По закон полицията има право да използва сила и помощни

...
По закон полицията има право да използва сила и помощни
Коментари Харесай

Адв. Марковски посочи размера на глобите и ареста за всеки протестиращ, хвърлял яйца по сграда или полицай

По закон полицията има право да употребява мощ и помощни средства. Това съобщи в „ Здравей, България” по Нова тв юрист Марин Марковски във връзка правата на протестиращите и правата на полицията по време на антиправителствените митинги у нас.

„ Много е значимо човек да знае закона и да реши дали желае да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение”, добави юрист Марковски в коментара за митинга от 2 септември, при който напрежението сред стачкуващи и полиция ескалира.

Според него митингът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„ Опитът да се влезе в Народното събрание – това е неразрешено от закона за митингите и събранията, както и от разпоредбите, свързани с публичния ред. Това като демонстрация може да е разбираема психически, само че законът го не разрешава. Полицията в този случай има право да използва и мощ, и помощни средства. В закона се споделя, че силата би трябвало да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен публичния ред”, изясни юрист Марковски.

Той добави, че има разпоредба, съгласно която, при приложимост на газ или спрей, би трябвало да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се използва. Този спрей не може да поврежда човешкото здраве.

„ Принципът е, че когато се нарушава публичния ред, могат да се употребяват помощни средства. Ясно е разказано какво значи нарушение на публичния ред. Хвърлянето на яйца по публични здания е такова. Хвърлянето на яйца по служителите на реда не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца съставлява нарушаване на закона и може да се сформира акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде осъден. Законът споделя, че той би трябвало да бъде открит и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лева е санкцията и до 15 дни задържане в Районното.”, сподели още юрист Марковски.

Той акцентира, че полицията би трябвало да опазва публичния ред, без да унижава достойнството и достолепието на жителите, и без да нарушава телесната цялост. Според него зад тези изречения се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало.

Всяка лека телесна щета от длъжностно лице при осъществяване на служебните отговорности се санкционира с до 3 години лишаването от независимост, тъй като използването на мощ по закон се приключва незабавно, когато отпадне нейната нужда. От момента на прекратяването към този момент има закононарушение, изясни Марковски.

По закон полицията има право да употребява мощ и помощни средства. Това съобщи в ефира на Нова телевизия юрист Марин Марковски във връзка правата на протестиращите и правата на полицията по време на антиправителствените митинги у нас.

Също по този начин по закон всеки, който хвърля яйца по постройките - би трябвало да бъде осъден. Може да му се наложи санкция от 100 до 200 лв., акцентира още той и добави, че това е съгласно Закона за дребното безчинство.

"Престъпление е да влачиш човек, както бе снимано и излъчено един служител на реда да влачи момче към колоните на Министерски съвет. Това се санкционира със затвор до 3 години за длъжностно закононарушение ", обясни още юристът.

"Няма закононарушение без следи, това е златен принцип в криминалистиката. Всяко закононарушение може да бъде потвърдено, безапелационен е Марковски.

Той носи отговорност за това, няма право да го държи. В случая министъра би трябвало да го уволни дисциплинарно ", изясни той.

"Полицията не може да разпръсква протест по закона за събранията. Ако се появи с водно оръдие и го употребява - то това е непозволено ", счита Марковски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР