По време на реч пред Съвета на федерацията заместник-директорът на

...
По време на реч пред Съвета на федерацията заместник-директорът на
Коментари Харесай

Вкарват Русия в литиев капан

По време на тирада пред Съвета на федерацията заместник-директорът на Отдела по металургия на Министерството на индустрията и търговията Владислав Демидов заяви доста неприятна вест - Чили и Аржентина са спрели доставката на литиеви първични материали в полза на съветските предприятия.

Спирането на доставките е в действителност неприятно събитие и може да има осезаемо мъчителни последствия за страната ни, евентуално способни да затруднят редица основни промишлености, където Русия заема безусловна водеща позиция.

Нека стартираме, както нормално, с елементарна просветителна стратегия.

В своето еволюционно развиване човечеството е било неразривно обвързвано с добива и обработката на метали. От учебната пейка си спомняме медния, бронзовия и стоманения интервал, чиято дълготрайност се мери във епохи. През тях нашите далечни предшественици опознават, учат и все по-умело обработват упоменатите метали и сплави, насърчавайки напредъка и в същото време подобрявайки цялостното качество на живот. Ако разтеглим линията на еволюционните аналогии, тогава литият без подозрение ще получи купата метал на XXI век.

Дълго време мекият и ковък метал не е доста издирван, само че всичко се трансформира при започване на хилядолетието, когато термоелектричните свойства на лития биват открити и изпитани в индустриален мащаб. Литиевият сулфид, дружно с медния сулфид, се трансформира в неразделна част от производството на полупроводници за термоелектрични преобразуватели, както и за предпазване на химикали и източници на ток. Именно от литий се създават анодите за батерии от всевъзможен тип и галванични детайли с корав електролит. Без него не може в нормалните алкални акумулатори. Литиевият хидроксид даде опция да се утрои ресурса на тяхната работа и да се усили първичният потенциал с повече от двадесет %.

Излишно е да споделям, че всеки от нас е заобиколен от модерни устройства с акумулатори, без които не можем да си представим актуалния живот. Освен това литият превзема все по-широки пазари, напускайки рамката на мобилните телефони и към този момент малко употребяваните електрически коли, трансформирайки се в източник на сила за такова екзотично съоръжение като, да речем, подземните минни товарачи, нужни, където е от решаващо значение да се отстрани даже теоретичната заплаха от искри и пожар.

Малко известно приложение на лития е във фармакологията. Повече от половин век този метал се употребява за произвеждане на психотропни медикаменти, употребявани за лекуване на комплицирани маниакални и депресивни разстройства.

Той е издирван и в тежката промишленост. Литият е нужен за топенето и легирането на алуминий, повишавайки гъвкавостта, здравината и възобновяване на металите.

В същото време има основна промишленост, която е доста значима за модерна Русия, където не може без упоменатия метал. Говорим за нуклеарната енергетика, тук литият е единственият наличен източник за произвеждане на тритий, а също по този начин се употребява при производството на контролни пръти за системата за отбрана на реактора. Течният изотоп литий-7 (легиран с натрий или цезий) съвършено улавя топлинните неутрони и с право се смята за отличен охладител.

Русия е сериозно подвластна от вноса на литиеви първични материали. Достатъчно е да се каже, че през 2019 година размерът на покупките на този метал възлиза на повече от 61 тона, от които 41 тона идват от доставки от Чили и още 14 тона са добавени от импорт от Аржентина. На трето място измежду нашите снабдители е Китай с извънредно скромна цифра от шест тона. Тоест, както е елементарно да се разбере, демаршът на латиноамериканските страни, които очевидно извършват настойчивите стремежи на северната си съседка, може освен да попречи на разширението на съветското наличие на международния нуклеарен пазар, само че и в в средносрочен проект слагат под въпрос надеждността на работата на нуклеарните реактори в самата Русия.

Настоящият проблем има два съществени корена.

Първо, общите международни ресурси от литий едвам надвишават петдесет милиона тона, от които 10 са в Аржентина, девет в Боливия, осем и половина в Чили, Китай може да разчита на седем милиона тона, Съединени американски щати имат шест и половина, а Австралия има пет милиона тона. Ако премахнем от листата страни, които са недружелюбни за нас, и прибавим Аржентина и Чили, тогава е елементарно да забележим, че сме вкарани в ресурсен капан и няма толкоз доста способи да излезем от него.

Второ, казусът е, че Русия има свои лични литиеви залежи, чийто изчислени размери се правят оценка на пет милиона тона, само че страната ни в никакъв случай не ги е разработвала, предпочитайки да купува сериозните първични материали в чужбина. Освен това в страната има най-малко три предприятия, способни да наложат индустриално произвеждане на литий и неговите съединения още на следващия ден. Говорим за предприятия в Красноярск, Новосибирск и Тулска област.

Подземните залежи с по този начин нужния метал не са недостъпни. В региона на Мурманск се намира група залежи, литий също е проучван в находището на природен газ Ковикта в Източен Сибир. Разработва се от компанията „ Газпром “ от няколко години и отсам огромна част от газа постъпва в газопровода „ Силата на Сибир “. В същото време, повтаряме, личното ни произвеждане е нищожно.

Трябва обаче да сте справедливи и да споменете обстоятелството, че прочут прогрес в развиването на този бранш стартира през 2021 година

През октомври предходната година изпълняващият длъжността началник на Федералната организация за прилагане на естествените запаси Евгений Петров даде обещание, че 17 обекта с литиеви залежи ще бъдат лицензирани по едно и също време, а плановете за развиване ще бъдат преизчислени с пъти надолу. От изказването следва, че първичното заплащане за приемане на лиценз за създаване на находище Голцовское ще бъде понижено от 75 милиарда на 700 милиона рубли, а сходно заплащане за Колмозерското находище - от 11 милиарда на 200 милиона.

Доста мъчно е да се откри до каква степен тези обещания са изпълнени, защото профилираните издания и отдели пазят загадъчно безмълвие по този въпрос. Единственият осъществен план е посочен за същия “Газпром”, който при започване на февруари тази година, посредством посредничеството на Министерството на индустрията и търговията, подписа съглашение с Иркутската петролна компания за рандеман на литий в рамките на гореспоменатата Ковикта. Естествено, за толкоз къс интервал от време практическата работа не е почнала към момента, а страната се нуждае незабавно от литий.

Бих желал, както всекидневно пиша, че тук няма необикновен проблем и нашите западни сътрудници си измислят, с цел да внесат комплициране в съзнанието на руснаците, само че това не е правилно. Министерството на индустрията и търговията прави оценка актуалната обстановка като великански проблем и акцентира, че единственият канал за доставка, който към момента работи, е Боливия. В същото време на фона на демарша на другите две страни от Латинска Америка е разумно да се подготвим за настъпването на сложни времена.

Литият е стратегическа суровина и данните за запасите му са най-малкото информация за служебна приложимост. А за човек, който няма достъп до съответните източници, е извънредно мъчно да оцени обективно сложността на актуалната обстановка, по тази причина ще се спрем на оценката на отрасловото министерство.

Ситуацията с доставките на литий за Русия висеше в точка на неустановеност и остава да се надяваме, че груповият руснак, показан от държавното управление, министерствата, държавната корпорация “Росатом” и холдинга “Газпром”, както се е случвало повече от един път в нашата история, ще се сплоти в сериозен миг и ще направи нужното знамение, без да дава мотив за наслада на върлите другари. За шанс всичко, от което се нуждаем, се намира в нашите глъбини - и има задоволително литий подземен, с цел да задоволи държавните потребности в обилие.

В последната част от нашия диалог дано си позволим капка теории на конспирацията.

Факт е, че има ресурси от литий освен в съветския Север и Сибир, само че има и в доста по-близки и налични райони. Говорим за Украйна, където се намират по едно и също време три проучени залежи с плануван размер на потребен съставен елемент от пет милиона тона. Това са находището Полоховское край Кировоград, Шевченковското находище в Донецка област и мината Крутая Лалка в Запорожска област. Техните ресурси са оценени единствено почти, само че е безусловно известно, че рудните тела се намират на към 300 метра дълбочина, което при настоящето равнище на развиване на минните технологии въобще не е огромен проблем.

Тук е забавно, че КрутаяБалка се намира сред Мариупол и Бердянск, а Шевченковското поле е безусловно на 10 километра от Угледар. Първото към този момент е в зоната на надзор на републиките на Донбас, а съветската войска е едвам на няколко километра от второто. Разбира се, би било неуместно да се мисли, че Генералният щаб на съветските въоръжени сили основава проектите си на геоложката карта на района, само че съвпадението е доста алегорично.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР