Почти 80% от хората, преболедували коронавируса, се нуждаят от допълнителни

...
Почти 80% от хората, преболедували коронавируса, се нуждаят от допълнителни
Коментари Харесай

125 000 души у нас се борят с постковид синдром

Почти 80% от хората, преболедували ковид, се нуждаят от спомагателни прегледи и проучвания. Това съобщи пред БНР шефът на Българският кардиологичен институт и шеф на отделението по кардиология в болница " Сърце и мозък " в Плевен доцент Яна Алексиева.

Тя изясни, че 1600 пациенти са минали до момента през безплатната скринингова и лечебна акция " Живот след Covid-19 " за следене на преболедували пациенти.

По нейни думи швейцарско национално изследване е открило, че всеки четвърти има постковид синдром. От миналите през болница 40% имат недоволства месеци след преболедуването. Алексиева съобщи, че такива са и данните и за болничното заведение в Плевен.

Като се има поради какъв брой хора в България прекараха, то 125 000 души за момента се борят с пост признаци, уточни тя и добави, че наранени са на първо място хората, които са били приети в болница. Не били обаче изключения и хора, преболедували леко вируса, както и младежи, които са спортували интензивно.

Д-р Алексиева акцентира, че постковид синдромът се свързва с доста разнообразни признаци и това също е доста притеснително.

" Става дума за засягане на човешкото тяло от главата до петите - главоболие, косопад, мъчно напредване, неспособност да изпълняваш предходните си отговорности, зашеметяване, нарушена централизация, забравяне, мозъчна мъгла, понижен слух, сърцетуптене, хипертония, повишение на холестерола, на захарта, метаболитни нарушавания, проблеми с всички останали органи - болки в мускулите и краката и гърба. Има и случаи на пациенти с картина на изострен миокарден инфаркт ", разясни медикът. Тя изясни, че медицинските експерти не знаят по какъв начин да лекуват и наблюдават тези хора, тъй като типът е по-различен от другите инфаркти.

Д-р Алексиева предложи интердисциплинарни екипи да работят с въпросните пациенти. Според нея би трябвало да има и обособена клинична пътека за рехабилитация на пациенти с ковид. Предложенията към този момент са изпратени към Министерството на здравеопазването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР