По-старите версии на системата съдържат много опасна уязвимостГолям брой компютри

...
По-старите версии на системата съдържат много опасна уязвимостГолям брой компютри
Коментари Харесай

Американска агенция прикани да се обновим до Windows 10

По-старите версии на системата съдържат доста рискова накърнимост

Голям брой компютри под Windows са изложени на риск от заразяване със злоумишлен програмен продукт (илюстрация: CCO Public Domain)

Агенцията за киберсигурност на Съединени американски щати (CISA) заяви за сполучливо експлоатиране на уязвимостта BlueKeep, която разрешава отдалечено стартиране на код на компютри под ръководство на Windows – от версия 2000 до 7, както и на Windows Server 2003 и 2008 – посредством услугата Microsoft Remote Desktop.

По-рано се появиха информации, че минимум един милион РС-та в света за изложени на риск от заразяване със злоумишлен програмен продукт посредством тази накърнимост, напомня Engadget. При това BlueKeep разрешава възпаление на всички районен съд в мрежата посредством навлизане единствено в един от тях, т.е. опасността работи на правилото на мрежовия червей.

Специалистите по сигурност на CISA са съумели да открият надзор над далечен компютър под ръководство на Windows 2000, възползвайки се от уязвимостта BlueKeep. От организацията приканват потребителите да обновят операционните си системи, защото в Windows 8 и Windows 10 уязвимостта към този момент е затворена.

Засега не е регистриран нито един случай на злонамерено потребление на BlueKeep. Но в случай че това се случи, има заплаха да се повтори историята с епидемията WannaCry от 2017 година Тогава криптиращият вирус порази хиляди компютри по целия свят, включително на държавни и частни структури в разнообразни страни.
още по тематиката
Microsoft, от своя страна, заяви по-рано, че хакерите имат експлойти за BlueKeep, което теоретично им разрешава да нападат всеки районен съд под ръководство на остаряла операционна система. Според експерти, създаването на експлойт не съставлява компликация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР