По традиция новата година за Градската художествена галерия във Варна

...
По традиция новата година за Градската художествена галерия във Варна
Коментари Харесай

Художествената галерия във Варна излага своите шедьоври в голяма изложба



По традиция новата година за Градската художествена изложба във Варна стартира с откриване на благосъстоянията от нейния фонд. Изложбата „ Жанрове в живописта “ показва близо 100 творби на 65 значими български създатели, заключили в гения си времето от първите десетилетия на ХХ век до наши дни.

Сред определените произведения са тези на големите варненски маринисти Марио Жеков, Георги Велчев и Христо Каварналиев, на пейзажиста и създател на художествената изложба в града Янко Маринов, както и на доста други майстори в портрета, натюрморта, фигуралната комбинация и пейзажа.

Според Доротея Павлова, изкуствовед и шеф на галерията, интерес съставляват също по този начин живописната картина „ Самовар “ на Вера Недкова и „ Портрет на М. Михайлов “ на една от първите дами художници в българското изкуство Елена Карамихайлова.  “Изключително любопитни са и творбите на Димитър Киров, Бисера Прахова, Андрей Даниел, Снежина Попгенчева, Володя Вълчев, Милко Божков, Димитър Трайчев и Мария Зафиркова – всеки един от тях събитие в актуалната история на нашето образно изкуство ”, прибавя изкуствоведът.

Експозицията в Градската художествена изложба на Варна може да бъде прегледана до края на февруари, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

Съставил: Весела Кръстева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР