Починал е 85-годишният астронавт на НАСА Пол Уайтц, командир на

...
Починал е 85-годишният астронавт на НАСА Пол Уайтц, командир на
Коментари Харесай

На 85 години почина първият командир на совалката Чалънджър“

Починал е 85-годишният астронавт на НАСА Пол Уайтц, пълководец на първия полет на галактическата совалка Чалънджър " и летял на " Скайлаб " при започване на 70-те години на 20 век, оповестява АП.

Лаура Кътченс от " Фондацията за стипендии за астронавти " разяснява, че Уайтц е умрял в дома си във Флагстаф, Аризона, в понеделник.

През 1966 година Уайтц е измежду 19-те определени в Група-5 на НАСА. Първият си галактически полет прави като водач на Скайлаб-2. Тази задача слага връх за момента по дълготрайност на полета - над 28 денонощия. По време на задачата реализира едно излизане в открития космос с дълготрайност 1 час и 36 минути. Определен е за водач на командния модул на анулирания полет Аполо 20.

По време на втория си полет Уайтц е пълководец на задача STS-6. Това е първият полет на совалката " Чалънджър "

На 28 януари 1986 година сутринта, по време на десето си политане, совалката " Чалънджър " се взривява 73 секунди след старта. Всички седем души от екипажа умират. Последващото следствие открива, че е имало недостатък в структурата - употребявани са гумени уплътнения, които губят еластичността си при ниски температури, а в нощта преди старта е било изключително студено.

 НАСА отбелязва 30 година от нещастието със совалката
НАСА отбелязва 30 година от нещастието със совалката " Чалънджър "

Загинаха седем астронавти

В резултат от това от десния помощен мотор се изпуска пламък, който попада върху основния горивен контейнер (централното тяло в конструкцията) и връзката на мотора с него. Връзката се нарушава и моторът се откача.

Вследствие на аеродинамичното натоварване цялата структура се разпада, основният горивен контейнер се деформира и се взривява.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР