Победата във една война се определя от стратегията, нека да

...
Победата във една война се определя от стратегията, нека да
Коментари Харесай

Два месеца война: цели и резултати на Путин. И после? |

Победата във една война се дефинира от тактиката, дано да разгледаме тактиката на Руската федерация след два месеца война:

1. Обсада на основните административни центрове – Киев и Харков, анархия на ръководството на страната и принуждаване към капитулацията на управлението на Украйна.

Резултат: задачите не са реализирани, капитулацията е невъзможна, управлението на Украйна продължава войната, Киев и Харков се отбраняват надеждно.

2. Срив на мобилизационното разрастване на Украйна посредством дълбока атака на територията на 11 области.

Резултат: задачите не са реализирани, Украйна продължава мобилизацията.

3. Прекъсване на стратегическите автомагистрали на Украйна западно от Киев и северно от Кривой рог, с цел да се попречи на страните от НАТО да окажат каквато и да е поддръжка и доставки.

Резултат: задачите не са реализирани, Украйна отбрани връзките си, НАТО усилва военната си поддръжка.

4. Превземането на украинските пристанища от Черноморския и Азовския район, основаването на кулоар от Руската федерация до Приднестровието.

Резултат: задачите са отчасти реализирани - Азовско море беше завладяно, само че регионите на Николаев и Одеса са крепко предпазени и основните морски пристанища се отбраняват надеждно.

5. Подкопаване на стопанската система и деморализиране на обществото с цел да се откаже от проведена опозиция.

Резултат: задачите не са реализирани, стопанската система получи Западната поддръжка, обществото се сплоти за война до победа, всички политически сили са ориентирани към битка с врага.

6. Срив на отбранителната система, заличаване на военната инфраструктура.

Резултат: задачите не са реализирани, отбранителните сили започнаха да получават мощна военна помощ от страните от НАТО и доста покачиха бойните си качества. Русия е изгубила повече от 3200 единици военно съоръжение, писмено доказани, и не може да компенсира тези загуби.

7. Превземане на Донецка и Луганска области.

Резултат: задачите не са реализирани, два месеца по-късно Украйна отбранява обилни територии в Донбас и доста огромни градове.

Какво следва?

1. Стратегически Путин не съумя да реализира изцяло нито една от задачите, които си беше сложил.

2. Русия се въвлече ви изтощителна война против Украйна, подкрепяна от всички страни от НАТО и множеството страни по света, които разполагат с десетки пъти по-големи запаси.

3. Превземането на Мариупол няма да промени по никакъв метод стратегическата позиция на Русия и единствено ще докара до по-твърда опозиция, ще принуди Украйна да се откаже от взаимни отстъпки.

4. Технологичното предимство във войната след доставките на Запада последователно ще премине на страната на Украйна, което ще докара до тежки загуби на Руската федерация и загуба на способността на съветската войска да задържи окупираните територии.

5. За да продължи войната, Путин ще би трябвало да извърши частична готовност, която ще нанесе големи вреди на съветската стопанска система и ще деморализира съветското общество.

6. Украйна взе стратегическата самодейност във войната. Русия е способна на обособени тактически триумфи, само че не неспособна да реализира нито една от първичните си цели.

7. Стратегията на Путин се провали и няма никакави шансове за рухването на Украйна. Продължаването, периодите и цената на войната зависят от способността на Украйна грамотно да възнамерява потреблението на наличните материални и човешки запаси, както и от мащабите на привличане от чужбина на оръжейни запаси и професионални военни фрагменти.

Текстът е от на известният украински журналист Юрий Бутусов. 

Превод Красимир Крумов
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР