Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се

...
Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се
Коментари Харесай

1 май - Ден на труда

Днес, 1 май, означаваме Международния ден на труда . Той се празнува най-вече от левите придвижвания и партии в някои страни.

Историята на празника се свързва с работническото придвижване през 19 век и работническите митинги за ценене на обществените права.

Началото е сложено на 1 май 1886 година в Съединени американски щати, когато профсъюзите организират огромна национална стачка, в която вземат присъединяване над 300 000 служащи с искане за въвеждане на формален 8-часов работен ден. След тридневни митинги в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват към 200 души и убиват най-малко четирима души.

На 4 май по време на последвалия митинг против полицейското принуждение измежду полицията е хвърлена бомба, при която умира служител на реда, шестима други са ранени.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, извършен в Париж, приканва за интернационалните демонстрации в символ на взаимност към митингите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам приканва " всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да показват пламенно на Първи май за формалното признание на 8-часовия работен ден, за международен мир ".

Тъй като най-ефективният метод за демонстрации е стачката, конгресът взема решение, че е " наложително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, на всички места, където е допустимо без отрицателни последствия за служащите ".

Впоследствие в страните от някогашния социалистически блок празникът е претрупан с пропагандни послания и е употребен за опълчване на западния модел на развиване.

У нас след 1944 година той се празнува годишно, като служащите са принуждавани да маршируват на публични митинги по площадите.

След рухването на тоталитарния режим 1 май продължава да е формален празник и неработен ден, само че страната не се ангажира с него и не провежда всеобщи прояви. Той се празнува главно от социалисти и комунисти.

КНСБ  провеждат над 100 начинания в цялата страна.  Те включват изнесени приемни, дискусионни конгреси, безвъзмездни трудово-правни съвещания за всички жители. В някои градове ще се проведат и спортни празници, игри за служащите и техните фамилии, ще има и празнични концерти.

По мотив 1 май КНСБ стартира и осведомителна юридическа видео поредност в обществените мрежи. Целта е всеки работещ да може да се ориентира какво да направи при проблем, към кого да се обърне и да получи подпомагане за трудовите си права. Кампанията е под надпис " Знам трудовите си права ". През месец май конфедерацията ще започва и собствен подкаст за трудово-правни въпроси, проблеми с присъединяване на адвокати и икономисти. Всеки, без значение дали е синдикален член или не, ще може да задава въпроси, свързани с трудовото правно отношение, нарушавания и проблеми на работното място.

За 8-ма поредна година Конфедерацията на труда " Подкрепа " провежда обичайното си празнично шествие от 11.00 ч. от пл. " Света Неделя " до музей " Земята и хората ", където от 12.30 ч. ще стартира концерт " РОК ЗА ТРУДА " . Тази година шествието на КТ " Подкрепа " ще премине под надпис " Работни места, заплати и сигурност! " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР