По време на конференцията за климата COP28 в Дубай се

...
По време на конференцията за климата COP28 в Дубай се
Коментари Харесай

Как електромобилите ускоряват края на петролната ера

По време на конференцията за климата COP28 в Дубай се чуват доста рецензии за бавния ритъм на понижаване на потреблението на изкопаеми горива в битката с изменението на климата. Но един позитивен факт, който делегатите могат да посочат, е възходящият парк от електрически автомобили в международен мащаб, написа в собствен разбор Reuters.

Според специалисти от сектора възходящите продажби на електрически автомобили през последните години са предиздвикали анализаторите да ускорят прогнозите си за това по кое време международното ползване на нефт ще доближи своя връх, защото обществените дотации и усъвършенстваните технологии оказват помощ на потребителите да преодолеят от време на време непостижимите цени на колите, захранвани с акумулатори.

Базираната в Париж Международна организация по енергетика (МАЕ), сплотяваща 29 индустриализирани страни, чака международното ползване на нефт да доближи зенита си в края на това десетилетие на равнище от 103 млн. барела на ден. През 2017 година организацията предвижда пик от близо 105 млн. барела на ден през 2040 година

" Промяната в играта е политическата поддръжка за прекосяването към електрификация, която много значително понижава търсенето на нефт от транспортния бранш, а той е главният мотор на растежа на международното търсене на нефт ", споделя Апостолос Петропулос, дизайнер на енергийни модели в МАЕ.

Петролният колос BP придвижва напред прогнозите си за световния пик на търсенето на нефт, до момента в който държавните управления на Съединени американски щати и Китай - двата най-големи консуматори на нефт в света - понижават прогнозите си за вътрешното ползване.

По данни на МАЕ към 60% от международното търсене на нефт се дължи на превоза, като единствено на Съединени американски щати се падат към 10%. Този дял би трябвало да намалее, защото организацията чака, че до 2030 година електрическите транспортни средства ще понижат с към 5 млн. барела на ден международното търсене на нефт.

Понастоящем продажбите на електрически транспортни средства в международен мащаб съставляват към 13% от всички продажби на транспортни средства и съгласно МАЕ евентуално ще набъбнат до 40-45% до края на десетилетието. Това се дължи на комбинацията от все по-строги стандарти за успеваемост и дотации, въведени от разнообразни държавни управления по света след Парижкото съглашение от 2015 година за задържане на световното стопляне в границите на 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните температури.

Последните ограничения за субсидиране включват данъчния заем от 7500 $ за закупуване на нов електромобил, признат предходната година, според Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати.

Въпреки че тези цифри наподобяват обнадеждаващи, МАЕ декларира, че продажбите на електрически транспортни средства би трябвало да бъдат още по-големи - от порядъка на 70% от целия пазар до 2030 година, с цел да се съблюдава задачата на Парижкото съглашение за ограничение на стоплянето, а към днешна дата не е несъмнено дали продажбите ще могат да доближат тези равнища.

Производителите на електрически автомобили, измежду които General Motors, Ford и Stellantis, през последните седмици отложиха или се отхвърлиха от проектите си за ускорение на производството на фона на възходящите разноски за труд и признаците, че по-високите лихвени проценти забавят растежа в Съединени американски щати. В по-дългосрочен проект обаче намаляващите разноски за акумулатори за електрически транспортни средства карат някои откриватели показват оптимизъм.

По-евтини модели в Китай

Според специалистите от сектора степента на бъдещото разпространяване на електрическите автомобили ще зависи в огромна степен от цените на електрическите автомобили и съществуването на станции за зареждане. Китай има преимущество и в двете връзки.

Според английската изследователска компания JATO Dynamics в средата на 2023 година междинният електромобил в Китай коства 31 165 евро (33 964 долара). Най-евтиният електрически автомобил в Китай е бил с 8% по-евтин от най-евтиния равностоен автомобил с бензинов мотор, открива JATO. Това се дължи на големите държавни дотации и огромната наличност на редкоземни метали, които са от решаващо значение за производството на електрически автомобили.

Електрическите транспортни средства заемат към 1/4 от пазара в Китай и се чака страната да бъде водеща в световния напредък.

В същото време в Съединени американски щати междинната цена на електрически автомобил е над 53 000 $, съгласно компанията за автомобилни изследвания Kelley Blue Book, което е с към 5000 $ повече от цената на автомобил с бензинов мотор. Страната изостава доста от Китай и във връзка с общия брой публични станции за зареждане. Във финансирана от промишлеността бяла книга, оповестена през октомври от Института за електрификация, се показва, че в Съединени американски щати има към 52 000 публични зарядни станции, в Европа - към 400 000, а в Китай - към 1,2 милиона.

Въпреки това, съгласно МАЕ, до 2030 година се чака електрическите автомобили да доближат до 50% от новите регистрации на коли в Съединени американски щати, защото водачите са привлечени от усъвършенстващата се технология, падащите цени и вероятността да избегнат нестабилните цени на бензиностанциите.

" Промени в политическата сфера могат да забавят прехода ", споделя Петропулос от МАЕ, като има поради опасенията на някои производители на електрически автомобили, че изборите в Съединени американски щати през идната година могат да доведат до нов набор от политики в сферата. " Но в последна сметка преходът се случва. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР