По време на първия си мандат 2017-2022 г. президентът Румен

...
По време на първия си мандат 2017-2022 г. президентът Румен
Коментари Харесай

Най-ключовите моменти от първия мандат на Румен Радев

По време на първия си мандат 2017-2022 година президентът Румен Радев съумя да влезе в открита борба с ръководещата тогава партия ГЕРБ и с прокуратурата. През втората половина от мандата си той стартира да се еманципира от въздействието на Българска социалистическа партия, до момента в който най-после се кандидатира като повдигнат от предприемчив комитет, който обхвана оптимално необятен кръг от публичния и политически набор.

В деня, в който той встъпва в служба за своя втори мандат, връщаме лената обратно..

От новобранец, влезнал без никакъв опит в политиката, в края на мандата си Радев се трансформира в индивидът, който разполага с съвсем целия властови запас в страната. На процедура, от април предходната година, когато за повторно му се наложи да назначава служебно държавно управление, до края на 2021-а, Румен Радев бе този, който ръководи България.

Ето по какъв начин се случи това

През август 2016 година политическите партии Българска социалистическа партия и АБВ публично го издигнаха за кандидат-президент на изборите същата година. Още същия месец обаче АБВ отдръпна номинацията си за ген. Радев. Кандидат за вицепрезидент на Румен Радев е свързаната с Българска социалистическа партия Илияна Йотова. Радев и Йотова завоюваха безапелационно изборите през ноември 2016 година На първия тур двойката получава 973 754 гласа (25,44% от гласувалите 3 947 629 души) като по този метод зае първото място, а на втория тур – 2 049 260 гласа (59,35% от гласувалите 3 452 824 души).



Снимка: БГНЕС

Спокойното начало

На 19 януари 2017 година Руман Радев и Илияна Йотова поставиха в Народното събрание клетва като президент и вицепрезидент на Република България.

На 27 януари новият президент назначи първото за мандата си служебно държавно управление с министър председател Огнян Герджиков, защото държавното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ подаде оставка.

В служебното държавно управление вицепремиери са Стефан Янев (който през 2021-а два пъти бе назначаван от Радев за длъжностен премиер) и Илко Семерджиев.

Първата половина от мандата на Румен Радев мина видимо умерено. Оставаше съмнението, че той е съветски троянски кон в българската политика. Противниците на издигнатия от Българска социалистическа партия президент намерено го атакуваха, като споделяха, че в кандидатирането и избирането му има пръст съветския военачалник Леонид Решетников. Факт, който не се помни доста е, че незабавно след избирането му Илияна Йотова прикани Радев в никакъв случай да не не помни коя партия го е издигнала. Във втората половина от мандата си Радев не си спомняше много-много за Българска социалистическа партия и избра да даде поръчка, че не е партиен президент, а на всички българи, защото с Йотова ги издигна предприемчив комитет с оптимално необятно посланичество. Нещо повече, по време на акцията за втори мандат, водачът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова намерено атакува Радев, че прави друга партия, която се пробва да краде запас от Българска социалистическа партия.

Румен Радев и Бойко Борисов

Още след избирането на Румен Радев за президент сред него и премиера Бойко Борисов започнаха да прехвърчат искри. Искрите се трансфораха във всекидневни залпове през втората половина от президентския мандат. Като се стартира от историята с дрона на Радев, който снимал къщата на Борисов, и се стигне чак до „ пътя на копринката “, имитация, с която министър председателят илюстрираше хипотетичните финансови зависимости на президента. По-често престрелките сред „ Дондуков “ 1 и „ Дондуков “ 2 не бяха на територията на политическия спор, а напряко на махленско равнище.



Снимка: БГНЕС

Напомняме, че единствения миг, когато сред Радев и Борисов цареше видимо единодушие, беше когато на 4 май 2017 година ГЕРБ върна на президента осъществявания мандат за сформиране на държавното управление им в коалиция с Обединени патриоти.

Румен Радев и Иван Гешев

По време на първия си мандат Румен Радев претърпя няколко неприятни конфликта с прокуратурата. Първият беше когато президентът бе разследван за спор на ползи поради двата щата на брачната половинка му Десислава Радева във Военновъздушни сили и за закупуването на апартамент под пазарните цени. И в двата случая не беше открит спор на ползи. Малко над година по-късно прокуратурата популяризира записи, направени от ДАНС със специфични разследващи средства, в които попада и президентът. Отново ставаше дума за назначението на Радева. Разследването беше спряно поради имунитета на Радев.



Снимка: БГНЕС

Най-големият удар обаче пристигна през 2020 година със задържането на секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов и последвалото при започване на юни навлизане на спецпрокуратурата в президенството. Това провокира всеобщи митинги, а на 9 юли 2020 година президентът и вицепрезидентът излязоха при протестиращите. Именно тогава Румен Радев произнесе основната фраза „ Мутри, вън! “ и намерено изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев. Тази позиция на президента му донесе дивиденти при вота за втория мандат, въпреки че беше определен при по-ниска изборна интензивност и затова с по-малко гласове от първия път през 2016-а.

Някои по-важни визити



 





Снимка БГНЕС

Първата значима среща на Румен Радев като президент беше през 2017 година с тогавашния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.



 

Снимка Президентство 

През 2019 година папа Франциск посети България. Всяка година от мандата си Румен Радев отиваше през май на обичайна аудиенция във Ватикана.



 



Снимка Президентство

По време на мандата си Румен Радев имаше няколко срещи с тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Първата беше през септември 2017 година

 



Снимка Президентство

През 2018 година Румен Радев имаше визита при кралицата на Англия Елизабет Втора.



 

Снимка Президентство

През 2018 година Румен Радев се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва. Това беше първата среща от подобен сан от 10 години насам. 



 

Снимка БГНЕС

През октомври 2019 година семейство Радеви в строго публично облекло участва на церемонията по интронизацията на японския император Нарухито.

Трите гафа

Не може да се каже, че първия мандат на Радев мина без гафове. Той неведнъж бе нападан поради държанието и облеклото на първата дама, която обаче към сегашния миг не е толкоз дейна в обществените си появи, както първоначално.

Противниците му дефинираха като най-големия гаф назначението на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система поради двойното му поданство.
Какво чакат депутатите от втория мандат на Румен Радев?
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поставиха клетва пред 47-ото Народно заседание за втория си мандат на „ Донд...
Прочети повече
Снимка Президентство

Факт е, че и трите огромни гафа на Радев бяха направени през напрегнатата 2021 година Като втори гаф съперниците му от ГЕРБ го упрекнаха, през май е скрил подписаната от него декларация против Русия на срещата на Б9 – страните от Източноевропейското партньорство в границите на НАТО. Декларацията беше във връзка гърмежите във Врбетице, Чехия, а ГЕРБ упрекнаха Радев в безпринципно отношение към Русия и Алианса.

Третият гаф беше изявлението на Радев по време на дебата му с Герджиков през ноември м.г., че Крим е съветски. Репликата на президента провокира остри реакции, в това число и от украинското посолство. После президентската администрация се наложи да изяснява, че Радев не е заел публична позиция, а е визирал обстоятелството на съветско наличие с днешна дата на полуострова. И че позицията на президента и на България не е по-различна от тази на Европейски Съюз и НАТО.

Какви са поръчките на Радев за втория мандат?

Президенското му съществуване може да бъде безметежно, само че може да бъде и бурно. Всичко зависи от това дали четворната коалиция, включваща „ Продължаваме промяната “ (ПП), „ ИТН “ (ИТН), Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ (ДБ), ще бъде постоянна. Иначе въздействието на президента в изпълнителната и в законодателната власт е повече от явно. Три от упваляващите партии в обединението го поддържаха за втори мандат, а даже от четвъртата, Демократична България, имаше гласове за него.


Речта на Румен Радев за старт на втория му мандат
Демокрацията и правовата страна са фундаментът, който би трябвало да възстановим, съобщи Румен Радев в първото си послание към народа и Нар...
Прочети повече
Снимка: БГНЕС

Правителството се оглавява от Кирил Петков, който Радев назначи в първия длъжностен кабинет за министър на стопанската система. В актуалното държавно управление има още четирима министри, назначени от президента за служебни. Да стартираме с Асен Василев, който е вицепремиер и министър на финансите и да напомним, че той беше финансов министър и в първото служебно държавно управление. Да продължим с досегашния длъжностен министър председател Стефан Янев, който оглавява защитата в сегашния кабинет. На линия е и акад. Николай Денков, който и в двете служебни държавни управления беше учебен министър, а в актуалното резервира поста си.

И не на последно място – Бойко Рашков, който беше министър на вътрешните работи в двата служебни кабинета и продължава да заема поста и в държавното управление на Кирил Петков. Именно Бойко Рашков е най-големият бодил в очите на ГЕРБ, от него разкритията за ръководството на Бойко Борисов и гербистите непрекъснато се оплакват от репресии от негова страна.



Снимка: БГНЕС

Единствената още непревзета от Радев територия е съдбената власт. Предстои да забележим дали обединението в Народното събрание и държавното управление ще се пребори за оставката на основния прокурор Иван Гешев, откакто получи към този момент тази на оглавяващия КПКОНПИ Сотир Цацаров. Предстои да забележим по какъв начин ще бъдат заменени членовете на Висшия правосъден съвет, по какъв начин ще се трансформира правосъдното законодателство и дали Конституцията също ще претърпи промени. Да напомним, че преди две години Радев инициира съвещания с специалисти за промени в Конституцията и в правосъдното законодателство. Интересно ще е какъв брой от неговите хрумвания ще се озоват в пленарната зала.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР