По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Още убити и ранени при руски обстрели в Харков

По-важните вести от следващия ден на войната против Украйна в резюме:
Тази нощ съветските войски продължиха да обстрелват Харковска област, където има убити и ранени. Най-малко трима души пострадаха в самия Харков, заяви в Телеграм Олег Синегубов, началник на регионалната военна администрация. Петнадесет души, измежду които и дете на 8 години, са били убити през вчерашния ден от съветски артилерийски огън в Харковска област. Руските окупатори се пробват да възобновят своето нахлуване против град Славянск. Това заяви посредством Facebook генералният щаб на украинските въоръжени сили. Тежките сражения и обстрел не престават, до момента в който съветските сили се пробват да обкръжат региона на Северодонецк, напредвайки от север през Изюм и от юг през Попасная, заяви английското министерство на защитата. Според него има огромна възможност Русия да приготвя опит за стартиране на огромен брой подкрепления в Донбас. Руски боен аероплан Су-25 се е разрушил през вчерашния ден в Ростовска област, покрай границата с Украйна. Пилотът е умрял, заяви пресслужбата на Южния боен окръг. Украински фотожурналист и боец, който го е придружавал, наподобява са били " невъзмутимо екзекутирани " през първите седмици на съветската инвазия, до момента в който са претърсвали окупираните от Русия гори край Киев за изчезналия дрон на фотографа, заяви " Репортери без граници ", базирайки се на резултатите от следствието на гибелта им.
Подробностите по тези и други вести:

За още убити и ранени при съветски обстрели в Харков, оповестиха локалните украински управляващи

Тази нощ съветските войски продължиха да обстрелват Харковска област, където има убити и ранени. Най-малко трима души пострадаха в самия Харков, заяви в Телеграм Олег Синегубов, началник на регионалната военна администрация, представен от Укринформ.

Руските окупатори изстреляха седем ракети по град Николаев, осведоми в това време в Телеграм началникът на локалната регионална военна администрация Виталий Ким, без да добави детайлности.

През последното денонощие съветските ракетни войски и артилерията поразиха в Украйна 253 региона с ситуирани там жива мощ и военна техника на Киев, а също и шест склада с муниции. Унищожен е и горивен терминал в град Николаев, снабдявал бойна техника на украинските войски. Това уточни през днешния ден в своята сводка министерството на защитата в Москва, представено от ТАСС.

Силите на Руската федерация водят въздушно разузнаване по Харковското направление, с цел да открият къде са ситуирани украински бойни елементи. Агресорът интензивно обстрелва с артилерия украинските позиции край Харков и други селища от района. С цевна и реактивна артилерия е обстреляна гражданска инфраструктура, осведоми по-рано УНИАН.

Петнадесет души, измежду които и дете на 8 години, са били убити през вчерашния ден от съветски артилерийски огън в Харковска област. Новината заяви Олег Синегубов нощес.

" Петнадесет души бяха убити, а 16 бяха ранени. Това са ужасяващите последствия от съветските обстрели измежду бял ден в Харковска област ", сподели той в " Телеграм ". Синегубов разясни, че тези хора са станали жертва на четири обособени обстрела във вторник.

Руските войски се пробват да възобновят офанзивите против град Славянск

Руските окупатори се пробват да възобновят своето нахлуване против град Славянск. Това заяви посредством Facebook генералният щаб на украинските въоръжени сили, съобщи организация УНИАН.

Войските на Москва водят систематичен огън по това направление и подхващат щурмови дейности. Стрелят с реактивни системи за залпов огън по региони край селата Нова Дмитровка, Осиновка, Курулка, Ивановка и Адамовка, показва щабът.

На Донецкото направление руснаците концентрират главните си старания към Северодонецк и Бахмут за да се придвижат към административните граници на Луганска област.

Врагът се пробва да откри цялостен надзор върху град Северодонецк, да блокира подразделенията на Украйна в региона на селищата Боровское и Вороново. Бойните дейности не престават, се споделя в известието.

По-рано армията осведоми, че съветските войски реализират известни триумфи в напредването към град Лисичанск откъм юг. Има риск регионът на Лисичанск да бъде нападнат до седмица, добавя УНИАН.

Британското военно разузнаване заяви, че сраженията към Северодонецк не престават

Тежките сражения и обстрел не престават, до момента в който съветските сили се пробват да обкръжат региона на Северодонецк, напредвайки от север през Изюм и от юг през Попасная, заяви през днешния ден английското министерство на защитата, съобщи Ройтерс.

" Има огромна възможност Русия да приготвя опит за стартиране на огромен брой подкрепления в Донбас ", споделя министерството във всекидневния си отчет за обстановката на бойното поле в Украйна.

Жертвите възлизат на на към 55 % от първичните сили на самопровъзгласилата се Донецка национална република, една от поддържаните от Русия сепаратистки структури в Източна Украйна, излиза наяве от отчета.

Данните, оповестени от Донецката национална република, сочат, че до 16 юни 2128 военнослужещи са били убити в пердах, а 8897 са били ранени от началото на 2022 година, демонстрира отчета, оповестен в " Туитър ".

Руските управляващи не са оповестявали броя на починалите военни в Украйна от 25 март насам, добави министерството.

Руски боен аероплан се разруши в Ростовска област, покрай границата с Украйна

Руски боен аероплан се е разрушил през вчерашния ден в Ростовска област, покрай границата с Украйна. Пилотът е умрял, заяви пресслужбата на Южния боен окръг, представена от Франс прес.

" Самолет Су-25 се разруши на 21 юни в Ростовска област по време на плануван подготвителен полет. Пилотът е умрял ", уточни източникът, представен от съветски осведомителни организации.

" По предварителни сведения повода за случая може да е техническа нередовност. На мястото работи комисия на съветските военно-космически сили ", прецизираха управляващите.

Пилотът е бил единственият човек на борда, показва организация Интерфакс. Властите не загатват казусът да е обвързван с продължаващата съветска военна атака в Украйна.

Су-25 е брониран щурмови аероплан руско произвеждане. На 17 юни различен подобен аероплан се разруши при подготвителен полет в Белгородска област, която също граничи с Украйна. Военните и тогава споделиха, че е допустимо повода да е механически проблем.

В последните месеци Русия няколко пъти упрекна Украйна, че нанася удари по съветска територия в пограничните региони.

" Репортери без граници “: Украински публицист и боец били " невъзмутимо екзекутирани " от руснаците

Украински фотожурналист и боец, който го е придружавал, наподобява са били " невъзмутимо екзекутирани " през първите седмици на съветската инвазия, до момента в който са претърсвали окупираните от Русия гори край Киев за изчезналия дрон на фотографа. Това съобщи организацията " Репортери без граници ", базирайки се на резултатите от следствието на гибелта им, заяви Асошиейтед прес.

Групата за независимост на печата съобщи, че се е върнала на мястото, където телата на Макс Левин и военнослужещия Олексий Чернишов са били открити на 1 април в гората северно от столицата Киев. Групата съобщи, че е преброила 14 дупки от патрони в изгорялото купе на автомобила им, който към момента се намира на мястото.

" Репортери без граници " заяви, че наоколо са открити изоставени съветски военни постове. Намерени са и опаковки от храна, цигарени кутии и други боклуци, явно оставени от съветски бойци.

Открити са и някои от движимостите на Левин и Чернишов, в това число документите за идентичност на боеца, елементи от бронежилетката му и каската на фотографа.

Украински екип с металотърсачи откри патрон в почвата, където е лежало тялото на Левин, се споделя в известието. Групата съобщи, че тази находка допуска, че „ той евентуално е бил погубен с един, може би два патрона, изстреляни отблизо разстояние, когато към този момент е бил на земята “.

Близо до мястото, където е открито обгореното тяло на Чернишов, е открит и бидон за бензин. „ Репортери без граници " съобщи, че резултатите от следствието „ демонстрират, че двамата мъже безспорно са били невъзмутимо екзекутирани “.

Левин е бил в региона, защото там е изгубил дрона си на 10 март и не е съумял да го върне, тъй като е попаднал под съветски огън. Според „ Репортери без граници " Левин от време на време е споделял с украинските сили информация, получена от дрона му, в това число местоположението и разстановката на съветските позиции.

„ Но потреблението на неговия дрон е било на първо място журналистическо начинание, доказано от негови познати и видно от фотосите, продадени на медиите от началото на съветската инвазия ", се споделя в известието.

Белият дом: Намекът на съветски служител за смъртна присъда за американските пленници в Украйна е " поразителен "

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати окачестви като " поразителен " обстоятелството, че формален представител на Русия загатва за идна смъртна присъда за двамата американци, пленени в Украйна, съобщи Ройтерс.

По-рано през вчерашния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че ориста на американците зависи от решение на съда и че той не изключва присъдата против тях да е смъртна. " Потресаващо е формален представител на Русия дори да загатва за смъртна присъда на американски жители... в Украйна ", съобщи Джон Кърби, координатор за стратегическите връзки в Съвета.

Той сподели още, че президентът на Русия Владимир Путин, като блокира износа на зърно от Украйна, употребява храните и продоволствията като оръжие.

Съединени американски щати са изрично несъгласни с съветската позиция, че двамата американски жители, пленени в Украйна, не са предпазени от Женевската спогодба за военнопленниците. Това съобщи нощес почитан чиновник на Държавния департамент, съгласно който Вашингтон е изразил това свое мнение пред държавното управление в Москва, съобщи Ройтерс.

В изявление за американския ефирен канал Ен Би Си представителят на Кремъл сподели през вчерашния ден, че двамата американци са се сражавали в Украйна, с което са заплашвали живота на съветски бойци, и ще понесат отговорност за дейностите си.

Москва съобщи през вчерашния ден, че не знае местонахождението на двамата американци, като сподели, че те са наемници и може да бъдат наказани на гибел от подкрепяните от Русия сепаратисти. Според съветската организация Интерфакс, цитираща неназован източник, Александър Друки, на 39 години, и Анди Уин, на 27 години, се намират на територията на самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР) в Източна Украйна.

Британците Шон Пинър и Ейдън Аслин и мароканецът Брахим Саадун, доброволци в украинската войска, към този момент бяха наказани на гибел, откакто бяха хванати в ДНР.

Германия достави обещаните гаубици на Украйна

Германия е доставила в Украйна обещаните гаубици, които би трябвало да оказа помощ за прекъсване на съветската експанзия

" Германските гаубици " Панцер " " най-сетне са част от арсенала на украинската артилерия ", написа министърът на защитата на Украйна Олексей Резников в Туитър. Той благодари на немския си сътрудник Кристин Ламбрехт за нейните старания и поддръжка за Украйна.

Ламбрехт беше дала обещание доставката на седем гаубици още при започване на май, а Нидерландия трябваше да даде още пет.

Резников оцени доставката като " образец за интернационално съдействие в поддръжка на Украйна ".

В същото време канцлерът Олаф Шолц и неговото държавно управление неведнъж бяха обект на рецензии, че губят прекалено много време, с цел да изпълнят обещанията си за доставка на тежки оръжия на Украйна.

Германия към момента не е доставила всички обещани оръжия на Украйна, в това число системи за противовъздушна защита и ракетни установки.

Във вторник немското държавното управление разгласява обстоен лист на всички оръжия и военно съоръжение, които към този момент са доставени или следва да бъдат доставени в Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР