По времето на ГЕРБ 630 млн. лв. на данъкоплатците буквално

...
По времето на ГЕРБ 630 млн. лв. на данъкоплатците буквално
Коментари Харесай

ГЕРБ открадна 630 млн. с ремонт на язовири, а Бургас бедства без вода, къде са парите?

По времето на ГЕРБ 630 млн. лева на данъкоплатците безусловно потънаха сред шест частни компании от обръча на шайката за „ незабавни поправки на рискови язовири “. Можем да си представим по чии чекмеджета са подредени пачките, откакто Бургас бедства без вода.

Да бъде оповестено отчасти бедствено състояние във ВиК бранша в региона предложи Асоциацията по ВИК в района на свое съвещание през днешния ден. Според решение на Областния спешен щаб то е в действие, считано от 16:00 часа на 8.12.2022 до 16:00 часа на 15.12.2022 година

Причина за това стана показаният отчет от шефа на ВиК-Бургас, съгласно който структурата на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е доста компрометирана и слага пред действителен риск част от обитаемоте места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и прекосяване на режим на водата.

Частичното бедствено състояние се афишира за община Царево, община Приморско, община Созопол и част от община Средец, които се зареждат от язовир Ясна поляна.

ВиК-Бургас разгласи, че нужната инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лева Има направен абстрактен план, признат на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои правенето на работен план и незабавно предприемане на ремонтни действия.

Реклама

Членовете на Асоциацията по ВиК единомислещо гласоподаваха предложенията на кмета на община Бургас Димитър Николов вложенията за ремонта на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна да са за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините.

Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси целево финансиране посредством Министерство на регионалното развитие или от Междуведомствената комисията за бедствия и повреди към Министерски съвет, с цел да не се поема спомагателна финансова тежест от крайните консуматори на ВиК услугите.

В продължение на търсене на решение за понижаване цената на водата от последното съвещание на Асоциацията бе признато предлагането на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, съгласно което цената на водата в област Бургас да бъде понижена единствено с 5%.

В тази връзка регионалният шеф проф. Нейкова ще провежда среща сред кметовете на общини и ВиК-Бургас с управленията на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение на казуса с цената на водата.

Областният шеф разпореди на шефа на ВиК-Бургас да изготви незабавен отчет за техническото положение на оборудванията към язовир Камчия, който да бъде докладван на идващото съвещание на Асоциацията по ВиК.

Засега не се планува спиране в подаването на питейна вода в резултат на ремонтните действия.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР