Победоносният марш на акциите на щатските компании приключи безславно през

...
Победоносният марш на акциите на щатските компании приключи безславно през
Коментари Харесай

Колко ще продължи мечият пазар след COVID-19?

Победоносният марш на акциите на щатските компании завърши безславно през този месец. А какъв брой дълго ще трае този спад ще зависи от това какъв тъкмо стопански потрес ще се окаже COVID-19 и какви други финансови недостатъци ще лъснат или ще бъдат усложнени от вируса. В момента щатският борсов показател S&P 500 е с съвсем 30% под върховите си пазарни оценки, а вложители и анализатори се питат дали е пристигнало време да се върнат на фондовите тържища или пък да изчакат още сривове.

Известна светлина и опит за прогноза за бъдещето хвърля разбор на Питър Опенхаймер - основен пълководец на глобаните борсови показатели на "Голдмън Сакс ", представен от "Файненшъл таймс ". Проучването наблюдава 27 "мечи пазари " от ХІХ-и век насам. (Бел. ред. - "Мечи " са пазарите, на които има дълготраен спад на цените. Те по предписание разказват условия, при които котировките на скъпите бумаги са паднали с 20 и повече % от върховите си пазарни оценки поради всеобщ скептицизъм и съмнение на вложителите. Мечият пазар нормално се свързва със сривове на фондовите тържища или на показатели като S&P 500, въпреки че самостоятелни акции или борсови артикули също може да се считат за попаднали в такова състояние при поевтиняване с 20% и повече в интервал от два и повече месеца).

Експертът на "Голдемън Сакс " е открил, че междинният спад на фондовите тържища при тези "мечи " интервали е бил 38% с следващи приблизително 60 месеца за акциите на щатските компании да се върнат на предходните си върхови нива.

Средният срив на "структурните " мечи пазари, предизвикани от надълбоко вкоренени стопански несъответствия и от спукани финансови балони, е бил със 57% от оптималните пазарни оценки и със приблизително 111-месечен интервал за постигане на изгубените върхови стойности.

По-обикновените "циклични " мечи пазари, при които растящите лихвени проценти потискат икономическата интензивност и намаляват корпоративните облаги, нормално са предизвиквали приблизително 31% спад на щатските фондови тържища и 50-месечен междинен интервал за възобновяване до върховите равнища.

Причинените от някакво изключително събитие мечи пазари, примерно от война, от препускащи нагоре петролни цени, от рецесии на разрастващите се пазари или от внезапни финансови сривове като борсовият провал на "Черния понеделник " (19 октомври 1987-а), пък са водели до по-скромни пазарни сривове от приблизително 29% и следващи "едва " 15 месеца за възобновяване. Именно този сюжет, по оценка на Опенхаймер, дава отговор най-добре на сегашната реалност с разпространяването на болестта по света. Все отново, банкерът акцентира, че има задоволително учредения да се счита, че сегашният пазар може да е много по-болезнен от типичните "мечи " проявления при изключителни събития в предишното.

Глобалната пандемия е непозната опасност без аналог в модерната ни история, а лихвените проценти са прекомерно ниски съвсем в целия свят, което значи, че централните банки разполагат с стеснен инструментариум за туширане на въздействието на вируса. Поради което този мечи пазар може да се изроди в много по-разрушителен и нескончаем тип.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР