По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Украйна опитва да разстрои руските снабдителни линии

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Украйна употребява доставените от Запада оръжия с огромен обсег и 155-милиметрови " умни " снаряди, за нанася удари по съветски хранилища за муниции и снабдителни линии, като принуждава по този метод Москва да премисли метода, по който доставя гориво и муниции на фронта, съобщи украински военачалник. Руските сили в Украйна постепенно напредват на запад от Лисичанск към град Северск в Донецката област. Това разгласи през днешния ден английското разузнаване в своята постоянна сводка. " Когато Северск бъде овладян, евентуалната последваща цел е Бахмут ", се споделя в нея. Вчерашният удар с крилати ракети във Винница бе ориентиран против военна цел, съобщи съветското министерство на защитата, съгласно което в постройката, която е била изумена, високопоставени украински представители са имали среща с задгранични снабдители на оръжия. Украйна обаче твърди, че при офанзивата не е изумена военна цел, а културен център, употребен от ветерани от армията. При нападението са убити минимум 23 души, измежду които три деца. Британски филантропичен служащ, арестуван в Украйна от проруските сепаратисти, които му повдигнаха обвинявания, че е наемник, е умрял, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от формален представител на самообявилата се Донецка национална република (ДНР). Депутатът от Върховната Рада на Украйна Олексий Гончаренко съобщи, че по време на договарянията по зърнения въпрос страните са се договорили да деблокират три украински пристанища и да изнасят артикули от тях. Става дума за Одеса, Черноморск и Южни. Европейският съюз ще се насочи към съветския експорт на злато в идващия си пакет от наказания и ще се стреми да " затвори пътищата за излизане " на тези, които заобикалят предходните му пакети, съобщи комисар на Европейски Съюз.
Подробностите по тези и други вести:

Украйна нанася удари със западни оръжия, с цел да разстрои съветските снабдителни линии

Украйна употребява доставените от Запада оръжия с огромен обсег и 155-милиметрови " умни " снаряди, за нанася удари по съветски хранилища за муниции и снабдителни линии, като принуждава по този метод Москва да премисли метода, по който доставя гориво и муниции на фронта, съобщи украинският военачалник Олексий Громов, представен от Ройтерс.

Вчера Киев съобщи, че негови сили са нанесли удари по два контролни пункта и пункт за кацане, намиращи се в град в окупираната от Русия територия в Южна Украйна. За последните две седмици украински сили нанесоха нееднократно удари надълбоко в следените от Русия региони.

Громов съобщи на конференция, че западните доставки на оръжия са от сериозно значение за способността на украинските сили да нанасят удари, като съответно назова създадените в Съединени американски щати високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), които Киев стартира да получава предишния месец. Те имат огромен обсег и са по-точни от артилерията, останала в Украйна от времето на Съюз на съветските социалистически републики.

" Отслабваме опциите на врага, удряме логистичните му доставки, поразяваме боеприпасите му... врагът е заставен да промени системата си за доставки на гориво и муниции ", съобщи Громов. " В момента врагът обмисля разполагане на хранилища за муниции на ниво бригада не по-близко от 100 км от фронтовата линия, а хранилища на ниво корпус - на разстояние от над 150 км ", сподели още генералът.

Громов съобщи също, че украинските сили употребяват интензивно " умни " 155-милиметрови снаряди със самонасочващи се детайли. С тяхна помощ са били изумени над 30 бронирани машини, акцентира генералът.

Западът достави на Украйна тежка артилерия с огромен обсег и ракетни системи за залпов огън, с цел да помогне на силите на Киев да устоят макар съветското предимство в бройка и муниции, отбелязва Ройтерс.

Следващата цел на съветските сили в Украйна е евентуално град Бахмут

Руските сили в Украйна постепенно напредват на запад от Лисичанск към град Северск в Донецката област. Това разгласи през днешния ден английското разузнаване в своята постоянна сводка, съобщи Ройтерс.

" Когато Северск бъде овладян, евентуалната последваща цел е Бахмут ", се споделя в обявата в " Туитър ".

ТАСС цитира представител на самообявилата се така наречен Донецка национална република (ДНР), съгласно който украинската войска оказва опозиция в Северск и силите на ДНР не престават да прочистват източните квартали на града. " Наши бойци на дребни групи организират деликатно пречистване на източните региони на града. Налице са огнища на опозиция ", написа през днешния ден в " Телеграм " представителят Даниил Безсонов. По думите му още не може да се твърди сигурно, че украинските елементи ще се изтеглят от града.

В отчета си Министерството на защитата на Обединеното кралство написа, че от началото на нашествието до момента над 2,5 млн. души са били евакуирани от Украйна в Русия. Русия продължава да се сблъсква с обвинявания, че депортира украинци насила; в доста случаи се оповестява, че украинците са били измъчвани във филтриращи лагери, основани от Русия.

Москва твърди, че ракетният удар във Винница бил ориентиран против военна цел

Вчерашният удар с крилати ракети във Винница бе ориентиран против военна цел, съобщи през днешния ден съветското министерство на защитата, съобщи Ройтерс. Според съветското министерство в постройката, която е била изумена, високопоставени украински представители са имали среща с задгранични снабдители на оръжия. Украйна обаче твърди, че при офанзивата не е изумена военна цел, а културен център, употребен от ветерани от армията.

" На 14 юли с (крилати) ракети " Калибър " бе изумен Домът на офицерите във Винница ", съобщи съветското министерство на защитата. " В постройката се организираше среща на командири от въоръжените сили на Украйна с представители на задгранични снабдители на оръжия. При офанзивата участниците в срещата бяха отстранени ", се споделя в изказване на министерството.

Украйна съобщи, че при нападението са убити минимум 23 души, измежду които три деца.

Рязко нарастване на броя на гробовете в следените от Русия региони на Украйна

Според отчет, оповестен през днешния ден, сателитни фотоси и изображения на място разкриват внезапно нарастване на гробовете в следените от Русия региони на Украйна, предава БГНЕС.

Неправителственият Център за осведомителна резистентност проучва изображения на нови гробове в шест региона - два от тях, които преди този момент са били под контрола на съветските сили, а останалите са под контрола на Москва в Южна Украйна.

" Информацията от открити източници може да даде невиждан обсег зад фронтовата линия на войната в Украйна и в регионите, окупирани от съветските сили ", съобщи Бенджамин Стрик, шеф на следствията в ЦИУ.

Според създателите на отчета в гробището " Старокримске " в Мариупол за интервал от към пет месеца сред 21 октомври и 28 март могат да се видят към 1000 нови гроба.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и до края на март нейните сили поеха съвсем цялостен надзор над стратегическото пристанище Мариупол. След това броят на гробовете внезапно се усили, като сред 28 март и 12 май на сателитни фотоси се виждат 1141 нови гроба, а сред 12 май и 29 юни - още над 1700, показват създателите.

" Нашият отчет илюстрира продължаващия, извънреден напън върху цивилния живот в Украйна ", сподели Стрик. " Импровизираните погребения и възходящият брой гробове в цяла Украйна, изключително в и към окупираните региони, са ярка илюстрация на броя на жертвите измежду цивилното население след съветската инвазия. "

Изследователите съпоставят сателитните изображения с геолокационни данни, в това число от обществените медии. Снимките демонстрират и огромни окопи, изкопани на два обекта край Мариупол - Пионерске и Манхуш, както и спонтанни гробове към града.

Украйна прави оценка общия брой на починалите цивилни в Мариупол, където се водеха едни от най-ожесточените боеве във войната до момента, на 22 000 души.

В Херсон в южната част на страната, който също остава под съветски надзор макар украинската контраатака, в отчета се показва, че от началото на войната до началото на април са били изкопани 824 гроба.

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида дефинира броя на починалите цивилни в Украйна на повече от 5000 души, само че счита, че действителният брой на жертвите евентуално е доста по-голям.

Британец, хванат от сепаратистите в Донецк, умря в плен

Британски филантропичен служащ, арестуван в Украйна от проруските сепаратисти, които му повдигнаха обвинявания, че е наемник, е умрял, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от формален представител на самообявилата се Донецка национална република (ДНР).

Четиридесет и пет годишният Пол Юри беше хванат в югоизточната част на Украйна в края на април и сепаратистите от ДНР го упрекнаха в " наемнически действия ". Дария Морозова, която е омбудсман по човешките права на ДНР, сподели в своя обява в обществените медии, че Юри е страдал от диабет и е имал респираторни, бъбречни и сърдечносъдови проблеми. " От наша страна макар тежестта на хипотетичното закононарушение на Пол Юри беше предоставена належащата здравна помощ. Въпреки това поради диагнозите и напрежението, той умря на 10 юли ", сподели тя.

Юри и различен британец - Дилън Хийли, бяха арестувани от съветските военни в края на април. Ръководителят на " Президиум нетуърк ", филантропична група с нестопанска цел, с която Юри поддържаше контакт, през май удостовери пред телевизия Ай Ти Ви, че той е страдал от диабет. Двама други британци и мароканец, които бяха хванати, до момента в който се сражавали на страната на Украйна, бяха наказани на гибел в ДНР по обвинявания в " наемнически действия ".

Британската телевизия Би Би Си цитира създателя на " Президиум нетуърк " - Доминик Бърн, който съобщи, че Юри е филантропичен доброволец, арестуван на пропускателен пункт в Южна Украйна. " Това са тревожни вести, само че те към момента на са били доказани от нито една власт и сега не престават следствията за определяне на истината ", сподели Бърн във връзка известията за гибелта на Юри.

Киев: Три украински пристанища са деблокирани за транспорт на зърно

Депутатът от Върховната Рада на Украйна Олексий Гончаренко съобщи, че по време на договарянията по зърнения въпрос страните са се договорили да деблокират трите украински пристанища и да изнасят артикули от тях, съобщи БГНЕС.

" По моя информация представители на Украйна, Турция, Русия и Организация на обединените нации са се договорили за опцията за деблокиране на трите ни пристанища за товарене по време на договарянията за възобновяване на украинския експорт на зърно през Черно море. Става дума за Одеса, Черноморск и Южни ", написа Хончаренко в канала си в Telegram.

По негова информация е планувано зърното да бъде изнесено от украинските пристанища под конвои при изискване на " преустановяване на огъня в границите на географските граници и някои интервенции по разминиране ".

В сряда завършиха договарянията сред военните делегации на Турция, Русия, Украйна и делегацията на Организация на обединените нации за решение на зърнения въпрос, които се организираха в имението Kalender в Истанбул. По-рано дипломатически източник съобщи пред РИА Новости, че очакванията за реализиране на консенсус по време на срещата са огромни. Той съобщи, че при диалозите са взети поради както опасенията на Москва, по този начин и съществуването на застрахователни, логистични и банкови наказания за съветския експорт на селскостопански артикули.

След диалозите турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи, че е реализирано съглашение за основаване на координационен център в Истанбул и че делегациите на Украйна и Русия ще се срещнат още веднъж идната седмица в Турция, с цел да обсъдят въпроса със зърното.

Източник, осведомен със обстановката, заяви в четвъртък за РИА Новости, че предварителната дата за нова среща на делегациите на Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации по " зърнения въпрос " е 20-21 юли. Няма основни спънки за подписването на съглашението за евакуиране на корабите със зърно в Черно море, остават единствено техническите детайлности. Според него съглашението по въпроса за зърното допуска основаването на зона за сигурност, в която да се ревизират плавателни съдове наоколо до украински води, а не в самите пристанища, като се възнамерява контролът на плавателните съдове да се прави взаимно от Турция и Организация на обединените нации.

Европейски Съюз ще насочи идващия пакет от наказания към съветското злато

Европейският съюз ще се насочи към съветския експорт на злато в идващия си пакет от наказания и ще се стреми да " затвори пътищата за излизане " на тези, които заобикалят предходните му пакети, съобщи комисар на Европейски Съюз, заяви Агенция Франс Прес.

Досега Европейски Съюз е одобрил шест пакета от наказания против Русия. Последният от тях, признат през юни, наложи възбрана за импорт на множеството съветски нефт.

Европейски Съюз ще изследва " методите, по които бихме могли да наложим санкционен режим върху златото, което е значима стока за износа от Русия ", съобщи в Прага Марош Шефчович, заместник-ръководител на Европейската комисия.

" Веднага щом реализираме съглашение на равнище страни членки, ще го публикуваме ", сподели той преди неофициалната среща на министрите по въпросите на Европейски Съюз, проведена от чешкото председателство на 27-членния блок.

Този ход следва възбраната за експорт на злато от Русия, контрактувана от най-индустриализираните страни в света на срещата на Г-7 в края на юни.

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина, която взе участие в срещата в Прага, прикани Европейски Съюз да одобри нов пакет от наказания.

" Нищо до момента не кара Русия да се усеща виновна за (своите) закононарушения ", сподели тя пред кореспонденти.

" Надяваме се, че идващият, седми пакет от наказания ще има мощен ограничаващ капацитет и ще бъде признат без по-нататъшно отсрочване и допустимо най-скоро ", сподели Стефанишина.

Шефчович добави, че Европейски Съюз ще се стреми също по този начин да " затвори всички пътища за излизане за тези, които желаят да заобиколят глобите ".

" Това, несъмнено, е доста комплициран механизъм, тъй че би трябвало освен да създадем, само че и да проверим, следим и затворим местата, които биха основали платформи за излаз по някакъв метод ", сподели той.

Той също по този начин махна с ръка на всевъзможни мисли за отмалялост измежду членовете на Европейски Съюз, които оказват помощ на Украйна, в която Русия нахлу на 24 февруари.

" Никога не съм виждал толкоз мощно демонстрирано единение и старания от страна на всички страни членки да търсят всички вероятни запаси, без значение дали става дума за финансова помощ или за доставки на оръжие ", сподели Шефчович.

" Въпреки че е в действителност мъчно, ние ще продължим, тъй като в най-тежко състояние са украинците, които се борят за свободата си ", добави той.

45 страни ще проверяват и систематизират доказателства за военни закононарушения в Украйна

Представители на европейски страни и Съединени американски щати се договориха да координират следствия на хипотетични военни закононарушения в Украйна, скоро след съветския ракетен удар, при който съгласно Киев са починали цивилни жители надалеч от фронтовата линия, заяви Ройтерс.

В четвъртък 45 страни на конференцията в Хага - седалището на Международния углавен съд (МНС) – подписаха политическа декларация за взаимна работа по следствията на военни закононарушения в Украйна.

Те също по този начин дадоха обещание 20 млн. евро за подкрепяне на МНС, както и на службата на основния прокурор в Украйна и на напъните на Организация на обединените нации за поддръжка.

С повече от 20 000 следствия на военни закононарушения, които към този момент са открити, и разнообразни страни, ръководещи екипи, доказателствата би трябвало да бъдат достоверни и да бъдат систематизирани, обявиха публични лица.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани да бъде основан специфичен арбитражен съд, който да проверява съветската инвазия ", съобщи Франс прес.

" Сегашните правосъдни институции не могат да изправят пред правораздаването всички отговорни. Поради това е нужен специфичен арбитражен съд за закононарушенията при съветската експанзия против Украйна ", съобщи Зеленски във видеообръщение към участниците на интернационалната конференция в Хага.

Украинският президент заяви пред форума, че съветски ракети са поразили два публични центъра в западната част на Украйна, при което са починали 20 души, в това число три деца, и са ранени доста други.

" Днес сутринта съветски ракети удариха нашия град Виница, един елементарен, кротичък град. Крилати ракети удариха два публични центъра, разрушени са къщи, медицински център беше опустошен, коли и трамваи бяха подпалени ", сподели Зеленски по видеовръзка. " Това е акт на съветски гнет ".

Бомбардировките на съветските сили са трансформирали редица украински градове в руини и оставиха тела по улиците на градовете и селата, които завзеха от нахлуването си през февруари. Украйна твърди, че десетки хиляди цивилни са починали. Москва отхвърля да носи отговорност.

Комисарят по правораздаването на Европейския съюз Дидие Рейндерс означи, че обвинените за военни закононарушения и геноцид към момента са на независимост от спорове, датиращи от десетилетия, тук-там като Руанда, Дарфур, Сирия, Конго и Балканите.

" Безнаказаността е голям проблем ", съобщи холандският външен министър Вопке Хукстра на конференция, визирайки военните закононарушения както в Украйна, по този начин и по света.

Русия отдръпна поддръжката си от МНС през 2016 година, откакто съдът дефинира като боен спор завземането и анексирането украинския полуостров Крим от Москва през 2014 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР