По-важните новини от 69-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 69-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Руските сили щурмуват завода Азовстал в Мариупол

По-важните вести от 69-ия ден на войната против Украйна в резюме:
След продължитела няколко часа бомбардировка с оръдия и щурмови самолети съветските сили щурмуват металургичния цех " Азовстал ", последния бастион на украинската опозиция в град Мариупол, и се пробват да обхванат на територията му. Очаква се ескорт с към 100 дами и деца, които бяха евакуирани от завода през уикенда, да дойде на украинска територия. 200 цивилни обаче остават в капан в индустриалното дружество. Представител на Пентагона съобщи, че съветските сили имат стеснен прогрес в борбата си с украинците в Донбас и дефинира този прогрес като болнав. Според него руснаците да вземем за пример са поели надзор върху села и след това са го изгубили. Руските военни били деморализирани и страдали от безредно командване. Украйна ще победи Русия и още веднъж ще стане свободна страна. Той разгласи, че Англия ще усили военната си помощ за Украйна с 300 милиона английски лири (близо 355 милиона евро), по-специално с даване на радари и дронове. Американският дипломат в Организацията за сигурност и съдействие в Европа Марк Карпентър съобщи, че Вашингтон разполага с нови и доста надеждни информации, съгласно които Русия има желание да провежда в средата на май референдуми, с цел да се опита да анексира проруските сепаратистки Донецка и Луганска национална република. Папа Франциск сподели, че е изискал среща в Москва с съветския президент Владимир Путин, с цел да се опита да спре войната в Украйна, само че не е получил отговор.
16.45

Руската войска удостовери, че е възобновила ударите си по " Азовстал "

Руската войска заяви, че е възобновила ударите си по завода " Азовстал " в пристанищния град Мариупол, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на съветското министерство на защитата Вадим Астафиев сподели през днешния ден, че украинските бойци, укрепили се в завода, " излизат от бункерите, заемат огневи позиции на територията и в пространствата на завода ". Говорителят добави, че съветските сили дружно със силите на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка национална република употребяват " артилерия и бойна авиация..., с цел да унищожат тези огневи точки ".

" Бяхме обстрелвани цяла нощ... две дами бяха убити и в този момент е в ход взлом на " Азовстал “, сподели от своя страна Святослав Паламар, заместник-командир на полка " Азов “, представен от Франс прес. Той прикани украинския президент Володимир Зеленски към " решителни дейности, тъй като обстановката е доста комплицирана “.

Металургичният цех е последният бастион на украинската опозиция в град Мариупол, който като цяло е под контрола на съветските сили. Повече от 100 цивилни, в това число дребни деца, бяха евакуирани от завода със съдействието на Организация на обединените нации и Червения кръст. По-рано през днешния ден кметът на Мариупол Вадим Бойченко, който е напуснал града, сподели, че още повече от 200 цивилни остават блокирани в завода " Азовстал " след контрактуваната от Организация на обединените нации евакуация в неделя и през вчерашния ден, съобщи Ройтерс.

16.15

Украйна ще победи Русия, сподели английският министър председател пред украинския парламент

Украйна ще победи Русия и още веднъж ще стане свободна страна, сподели през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън в послание към украинската Върховна Рада, съобщи Ройтерс.

" Имам едно обръщение към вас през днешния ден: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна ", съобщи английският министър председател съгласно текста на обръщението му, публикуван от неговата канцелария.

Англия ще усили военната си помощ за Украйна, обвързвана с съветската инвазия, с 300 милиона английски лири (близо 355 милиона евро), по-специално с даване на радари и дронове, добави Джонсън.

" Днес мога да разглася нов проект за помощ, предоставена от английското държавно управление и възлизаща на общо 300 милиона английски лири, включваща радари за локализиране на артилерията, обстрелваща градовете ви, тежкотоварни дронове за доставяне на вашите сили и хиляди устройства за нощно виждане “, сподели Джонсън в речта си, изнесена по видеоконферентна връзка от Лондон.

15.30

Русия нападна " Азовстал "

След продължителна бомбардировка с оръдия и щурмови самолети съветските окупатори щурмуват Азовстал и се пробват да обхванат на територията му, оповестяват украински източници. Руската авиация бомбардира Азовстал няколко часа преди нападението. Избухна огромен пожар, пушек се вижда във всички региони на Мариупол.

" Използвайки артилерия и самолети, частите на съветската войска и Донецката национална република стартират да унищожават " " огневите позиции " на украинските войски “, се споделя в изказване на министерството на защитата, публикувано от съветските осведомителни организации.

Атаката удостовери и формалната украинска организация UNIAN. Цитира се заместник-командира на отбраняващия завода полк " Азов " Святослав Паламар. Две цивилни дами починали при продължителните бомбардировки. Полкът " Азов “ приканва за незабавно преустановяване на огъня и удължение на евакуацията на жителите в безвредни територии под украински надзор!

" Защитниците на Мариупол, които се намират в " Азовстал ", приканват Върховния главнокомандващ да се намеси в обстановката ", сподели Паламар.

14.30

Папата е изискал среща с Путин поради войната в Украйна, само че отговор няма

Папа Франциск сподели в оповестено през днешния ден изявление, че е изискал среща в Москва с съветския президент Владимир Путин, с цел да се опита да спре войната в Украйна, само че не е получил отговор, заяви Ройтерс.

Пред италианския вестник " Кориере каузи сера " папата сподели също, че патриарх Кирил на Руската православна черква, който поддържа войната, не може да се трансформира в министрант на Путин, употребявайки дума, с която се назовават момчетата, които прислужват по време на литургия и биват наричани и " прислужници при олтара ".

Франциск, който направи невиждано посещаване в съветското посолство, когато войната стартира, съобщи пред вестника, че към три седмици след началото на спора той е изискал от висшия посланик на Ватикана да изпрати обръщение до Путин. Посланието беше, " че съм подготвен да отида в Москва. Разбира се, беше належащо водачът на Кремъл да разреши това. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме ". " Опасявам се, че Путин не може и не желае да да има тази среща в този миг. Но по какъв начин да не спреш толкоз доста свирепост? ", прибавя папата.

Досега Франциск не беше споменавал обществено категорично Русия или Путин след началото на нашествието на 24 февруари. Той обаче не остави подозрение коя страна в спора подлага на критика, като употребява термини като неоправдана експанзия и инвазия и изрази страдание за жестокостите, на които са подложени цивилните, отбелязва Ройтерс.

Запитан дали ще пътува до украинската столица Киев, което Франциск предишния месец загатна като допустимо, той отговори, че към този момент няма да го стори. " Първо би трябвало да отида в Москва, първо би трябвало да се срещна с Путин... Правя каквото мога. Нека Путин единствено отвори вратата ", сподели той.

Войната в Украйна обтегна връзките сред Ватикана и Руската православна черква и провокира ерес измежду православните християни по света. На 11 април Ройтерс заяви, че Ватиканът е обмислял да удължи с един ден пътуването на папата до Ливан на 12-13 юни, с цел да може да се срещне с Кирил на 14 юни в Йерусалим. По-късно обаче Франциск реши да не се среща с патриарха. В изявлението папата сподели, че когато е имал 40-минутен видеоразговор с Кирил на 16 март, патриархът е прекарал половината от времето, четейки от лист хартия " всички оправдания за войната ".

Москва разказва дейностите си в Украйна като " специфична интервенция " за демилитаризация и " денацификация " на прилежащата страна. Кирил вижда войната като отбрана против Запада, който съгласно него е декадентен, изключително с отношението си към хомосексуализма.

" Ние (папата и Кирил) сме пастири на едни и същи рожби Божии. Ето за какво би трябвало да търсим пътищата на мира, да прекратим стрелбата на оръжията. Патриархът не може да се трансформира в лакей при олтара на Путин ", споделя Франциск.

Папата също по този начин съобщи, че когато се е срещнал с Виктор Орбан на 21 април, унгарският министър председател му е споделил, че " руснаците имат проект, че всичко ще завърши на 9 май ", когато Русия празнува успеха си над нацизма. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи обаче тези дни, че военните дейности на Москва в Украйна няма да са свързани с тази дата.

12.00

В Украйна чакат идване на евакуирани от " Азовстал " цивилни

Украйна се надява по-късно през днешния ден колона от цивилни, евакуирани от региона на стоманодобивния цех в окупирания от съветските войски Мариупол, да се добере до следения от Украйна град Запорожие, заяви Ройтерс.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко съобщи, че повече от 200 цивилни към момента се намират в стоманодобивния цех " Азовстал ", където се укриват и последните бранители на града. Общо към 100 000 цивилни поданици са останали в пристанищния град на Азовско море, сподели той. " Колоната (на евакуираните) се движи към Запорожие. Евакуацията продължава ", сподели Бойченко пред националната телевизия. " Ограничаваме информацията и се надяваме, че евакуираните от " Азовстал " ще стигнат до Украйна ", добави той.

Организацията на обединените народи и Международният комитет на Червения кръст започнаха на 29 април координирана с Украйна и Русия интервенция за извеждане на дами, деца и възрастни хора от стоманодобивния цех. Мащабният индустриален комплекс се трансформира в леговище както за цивилни, по този начин и за украински бойци, до момента в който Москва седмици наред обсаждаше Мариупол и го опустошаваше, подлагайки го масиран обстрел, показва Ройтерс.

09.00

Германия е изпратила на Украйна въоръжение и съоръжение на стойност над 190 милиона евро

От началото на съветското навлизане Германия е изпратила на Украйна въоръжение и съоръжение на стойност над 190 милиона евро, съобщи ДПА.

В отговор на парламентарно питане немското министерство на стопанската система съобщи, че за интервала от 24 февруари до 19 април Германия е предоставила на Украйна оръжия на стойност 120,5 милиона евро и съоръжение на стойност 71,4 милиона евро.

За съпоставяне, Съединени американски щати са дали обещание или към този момент са доставили на Украйна оръжия и муниции на стойност 3,7 милиарда $. Естония пък е предоставила на Украйна военна помощ в размер от над 220 милиона евро, отбелязва ДПА.

08.00

Украинският шпионин №1: Русия ще разгласи обща готовност

Руските сили търпят огромни загуби в Украйна, по тази причина Москва обмисля да разгласи общонационална готовност. Смята се, че това ще стане на парада на 9 май, само че не е изключено Русия да не може да се провежда толкоз бързо. Това твърди в изявление за украинското издание " НВ " ръководителят на украинското разузнаване генерал-майор Кирило Буданов, представен от БГНЕС.

" Загубите, които Русия понесе в Украйна, оказват доста въздействие върху Москва. Русия към този момент стартира скрита готовност посредством назначението на платени бойци и привличането на хора от Сирия и Либия, и в този момент се кани да разгласи намерено общонационална готовност. Наистина се чудя: по какъв начин Москва ще изясни това на личния си народ? Защо Русия с нейната " първа или втора най-хубава войска " в света има потребност от готовност, в случай че съгласно формалните им изказвания всичко върви по проект, и Украйна като военна машина е нищо? ", сподели разузнавачът.

Буданов допусна, че мобилизацията ще бъде осъществена под извинението, че Русия се бори " не против Украйна, а против целия англосаксонски свят “.

Ръководителят на украинското разузнаване означи, че руснаците се готвят да разгласят обща готовност до 9 май, само че може и да не им стигне времето.

" Да, те се приготвят. Росрезерв (Руската федерална организация за държавните запаси, бел. ред.) в този момент стартира да ревизира с какво в действителност разполагат и да пресмята какво могат да дават след издаването на заповед за готовност. Това е една от най-важните стъпки преди началото на същинската мобилизация… Очаква се на 9 май да бъде оповестена, само че аз персонално считам, че Москва няма да успее да се провежда в точния момент “, добави Буданов.

07.30

Русия унищожава неповторими скитски гробници в Херсон

Русия съзнателно унищожава неповторими скитски гробници в Херсонска област. Хилядолетните гробници са част от културното завещание на Украйна.

Това оповестиха от Херсонската районна ревизия по запазване на обектите на културното завещание, представени от БГНЕС.

Инспекторите са направили мониторинг на обекти от културното завещание в района – от границата със Запорожка област (с. Дружбивка) до границата с Николаевска област (с. Давидов Брид).

" Археологическите монументи (кургани, скитски погребални могили), ситуирани около пътищата, се унищожават интензивно от съветската войска, която нарежда върху тях тежка военна техника ", се споделя в отчета на Инспекцията.

07.00

Началникът на генералния щаб на съветските въоръжени сили е бил предходната седмица на фронта в Донбас

Началникът на генералния щаб на съветските въоръжени сили Валерий Герасимов е бил предходната седмица на фронта в Донбас в Източна Украйна, твърди неназован почитан представител на Пентагона, съобщи Франс прес. Той обаче не може да удостовери слуховете, че Герасимов е бил ранен.

Представителят съобщи, че в продължение на няколко дни предходната седмица Герасимов е бил в Донбас. " Не мислим, че той към момента е там. Мислим, че си е тръгнал и че се е върнал в Русия. Не можем да потвърдим информациите, съгласно които той е бил ранен ", съобщи представителят.

Съветник на украинския вътрешен министър Антон Герашченко съобщи през вчерашния ден, че доста съветски офицери са били наранени при детонация в Изюм, в Източна Украйна и добави, че Герасимов е бил там.

Представителят на Пентагона съобщи, че съветските сили имат стеснен прогрес в борбата си с украинците в Донбас и дефинира този прогрес като болнав. Според него руснаците да вземем за пример са поели надзор върху села и след това са го изгубили. Руските военни били деморализирани и страдали от безредно командване.

06.30

Съединени американски щати упрекват Русия, че желае да анексира двете проруски територии в Източна Украйна

Съединени американски щати упрекват Русия, че желае да анексира двете проруски територии в Източна Украйна, съобщи Франс прес.

Американският дипломат в Организацията за сигурност и съдействие в Европа Марк Карпентър съобщи, че Вашингтон разполага с нови и доста надеждни информации, съгласно които Русия има желание да провежда в средата на май референдуми, с цел да се опита да анексира проруските сепаратистки Донецка и Луганска национална република.

Той добави, че Москва обмисляла подобен проект и за Херсон. Това е единственият значим украински град, върху който руснаците поеха изцяло контрола от началото на нашествието в Украйна.

Карпентър сподели, че това ще бъдат сходства на референдуми, изфабрикувани гласувания, които няма да бъдат възприети като законни, както и всеки опит за анексиране на други украински територии. " Ние би трябвало да действаме незабавно ", добави той.

Киев също твърди, че Русия желае да провежда в Херсонска област, както и в прилежащата Запорожка област референдуми за самостоятелност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР