По време на второто изстрелване на вече използвана ракета “Фолкън

...
По време на второто изстрелване на вече използвана ракета “Фолкън
Коментари Харесай

Български комуникационен спътник ще лети при втория старт на използвана ракета на СпейсЕкс!

По време на второто изстрелване на към този момент употребена ракета “Фолкън 9 ” през средата на юни ще бъде въведен в орбита издигнат от американска компания и благосъстоятелност на Булсатком геостационарен информационен сателит – BulgariaSat-1.

За изстрелването на BulgariaSat-1 ще се употребява същата първа степен, която хвърча на 14-ти януари 2017 година.

Противно на това, което се загатва в някои български медии, BulgariaSat-1 не е първият неестествен сателит на България. За първи български неестествен сателит считаме “България 1300 ” (още прочут като “Интеркосмос 22 ”), изстрелян на 7-ми август 1981 година от космодрума Плесецк в полярна орбита. “България 1300 ” е основан въз основата на руската платформа “Метеор ”, съединен е в България и е снабден с научни принадлежности, които са издигнати в България.

BulgariaSat-1 обаче е първият информационен геостационарен сателит, благосъстоятелност на българска компания. Той е направен и тестван от американската компания Space Systems/Loral (SSL), като за основа е употребена общоприета платформа SSL-1300. Очакваният живот на спътника е най-малко 15 години.

Напомням на читателите, че първото изстрелване на ракета с към този момент употребена първа степен на СпейсЕкс беше извършено на 30-ти март тази година за потребностите на люксембургската компания SES SA. Ако стартът на BulgariaSat-1 бъде сполучлив, това ще е второто изстрелване на ракета “втора приложимост ”. Илон Мъск към този момент оповести, че задачата му за 2017-та година е да организира общо шест старта на употребявани първи степени, като два от употребяваните ускорители ще бъдат инсталирани при дебютното изстрелване на тежкотоварната ракета “Фолкън 9 Хеви ”.

До изстрелването на BulgariaSat-1 остават и два старта на “Фолкън 9 ” с нови ракети – първо чакаме полета на Inmarsat-5 F4 в средата на май, а при започване на юни би трябвало да излети и следващият товарен транспортен съд “Драгън ” до “Международната галактическа станция ”.

За повече информация по отношение на спътника на Булсатком: BulgariaSat (Facebook страница), BulgariaSat (уебсайт).

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР