По традиция намаленията, Черният петък и цветните отстъпки стимулират потребителите

...
По традиция намаленията, Черният петък и цветните отстъпки стимулират потребителите
Коментари Харесай

Ето какво трябва да знаете за Черния петък

По традиция пониженията, Черният петък и цветните отстъпки подтикват потребителите да вложат средства в апарат за бита, облекла или с преценката, че инвестицията е практична и преференциална. Много хора нямат самообладание да настъпи последният петък на ноември месец, с цел да се снабдят с тях против по-ниска сума от нормалната, написа actualno.com. Малко от тях обаче знаят от кое място Черният петък води началото си. Ще ви срещнем с историята на този специфичен ден и какви са упованията за неговото осъществяване у нас тази година.

История на Черния петък

Черният петък е маркетингов трик, фиктивен през 60-те години на ХХ век във Филаделфия. Целта му е, посредством фрапантни понижения и промоции, гарнирани с моделиране на потребителските настройки, да усилят в пъти оборотите и облагите на търговците. Всъщност, наименованието му е обещано от филаделфийските служители на реда - поради кошмарните тапи по пътищата в дните на огромното, трескаво предколедно извършване на покупки. В историята Черният петък се свързва и с злополуката на фондовия пазар, която се състояла на 24 септември 1869 година На този ден, след интервал на непредвидени спекулации, цената на златото паднала и пазарът се сринал.

Черният петък през днешния ден

През 2000 година, когато Черен петък бил публично разгласен за най-големия ден за извършване на покупки през годината. До тогава купата се държала от Съботата преди Коледа. Все повече търговци на дребно почнали да използват термина “не бива да пропускате”, продажбите и големите отстъпки през Черен петък ставали все по-големи и по-големи. Днес Black Friday или Черен петък е превзел мозъците и пазарния нагон на половината свят. През последните години потребителската пандемия се открои блестящо и у нас, с навлизането на огромните търговски вериги. Воден от народопсихологическата си линия да не пропусне да вземе нещо по-евтино, в сравнение с в действителност е ( " да не се прекара ", както обичаме да казваме), българинът с неотслабващ потребителски жар и озлобление не пропуща да почерпи от изненадите на Черния петък в родните магазини и молове.

Черен петък в България

За поредна година доста магазини и търговци в България ще се включат в т.нар Черен петък (Black Friday), като създадат понижения на свои артикули в последния петък на ноември - 26 ноември. Типично за пониженията у нас е, че те не са настоящи единствено в последния петък на месеца, а даже стартират от средата на ноември и не престават до началото на декември, където се застъпват и с коледните понижения. За страдание измежду преференциалните предложения постоянно има и опити за измами, с които би трябвало да бъдем деликатни - видимо понижени артикули, нелицензирани търговци, неспособност за връщане на закупена стока след открита щета и други. Данните от предните години сочат, че в България междинната отстъпка в деня на разпродажбите не се е трансформирала (51% през 2017 година и 51% през 2018 година). Интересно е, че тези числа на процедура съответстват с упованията на българите за размера на отстъпките през този ден (49%). В изследване на Black Friday Global 34% от българите показват, че към този момент са взели решение за покупка и знаят какво ще купят. Известно е също, че на един участник в разпродажбите се падат приблизително 3,7 закупени артикули. Статистиката от последните години демонстрира, че в България в първата петица влизат следните категории артикули: облекла, обувки, електроника, козметика и парфюмерия, битова техника. Според същото изследване българските търговци имат намерение да разгласят Черен петък, както в онлайн магазините, по този начин и в комерсиалните центрове или физическите си обекти. Потребителите, които считат да употребяват и двата метода за покупка, са подготвени да похарчат приблизително 419 лв.. Очаква се тази година онлайн извършването на покупки да бъде по-активно от това във физическите магазини.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР