По време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, здравният

...
По време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, здравният
Коментари Харесай

На първо четене НС позволи на здравния министър да налага временна забрана за износ на лекарства

По време на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура, здравният министър ще може да постанова краткотрайна възбрана за експорт на лекарствени артикули, като задачата е да има нужното количество за популацията в България.

Това плануват промени в Закона за здравето, импортирани от ГЕРБ. Те бяха признати на първо четене в Народното събрание със 106 гласа " за ", 4 " срещу ", и 54 " въздържали се ", съобщи Българска национална телевизия.

За нарушителите на възбраната за експорт са планувани наказания от 50 хиляди до 100 хиляди лева, а при наново нарушаване глобата скача от 100 на 150 хиляди лева

Предвижда се още уведомяването на хора, които би трябвало да са под карантина или сложени в изолираност, да става по телефона, със СМС или посредством изпращане на известие по е-поща.

С импортираните от ръководещите промени се планува да отпадне наложителното болнично лекуване за болните от ковид.

Хората ще бъдат карантинирани или поставяни в изолираност след наставление на шефа на съответната Регионална здравна ревизия. А продължителността ще се дефинира със заповед на здравния министър и по предложение на държавния основен контрольор.

Контактните лица няма да имат право на отвод от тестване или слагане под карантина.

Вносителят на измененията Даниела Дариткова беше безапелационна, че предлаганите промени не целят освобождението на страната от отговорност за здравето на хората имащи потребност от болнично лекуване от COVID-19. Цели се прецизиране на противоепидемичните ограничения и лекуването на заразните заболели в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР