По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Русия планира да анексира още украински земи

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Русия възнамерява да анексира още украински територии, употребявайки " сюжет ", сходен на този при завладяването на Крим. Позовавайки се на данни от американското разузнаване, представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че Русия към този момент поставя основите за анексиране посредством " подправени " референдуми за присъединение към Русия още през септември. Украйна би трябвало да завоюва войната си с Русия преди зимата, съобщи началникът на президентския щаб Андрий Ермак. " За нас е доста значимо да не навлизаме във война през зимата. След зимата, когато руснаците ще имат повече време да се закрепят, сигурно ще бъде по-трудно ", сподели той. Русия твърди, че украинските въоръжени сили нанесоха през днешния ден втори следващ ден удари по мост, който е основен за снабдяването на съветските войски в окупираната Херсонска област в Южна Украйна. Антоновският мост над Днепър е основна уязвима точка за съветските сили в Херсонска област, разяснява английското военно разузнаване. Има единствено две точки, през които съветските сили могат да пресичат Днепър, с цел да се доставят на запад от реката или с цел да се изтеглят на изток. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън дружно с първата дама Джил Байдън през вчерашния ден посрещна първата дама на Украйна Олена Зеленска в Белия дом, където тя дойде на посещаване преди плануваното за през днешния ден нейно изявление пред Конгреса на Съединени американски щати.
Подробностите по тези и други вести:

Съединени американски щати: Русия възнамерява да анексира още украински земи

Русия възнамерява да анексира още украински територии, употребявайки " сюжет ", сходен на този при завладяването на Крим. Позовавайки се на данни от американското разузнаване, представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че Русия към този момент поставя основите за анексиране.

Окупираните райони на Украйна могат да проведат " подправени " референдуми за присъединение към Русия още през септември, сподели той.

" Искаме да изясним това на американския народ ", съобщи Кърби пред кореспонденти. " Никой не се заблуждава по отношение на това. [Руският президент Владимир Путин] изтупва от праха инструкцията от 2014 година ".

Той упрекна Русия, че слага нелегитимни проруски чиновници да ръководят окупираните райони на Украйна за образуване на референдуми за присъединение към Русия.

Резултатите от гласуванията ще бъдат употребявани от Русия, " с цел да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия ", съобщи Кърби.

Русия към този момент е назначила свои районни и локални чиновници в окупираните от нея елементи на Украйна.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 година след небрежно проведен референдум - считан за противозаконен от интернационалната общественост, на който гласоподавателите избраха да се причислят към Русия.

Много последователи на Киев бойкотираха гласуването, а предизборната акция не беше нито свободна, нито почтена.

Подобни гласувания, извършени в други елементи на Украйна, съвсем несъмнено ще доведат до сходна обстановка, като всякаква съпротива против присъединението към Русия ще бъде потисната.

Според Кърби регионите, които Москва се готви да анексира са Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

Киев: Украйна би трябвало да завоюва войната преди зимата

Украйна би трябвало да завоюва войната си с Русия преди зимата, съобщи през днешния ден началникът на президентския щаб Андрий Ермак.

" За нас е доста значимо да не навлизаме във война през зимата. След зимата, когато руснаците ще имат повече време да се закрепят, сигурно ще бъде по-трудно. За нас е доста значимо да не им даваме тази опция ", съобщи Ермак пред украинския седмичник " Ново време ".

Той повтори мнението на Киев, че западните съдружници на Украйна би трябвало да я доставят с повече оръжия, и съобщи, че разчита на многомилиардните обещания за помощ от Съединени американски щати под формата на оръжие и икономическа поддръжка.

Подписаният през май от президента на Съединени американски щати Джо Байдън пакет от закони за заем и лизинг за отбранителната политика на Украйна, целящ да форсира тази поддръжка, би трябвало да стартира да работи с цялостна мощ от идващия месец.

" Нашата цел е успеха ", сподели Ермак, представен от Франс прес.

Той съобщи, че всички настоящи договаряния с Русия се въртят единствено към това по какъв начин да се изнася украинско зърно от блокираните пристанища - а не по какъв начин да се постави завършек на спора след нахлуването на Русия през февруари.

Украинските сили нанесоха втори следващ ден удари по основен мост в Херсонска област

Украинските въоръжени сили нанесоха през днешния ден втори следващ ден удари по мост, който е основен за снабдяването на съветските войски в Южна Украйна. В резултат Антоновският мост над река Днепър е получил съществени повреди, заяви Кирил Стремoусов, заместник-ръководител на назначената от Русия краткотрайна администрация в следената от нея част от украинската Херсонска област, съобщи Асошиейтед прес.

Стремoусов означи, че оборудването е било ударено с ракети 11 пъти. Антоновският мост е понесъл съществени вреди, само че не е затворен за придвижване, посочи той и дефинира обстановката като сериозна.

Антоновският мост към този момент бе изумен от украински ракети през вчерашния ден. Тогава той понесе леки вреди.

Ръководителят на назначената от Русия администрация в Херсонска област Владимир Салдо от своя страна сподели във видеоизявление, че на пътническите транспортни средства и леките товарни коли е позволено да минават по моста, само че е спряно придвижването на камиони, с цел да може да бъде изработен бърз ремонт. Камионите могат да минават Днепър на друго място чак на към 80 километра, добави Салдо, представен от ТАСС.

Антоновският мост, дълъг 1,4 километра, е главният над реката в региона на Херсон. Ако стане негоден, съветската войска ще срещне усложнения при своето доставяне в района на фона на украински набези, отбелязва АП.

Според Стремоусов украинските сили са употребявали доставените от Съединени американски щати ракетни системи за залпов огън HIMARS, с цел да нанесат удар по моста. Някои от тях са били прихванати от съветската противовъздушна защита, сподели той.

Тези изказвания не може да бъдат доказани по самостоятелен път.

Антоновският мост евентуално остава приложим, само че е основна уязвима точка за съветските сили в Херсонска област, разяснява през днешния ден английското военно разузнаване.

Има единствено две точки, през които съветските сили могат да пресичат Днепър, с цел да се доставят на запад от реката или с цел да се изтеглят на изток. Контролът над тези места " евентуално ще стане основен фактор за изхода от сраженията в района ", се акцентира в сводката, публикувана от английското министерство на защитата.

Украйна разгласи, че създава наказания против родственици на съветски военни

Украйна работи върху налагането на наказания против родственици на съветски военни, съобщи Андрий Ермак, шеф на канцеларията на украинския президент, в изявление за украинското " Радио НВ ".

" Искам през днешния ден всеки боец, стъпил на нашата земя, неговите родственици, неговите деца, неговото семейство също да бъдат в описите за наказания ", сподели той. По думите му това е мъчно да се реализира от правна позиция, само че по въпроса се работи.

Според Ермак в случай че съветски боен води война против Украйна, децата му не би трябвало да учат в западни страни. Той изрази вяра, че в бъдеще Киев ще успее да издейства такива наказания.

Семейство Байдън посрещна първата дама на Украйна в Белия дом

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, с букет в ръка, дружно с първата дама Джил Байдън през вчерашния ден посрещна първата дама на Украйна Олена Зеленска в Белия дом, където тя дойде на посещаване преди плануваното за през днешния ден нейно изявление пред Конгреса на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Зеленска, брачната половинка на украинския президент Володимир Зеленски, прегърна Джил Байдън и получи букета от президента, който посрещна кортежа ѝ пред Белия дом. След това двете първи дами и делегациите от двете страни организираха среща в Синята стая в Белия дом. Джил Байдън към този момент се е срещала със Зеленска по време на своя изненадваща аудиенция в Украйна, където посети учебно заведение, в което се бяха подслонили украински бежанци.

" Когато се върнах, едно от нещата, които споделих, беше, че не можеш да отидеш във военна зона и да се върнеш без да усещаш тъгата и болката на хората ", сподели Джил Байдън при започване на тяхната среща. Тя добави, че е разискала с екипа си по какъв начин може да се помогне за обезпечаване на лекуване на психологичното здраве на майки и деца, които са станали жертва на зверства.

Зеленски сподели, че чака " обилни резултати " от срещите на брачната половинка му във Вашингтон. Нейните задания са да увеличи поддръжката за Украйна в Съединени американски щати, да завоюва спомагателна поддръжка за " отбрана на народа от съветския гнет " и да ускори филантропичната помощ, сподели той във вечерното си видеообръщение. Той съобщи, че изявлението пред Конгреса ще е значимо и добави, че " мощно " има вяра, че то " ще бъде чуто от хората, които дават отговор за вземането на решенията във Съединени американски щати ".

Путин сподели, че Украйна не е изпълнила изискванията на авансово спокойно съглашение

Президентът на Русия Владимир Путин сподели, че Москва не е видяла предпочитание от страна на Украйна да извърши изискванията на авансово спокойно съглашение, което по негови думи е било контрактувано през март, съобщи Ройтерс.

В мнения пред публицисти след своето посещаване в Иран Путин сподели, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са предложили да посредничат сред Русия и Украйна. На въпрос дали е допустима среща с украинския президент Володимир Зеленски Путин отговори, че Киев не е извършил изискванията на авансово спокойно съглашение, което по негови думи " на процедура " е било контрактувано през март.

" Окончателният резултат схваща се… зависи от желанието на договарящите се страни да извършват съглашението, за което са се договорили. Днес виждаме, че силите в Киев нямат такова предпочитание ", съобщи Путин.

През март се организираха договаряния, на които и двете страни направиха оферти, само че не беше реализиран резултат, напомня Ройтерс. Тогава Зеленски сподели, че може да се има вяра само на съответен резултат от договарянията.

Вчера Путин се срещна с иранския висш водач Али Хаменей в Техеран и двамата задълбочиха връзките сред двете страни, които са обект на западни наказания. В Иран Путин се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с който разиска договорка за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море, който сега е блокиран от Русия. Путин сподели, че Русия е подготвена да улесни прекосяването на украинско зърно през Черно море, само че също по този начин желае да бъдат отстранени оставащите в действие ограничавания за износа на съветско зърно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР