По стара традиция в село Голица направиха обичая за Петльовден.

...
По стара традиция в село Голица направиха обичая за Петльовден.
Коментари Харесай

Така се прави: Ето как се посреща Петльовден според обичая

По остаряла традиция в село Голица направиха обичая за Петльовден. Това е ден на мъжките чеда, който води началото си от времето на османското робство, осведоми „ Булфото “. Традицията повелява да се заколи петел и да се върви на посетители при най-старата акушерка в селото.


На някои места Петльовден е обсъждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден. Според откриватели е правоприемник на античен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се одобряват новите ловци.

Преданията пък описват история на повече от 300 години. Петльовден е обвързван със събирането на най-тежкия за нашия народ налог – кръвния, взимането на дребни момчета. Стари хора и легендата описват по какъв начин смела еркечанка жена скрива мъжкото си чадо и отхвърля да го даде на турците, а те се заканват, че в случай че не го съобщи, то ще бъде заклано. Тогава тя декларира, че сама ще заколи скъпото си момче, само че не ще им го даде.


През нощта тя извежда и скрива детето си надалеч отвън селото, заклала в среднощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навсякъде. Когато сутринта пристигнали наново, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от това сели. Затова този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР