По-важните новини от 118-ия ден на войната срещу Украйна накратко:

...
По-важните новини от 118-ия ден на войната срещу Украйна накратко:
Коментари Харесай

Битката за Донбас продължава с пълна сила

По-важните вести от 118-ия ден на войната против Украйна в резюме:
Украинските управляващи признаха, че съветските въоръжени сили " управляват напълно " Тошковка на фронтовата линия в Донбас. Това село с население от към 4 хиляди души в източната украинска Луганска област се намира на трийсетина километра южно от град Северодонецк - основната цел на съветската атака към този миг. По думите на ръководителя на Северодонецки регион Роман Власенко " борбата за Донбас продължава с цялостна мощ ". Украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че силите на Киев водят " сложни " борби за градовете Северодонецк и Лисичанск. Зеленски към този момент предсказа, че Москва ще ескалира офанзивите преди срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък. Американският артист Бен Стилър се срещна с украинския президент и изрази възхищението си от дейностите му след съветското настъпление. Бен Стилър е дипломат на благосклонност на Организация на обединените нации. Срещата в Киев се организира във връзка Световния ден на бежанеца, отбелязван на 20 юни. Двамата американци, пленени в Украйна, до момента в който се биели един до друг с въоръжените сили на Киев, са " излагали на заплаха " съветски бойци и би трябвало " да им се търси отговорност за тези закононарушения ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков призна, че още не се знае какви са били осъществените от тях " закононарушения ", само че увери, че двамата не са предпазени от Женевските конвенции за военнопленниците. Обстоятелствата, при които са хванати двамата, остават неразбираеми, както и кой ги държи в плен.
Подробностите по тези и други вести:

Украйна призна, че съветските сили са завладяли Тошковка

Украинските управляващи признаха през днешния ден, че съветските въоръжени сили " управляват напълно " Тошковка на фронтовата линия в Донбас, съобщи Франс прес.

Това село с население от към 4 хиляди души в източната украинска Луганска област се намира на трийсетина километра южно от град Северодонецк - основната цел на съветската атака към този миг.

" По наши информации руснаците управляват напълно Тошковка ", сподели ръководителят на Северодонецки регион Роман Власенко. Той означи, че " натискът се резервира " на фронтовата линия, където " борбата за Донбас продължава с цялостна мощ ".

" Цялата Луганска област в този момент е епицентърът на борбата сред украинската и съветската войска ", добави Власенко.

Този източен украински район към този момент съвсем напълно е под съветски надзор. Украинската войска продължава да оказва опозиция единствено към Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск.

Власенко заяви, че " тежки бомбардировки " не престават в цяла Луганска област, а в Северодонецк се водят " улични боеве ". По негови данни украинската войска продължава да управлява здания в града и близките села. Боевете бушуват с цялостна мощ към промишлената зона на Северодонецк, където се намира химическият цех " Азот ", добави Власенко.

Според украинските управляващи в това дружество са намерили леговище над 500 души. Проруските сепаратисти от така наречен Луганска национална република (ЛНР) оповестиха, че техните сили са се доближили компактно до Лисичанск, съобщи ТАСС.

Руските сили са пробвали да пробият украинската линия за защита в Луганска област сред Долина и Горное, само че са били отблъснати, сподели още Роман Власенко, представен от Ройтерс.

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай също призна през днешния ден, че съветските сили са подхванали масирана офанзива и са завладяли територии през вчерашния ден. Нощта мина относително умерено. " Това (обаче) е мъртвило пред стихия ", акцентира Гайдай.

В неделя вечерта украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да ускори офанзивите си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която водачите на 27-те ще обсъдят дали да поддържат кандидатурата на страната му за участие.

Украйна подаде молба за присъединение към Европейски Съюз четири дни след началото на съветската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия предложи някогашната руска република да получи статут на претендент за участие. Лидерите на страните от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се чака да одобрят молбата на Украйна, макар опасенията на някои страни. Самият развой на присъединение обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Във всекидневната си сводка английското военно разузнаване регистрира през днешния ден, че украинската войска към този момент съумява да попречи на съветските въоръжени сили да отворят необятен фронт по продължение на черноморското крайбрежие, съобщи ДПА.

Според него първичният проект на съветската инвазия е бил Украйна да бъде нападната и откъм Черно море, по-конкретно в региона на основното пристанище Одеса. Украинските сили обаче " значително обезвредиха способността на Русия да откри надзор върху " морето, написа в бюлетина, публикуван от английското министерство на защитата.

Русия упреква Англия в целенасочена дезинформация във връзка със сводката, оповестена от началото на войната в Украйна преди близо четири месеца, отбелязва ДПА.

Украинският президент призна, че в източната част на страната се водят сложни боеве

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи във вечерното си послание към нацията, че силите на Киев водят " сложни " борби за градовете Северодонецк и Лисичанск, съобщи Ройтерс.

Зеленски към този момент предсказа, че Москва ще ескалира офанзивите преди срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък и петък.

" Защитаваме Лисичанск, Северодонецк, цялата тази зона, най-трудната. Там водим най-тежката борба. Но там са нашите мощни момчета и девойки ", акцентира той в обръщението си. " Окупаторите получават отговор на дейностите си против нас ".

Също в изказване по националната телевизия губернаторът на Луганск Сергей Гайдай съобщи, че съветските сили управляват по-голямата част от Северодонецк, като се изключи химическия цех Азот, където от седмици се укриват стотици цивилни. Пътят сред Северодонецк и неговия побратимен град Лисичанск и град Бахмут е подложен на непрекъснат обстрел.

Лисичанск е бил под масиран съветски обстрел през целия ден. Все още е невероятно да се откри броят на жертвите, добави Гайдай, съгласно който обстрелът е може би най-тежкият, който градът е преживявал до момента.

Въпреки това руснаците към момента трябваше да завършат обкръжаването на украинските сили, които им нанасят " обилни загуби ", акцентира губернаторът.

Актьорът Бен Стилър се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски

Американският артист Бен Стилър се срещна с украинския президент Владимир Зеленски и изрази възхищението си от дейностите му след съветското настъпление в страната на 24 февруари, съобщи Франс прес.

" За мен е огромна чест... Вие сте моят воин ", сподели холивудската звезда на Зеленски, който също имаше актьорска кариера.



Бен Стилър е дипломат на благосклонност на Организация на обединените нации. Срещата в Киев се организира във връзка Световния ден на бежанеца, отбелязван на 20 юни. Снимки от нея бяха оповестени от украинското президентство.

" Това, което направихте, методът, по който мобилизирахте страната, света, е в действителност въодушевяващ ", добави Бен Стилър, акцентирайки многочислените речи, които Зеленски произнесе, с цел да получи поддръжка за страната си.

Преди това Стилър посети Ирпин, където се водеха яростни боеве при започване на нашествието. Това е и най-близката точка до столицата Киев, достигана от съветската войска, отбелязва Франс прес.

" Имам възприятието, че е мъчно да се разбере какво в действителност се случва тук, без да дойдеш ", показа холивудският артист. " Тази заран бях в Ирпин... действителният мащаб на разрушенията, виждате го по малкия екран, виждате го в обществените мрежи, само че е друго да го видите в действителност, да го почувствате и по-късно да разговаряте с хората ".

На британски език президентът на Украйна благодари на Бен Стилър за визитата и сподели, че е " доста значимо " той да напомня на света какво се случва в Украйна.

" За нас е значимо хората да не не помнят. Не е забавно да се приказва за войната всеки ден..., само че за нас е доста значимо ", изясни още Володимир Зеленски.

Двамата мъже разискаха и общия си интерес към комедията.

" Изоставихте страхотна актьорска кариера ", сподели Стилър, прочут с филми като " Запознай ме с вашите ", " Нощта в музея ".

" Не толкоз, колкото вашата ", отвърна му Зеленски, който преди да бъде определен за президент през 2019 година, взе участие в сатиричния сериал " Слуга на народа ".

Двамата американци, пленени в Украйна, са направили закононарушения, сподели Кремъл

Двамата американци, пленени в Украйна, до момента в който се биели един до друг с въоръжените сили на Киев, са " излагали на заплаха " съветски бойци и би трябвало " да им се търси отговорност за тези закононарушения ". Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков в изявление за американската телевизия Ен Би Си, съобщи Франс прес.

Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата някогашни военни от Съединени американски щати – Александър Друки и Анди Уин, уточни Ен Би Си.



" Това са наемници и са взели участие в противозаконни дейности на територията на Украйна ", съобщи на британски Песков. " Участвали са в обстрели и бомбардировки " на съветски военни, " излагали са на заплаха живота им ", добави той. " Трябва да им бъде потърсена отговорност за осъществените от тях закононарушения. Тези закононарушения би трябвало да се проверяват ", добави представителят на Кремъл.

Запитан за естеството на закононарушенията, в които са упрекнати американците, Песков призна, че още не се знае какви са били осъществените от тях " закононарушения ", само че увери, че двамата не са предпазени от Женевските конвенции за военнопленниците. Двамата мъже " не са част от украинската войска, надлежно за тях не важат Женевските конвенции ", стимулира се той.

Обстоятелствата, при които са хванати двамата някогашни военни, остават неразбираеми, както и кой ги държи в плен. Песков сподели единствено, че са в ръцете на " управляващите ".

Запитан дали двамата са застрашени от смъртно наказване, той съобщи: " Това зависи от следствието ".

Руски медии разпространиха фотоси на двамата американци, които съгласно тях са били пленени, до момента в който са се сражавали в Украйна, съобщи Ройтерс. Вестник " Известия " сподели видеоклип с малко изявление с Анди Уин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама. Телевизия Ар Ти (RT) излъчи фотография на мъж, който разпознава като Александър Друки, на 39 години, от Таскалуса, Алабама. Техни родственици споделиха в сряда, че двамата са в неопределеност в Украйна от седмица и се притесняват, че може да са били пленени.

В малко видео, оповестено в приложението " Телеграм ", мъж с брада и американски акцент споделя пред камерата: " Моето име е Александър Друки, аз съм срещу войната ". Той повтаря на съветски: " Аз съм срещу войната ". В друго малко видео мъжът, разпознат от " Известия " като Анди Уин, също споделя на съветски, че е срещу войната.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в петък, че не знае къде са двамата, за които се твърди, че са се включили към други задгранични доброволци, сражаващи се на страната на Киев. Говорител на Държавния департамент увери в събота Агенция Франс Прес: " Следим от близко обстановката ".

Двамата американци, хванати в Украйна, се намират в поддръжката от Русия сепаратистка Донецка република, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на съветската осведомителна организация Интерфакс. Ако информацията за идването на американските жители Анди Уин и Александър Друки в Донецк се удостовери, това ще ускори страховете, че те могат да бъдат съдени там.

По-рано този месец британците Ейдън Аслин и Шон Пинър, както и роденият в Мароко Брахим Саадун, хванати, до момента в който се бият на страната на украинската войска, получиха смъртни присъди в Донецк. Към момента Ройтерс към момента не е открил достоверността на информацията за местонахождението на американците. Говорител на сепаратисткия район отхвърли коментар за организацията.

Руски малките екрани към този момент са налични гратис в окупиран район на Украйна

Руската войска заяви през днешния ден, че в Херсон и региона към този украински град, към този момент може гратис да се гледат съветски малките екрани, съобщи Франс прес.

Руски военни експерти свързаха и пригодиха към излъчването на съветски канали и последния от седемте предавателя в региона на Херсон, заяви в официално съобщение министерството на защитата на Русия. Близо един милион локални поданици към този момент могат да гледат гратис главните съветски малките екрани, по-специално от медийната компания ВГТРК, която интензивно прокарва курса на Кремъл.

Граничещ с анексирания полуостров Крим, регионът към Херсонска област бе превзет от съветските войски при започване на тяхното настъпление, почнало през февруари. Оттогава Москва води в Южна Украйна политика на русификация – там влезе в обращение съветската рубла и новите управляващи стартират да издават съветски паспорти.

Днес един от новите управници на Херсонска област - Кирило Стремусов, представен от ТАСС, съобщи, че тази територия може " до края на годината " да бъде присъединена към Русия. " Тази година ще имаме референдум. И по-късно ще се обърнем към управлението на Руската федерация, с цел да ни одобри в състава на Русия ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР