По-важните новини от 84-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 84-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Москва: За три дни са се предали 959 от защитниците на Азовстал

По-важните вести от 84-ия ден на войната против Украйна в резюме:
Руското министерство на защитата заяви, че 959 украински бойци от мариуполския стоманодобивен цех " Азовстал " са били отведени на следена от Русия територия от понеделник насам. Украйна приканва за замяна против съветски пленници на евакуираните бранители на Мариупол, само че ориста им сега е несигурна. От украинска страна няма данни за броя на напусналите завода бойци. Русия споделя, че те ще бъдат третирани в сходство с интернационалните правила, само че върховен съветски политик сподели, че " нацистките нарушители " не би трябвало да се разменят. В Киев стартира всъщност първият правосъден развой за военно закононарушение от началото на съветското навлизане в Украйна – съветски боец е упрекнат в убийството на невъоръжен граждански " Войната навлиза в продължителна фаза ", съобщи украинският министър на защитата Олексий Резников. Според него съветските войски сега укрепват позициите си на териториите, които заемат в Запорожка и Херсонска област, с цел да " преминат в защитителен режим, в случай че се наложи ". Американското държавно управление, в тясно съдействие със съюзни страни, създава направления за експорт на сериозни запаси зърно от Украйна, с цел да се избегне продоволствена рецесия като резултат от съветското навлизане. Обмислят се " необятен набор от разновидности за безвреден експорт на храни по железопътните линии, по море и по въздух “.
Ето и детайлностите по тези и други вести:

Според Москва 959 от бранителите на " Азовстал " са поставили оръжие

Руското министерство на защитата съобщи в сряда, че от понеделник насам са се предали 959 украински военнослужещи, барикадирали се в стоманодобивния цех " Азовстал “ в Мариупол, съобщи Франс прес.

Според министерството 80 от сложилите оръжие са ранени, а 51 от потърпевшите – настанени в лечебни заведения в Новоазовск, следен от съветските войски и проруските сили от Източна Украйна.

Ведомството не дава информация какво счита да прави Русия с тези пленници. Руските управляващи нееднократно са заявявали, че считат най-малкото част от тях не за бойци, а за неонацистки бойци.

Украинските управляващи показват вяра да ги разменят против съветски военнопленници.

Украинските военни, отбраняващи се в подземните галерии на големия комбинат, се трансфораха в интернационален знак на съпротивата против съветското навлизане. Стратегическото пристанище в Мариупол, където е ситуиран обектът, бе напълно разрушено при сраженията, напомня Франс прес. Неговото завземане дава опция на Русия да сътвори сухоземен кулоар сред своята територия и анексирания от нея през 2014 година украински полуостров Крим.

Сепаратистите в Донбас: Съдът ще реши ориста на мариуполските бойци

Съдът ще реши ориста на украинските бойци, които се предадоха в стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол, сподели водач на сепаратистите в Източна Украйна, представен от Би Би Си.

Според съветската осведомителна организация ТАСС, водачът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин споделя, че " в случай че съперникът е поставил оръжие, съдът взема решение бъдещата орис ".

По думите му всички украинци, за които се откри, че са " неонацистки военни нарушители ", би трябвало да бъдат изправени пред интернационален арбитражен съд.

Пушилин споделя, че висшите командири на стоманодобивния цех към момента са вътре в завода и към момента не са се предали, оповестява Ройтерс, цитирайки локални медии.

Пентагонът: Бойците от " Азовстал " са герои

Говорителят на Пентагона на Съединени американски щати Джон Кърби похвали украинските бойци, които се бяха барикадирали в стоманодобивния цех в Мариупол, защитавайки града.

Те удържаха позициите си, откогато настъпващите съветски войски обкръжиха Мариупол при започване на март, като обвързаха силите на Москва в региона и им попречиха за ясна победа в южния пристанищен град.

" Войниците, които продължиха да се съпротивляват там, го направиха самоуверено и ловко и е много възхитително да си помислим какъв брой дълго съумяха да устоят и президентът Зеленски ги назова герои - мисля, че всички ще се съгласим с това ", сподели Джон Кърби, представен от Би Би Си.

Залавянето на бойци на " Азов " ще разреши на Путин да твърди, че прави денацификация

Президентът Путин показа това, което той назовава " специфична военна интервенция ", като опит за денацификация на Украйна - това беше едно от многото извинения, които съветските управляващи измислиха, с цел да се опитат да оправдаят решението за навлизане в Украйна, напомня Би Би Си.

Руските публични лица настояват, без никакви доказателства, че Украйна е завладяна от неонацисти, фашисти, ултранационалисти.

А Мариупол беше духовният дом на полка " Азов ", който през 2014 година включваше някои крайнодесни доброволци, само че от този момент беше интегриран в украинската национална армия и Киев упорства, че полкът в този момент няма нищо общо с политиката.

Вземането в плен на бойците от " Азов " и възможното им изправяне на съд разрешава на Владимир Путин да твърди пред народа си, че се случва денацификация, разяснява Би Би Си.

Киев: Войната в Украйна влиза в продължителна фаза

Украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи, че войната с Москва навлиза в " продължителна фаза ", съобщи Франс прес.

" Русия се готви за дълготрайна военна интервенция ", съобщи той във видеоразговор с министрите на защитата на Европейския съюз и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Войната навлиза в продължителна фаза ", добави той в речта си, която беше оповестена в профила му във " Facebook ". Според Резников съветските войски сега укрепват позициите си на териториите, които заемат в Запорожка и Херсонска област, с цел да " преминат в защитителен режим, в случай че се наложи ".

" В момента главните старания на Кремъл са съсредоточени върху опитите за обграждане и заличаване на на украинските въоръжени сили в Донецка и Луганска област " в източната част на страната, която частично е в ръцете на проруските сепаратисти, добави той.

Пред сътрудниците си от Европейски Съюз Резников уточни като цел на Москва и " основаването на сухопътен кулоар, свързващ Русия с Крим " - полуостровът, който Москва анексира през 2014 година, както и окупирането на " цялата Южна Украйна ". Той прикани западните съдружници на Украйна да се координират повече в доставките на оръжие за Киев, " с цел да освободим нашите територии допустимо най-скоро ".

Съединени американски щати и техни сътрудници създават направления за експорт на зърно от Украйна

Американското държавно управление, в тясно съдействие със съюзни на Съединени американски щати страни, създава направления за експорт на сериозни запаси зърно от Украйна, с цел да се избегне продоволствена рецесия като резултат от съветското навлизане. Това заяви телевизия Си Ен Ен, като се базира на двама американски и четирима европейски дипломати, съобщи Укринформ.

Посочва се, че въпросът е сложен, по тази причина Съединени американски щати и интернационалните им сътрудници обмислят „ необятен набор от разновидности за безвреден експорт на храни по железопътните линии, по море и по въздух “.

Според дипломати този въпрос ще е измежду главните тематики на министерска среща в Организация на обединените нации по въпросите на продоволствената сигурност през днешния ден и на следващия ден в Ню Йорк, която ще бъде управлявана от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Това съглашение е надалеч от завършване. То съдържа доста променливи величини, доста неща може да не потръгнат както би трябвало по време на полемиките, цитира Укринформ коментар на различен чиновник, без да уточни името му.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд съобщи по-рано, че държавното управление на Съединени американски щати и Конгресът изследват опцията да бъде утвърден пакет от ограничения против заканите за световната продоволствена сигурност, предусещащ за задачата да бъдат отпуснати 11 милиарда $ в течение на три години. Тя осведоми, че се води и полемика на интернационално ниво за вероятното основаване на филантропични коридори за експорт на храни от Украйна.

Седем цивилни са убити в Донецка област, споделиха украинските управляващи

Седем цивилни са били убити в Донецка област, сподели в " Телеграм " нейният шеф Павло Кириленко. Той упрекна съветските войски за гибелта им. Още шест души са ранени, съобщи ДПА.

От началото на съветското настъпление в Украйна преди близо 3 месеца са убити над 3700 цивилни по данни на Организация на обединените нации. Според управляващите в Украйна единствено в Донецка област убитите мирни жители са 382, а ранените - 1096.

Съединени американски щати основават център за наблюдаване на спора в Украйна, с цел да съберат доказателства за военни закононарушения

Съединените щати оповестиха основаването на център за наблюдаване на спора в Украйна. Той ще разполага с първичен бюджет от шест милиона $, с цел да " събира, проучва и популяризира доказателствата за военни закононарушения ", осъществени от Русия в Украйна, съобщи Франс прес.

Новата самодейност включва запазване на обществено налична информация или търговски сателитни данни, които да може да се употребяват при възможни процеси за търсене на отговорност за жестокостите, се споделя в изказване на Държавния департамент. " Онлайн платформата ще споделя с обществеността документите на центъра за наблюдаване на спора, с цел да помогне за оборване на напъните на Русия за дезинформация ", се споделя още в известието.

Съединени американски щати публично упрекнаха Русия във военни закононарушения в Украйна, в това число против цивилни. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън персонално назова съветския си сътрудник Владимир Путин " военнопрестъпник " и " касапин " и съобщи, че Москва прави " геноцид " в Украйна.

Започва първият правосъден развой за военно закононарушение от началото на съветското навлизане

В Киев стартира всъщност първият правосъден развой за военно закононарушение от началото на съветското навлизане в Украйна – съветски боец е упрекнат в убийството на невъоръжен граждански.

Процесът, след който се чака бързо да стартират и доста други сходни, ще има стойност на тест за украинската правосъдна система в миг, в който интернационалните институции водят лични следствия за изстъпленията на съветските войски в тази страна, разяснява френският в. " Фигаро “.

Военните закононарушения в Украйна имат към този момент съответен образ, акцентира „ Монд “, като разказва обвинения – 21-годишния съветски сержант Вадим Шишимарин, едно „ съвсем голобрадо момче “. Според обвиняването, на четвъртия ден от войната той е умъртвил с откос от автомат 62-годишен търговец, който не носел оръжие, на няколко метра от жилището му в Сумска област; бил задържан, когато се опитал да избяга дружно с още четирима военни.

Това е единствено началото, предвижда вестникът - основната прокуратура на Украйна твърди, че има данни за над 12 000 хипотетични военни закононарушения.

Да бъдат съдени за сходни неща елементарни бойци, преди да бъде търсена отговорност на висши военни, е необичайност в интернационален проект. Още повече щом сраженията в страната не престават, отбелязва „ Монд “.

Младежът получил заповед да стреля по цивилния, който говорел по телефона, с цел да не издаде той на украинските бойци разположението на съветските сили, прецизира „ Нувел обсерватьор “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР