Почти 640 млн. лв. ще бъдат разплатени към пътните фирми

...
Почти 640 млн. лв. ще бъдат разплатени към пътните фирми
Коментари Харесай

640 млн. лв. влизат във фирмите за поддръжка на пътищата

Почти 640 млн. лева ще бъдат разплатени към пътните компании по наддоговорените действия за 2021 година за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов по време на днешния парламентарен надзор.

Караджов изясни, че работната група от министерствата на финансите и на районното развиване и благоустройството, в която взе участие и консултант на министър-председателя, прави проверка на дейностите по настоящ ремонт и поддръжка на пътищата за м.г. и проучва всички документи за осъществени действия от пътноподдържащите компании.

Сумата по тези документи, които не пораждат разногласия, ще бъде напълно разплатена. Там, където са осъществявани съществени поправки, би трябвало да се ревизира до каква степен предоставената работа подхожда на изпълнената, тъй като няма конкурсна процедура за достигнатата цена. Проверката на комисията ще продължи три месеца, като е допустимо срокът да бъде продължен, разяснява министърът.

В резултат на работата на комисията до момента, чакам тя да излезе с решение, с което 129 млн. лева, свързани с действия по маркировка, знаци, мантинели да бъдат изплатени. Предвид това, че инспекцията на документите ще отнеме повече време, а на компаниите ще им е тежко да посрещат този огромен дълг и в това време да продължат да поддържат пътищата, имаме единодушие да се разплати 50% от оставащата наддоговорена сума. Това е към 509 млн. лева в допълнение над тези 129 млн. лева, заяви още Гроздан Караджов.

Следващата седмица би трябвало да има решение на комисията и нужната сума ще бъде обезпечена с разпореждане на Министерския съвет. Комисията ще разпише какъв брой би трябвало да се заплати към всяка компания, добави вицепремиерът. Решението ще е въз основата на справедливи критерии.

В подписаните през октомври и ноември 2021 година съглашения с пътноподдържащите компании падежът на отговорностите по договорите изтича в средата на 2022 година

1-1,2 милиарда лева коства годишно естественото поддържане за пътищата. Толкова сме заложили в бюджета за тази година. Заложените в договорите от м.г. 250 млн. лева са неведнъж надхвърлени. Освен, че са осъществявани типичните настоящи поправки, по тези контракти са правени и съществени поправки. Те не са процедирани по законовия ред за строителни обекти и за тях не са получени позволения за градеж. Наддоговорените средства за настоящ ремонт м.г. са близо 1,2 милиарда лева Заедно с незавършената работа цялата сума е в размер на над 2 милиарда лева, изясни министър Караджов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР