Почетните консули на България зад граница предложиха подкрепата и сътрудничеството

...
Почетните консули на България зад граница предложиха подкрепата и сътрудничеството
Коментари Харесай

Почетните консули на България предлагат подкрепата си за председателството на ЕС


Почетните консули на България зад граница предложиха поддръжката и съдействието си за българското председателство на Европейския съюз пред 2018 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На конференция, проведена от Асоциацията на почетните консули в България, бяха показани главните функционалности и ролята на дипломатите. Общо 36 страни, които нямат посолства у нас, са организирали двустранните връзки посредством почетни консули.

„ Това е извънредно значимо, защото съдействието през последните години се е оказало плодотворно и е донесло на България повече вложения, а оттова – и разкриването на нови работни места ”, уточни ръководителят на асоциацията и почетен консул в Малта Борислав Боянов.

Според доктор Христо Илиев, на който е поверено съдействието с Мавриций, стокообменът с всички 36 страни се развива все по-успешно, като вносът от тях у нас възлиза на 2,5 милиарда лв., а износът към страните се равнява на близо 2,2 милиарда лв.. Междувременно комерсиалното салдо пораства и се чака все по-успешна търговия. Той сподели още, че изключително застъпени са дейностите в региона на туризма, енергетиката и обмена на фрагменти, като Мавриций предлага работа на значително български инженери, туристически експерти, преподаватели в университети и други.

Борислав Сарандев, почетен консул на Шри Ланка, подсети, че е извънредно значим въпросът за миграцията от посочените страни. Той означи, че през предходната година от България са репатрирани 82 противозаконни мигранти от Шри Ланка, а от началото на тази година броят им е 42 души.

Проф. Красимир Методиев, който дава отговор за двустранните връзки с Израел уточни туристическото съдействие.

„ Всяка година към 220 000 жители на Израел посещават България, най-много бази по Черно море като тези в Слънчев бряг и Златни пясъци. Това носи както доходи за страната, само че и основава проблеми за решение в областта на паспортния режим, медицинските услуги и така нататък ”, съобщи Методиев.

Той сподели още, че след атентата на летището в Сарафово от 2012 година се е задълбочило и съдействието в контратероризма сред двете страни.

В рамките на събитието бе обявено, че на 27 септември ще се организира конференция, отдадената на методите, посредством които почетните консули могат да поддържат българското председателство на Европейски Съюз. От асоциацията акцентираха, че към този момент имат хрумвания за начинания във връзка с дипломацията, бизнеса, миграцията и културата на Стария континент. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР