По стъпките на траките Вилиян Колев вади рубини и изумруди

...
По стъпките на траките Вилиян Колев вади рубини и изумруди
Коментари Харесай

Артилеристът, който стана Цар на вълшебните камъни

По стъпките на траките

Вилиян Колев вади рубини и изумруди от реки и кариери, счита Източните Родопи за Меката на минералите

Казват му „ Царя на вълшебните камъни от Перперикон”. Вилиян Колев към този момент над 40 години търси професионално скъпоценни и полускъпоценни камъни в Родопите. Злато - не! Вилиян е пенсиониран старшина от артилерията на Българска войска. Служил 10 години в гарнизон до граничната вадичка. По време на разведряването през 90-е затворили поделението му. И почнал да търси непрекъснато минерали и полускъпоценни камъни.



Детството на момчетата от Кърджали прекосявало в търсене на кристали и минерали преди години. „ Още тогава имах дребна сбирка. Просех си кристали от миньорите, които работеха в мините до Кърджали. Отделно сред града и Мадан минаваше въжена линия, която караше руда. Ходехме като възпитаници с километри да търсим къде е паднала кофа с руда и кристали. Тогава видях за пръв път пирит - златото на глупците! Бях си въобразил, че съм намерил бучка злато”, споделя Вилиан. И до момента твърди - Източните Родопи са Меката на минералите!

След казармата татко му сложил изискване - за месец, месец и половина да реши какво желае да работи. Вилиян Колев има приблизително обучение за елтехник, само че въобще и не помислял да се захваща с това. С един другар тръгнали към едно находище доста богато на минерали. „ Тогава открих хубав карниол, който излиза дружно с ахата”, спомня си Вилиян.



Древните траки обичали този камък. Когато някой юноша тръгнел да се дами, подарявал на избраницата си карниол. Вграждали го в стоманени или медни пръстени. А богатите - в злато и сребро. На него изобразяват гега или богиня - Веста или Бендида. „ Татко одобри новината, че съм търсил полускъпоценни камъни, с неуважение. За него всичко, което не е обвързвано с физически труд, бе безсмислено занимание”, споделя търсачът на камъни.

В тази околност за пръв път разкрил ясписи и 3-4 невероятни ахата. „ Тогава нямаше интернет и книги като в този момент. Ходехме да се ровим в библиотеката, с цел да учим камъните”, напомня Вилиян. След това се срещнал с огромните имена в търсенето на минерали в Родопите - Величко Кръстев, Марин Кацаров и Кирил Анатолиев. Всички те били търсачи и натрупали големи сбирки от орфееви ахати. Този неповторим чисто български камък се намира на 5 километра от Кърджали и няма аналог в света. Отвън е зелен - вътре жълт. Може да има разнообразни съставки - карниол, опал, риолит - до 6-7 минерала на едно място.

При соца бизнесът с търсене на минерали и полускъпоценни камъни виси на острието на бръснача. „ Не бе неразрешен, само че не бе и позволен. Имаше вътрешен пазар, който определяше цените”, изяснява си Вилиян Колев. В тези години почнал да работи като сержант, а по-късно и старшина в армията. И всяка свободна минута обикалял находищата с лопата в ръка.



На млади години една седмица търсил и злато. Изкарал 2,5 грама. " Това е непосилен труд - би трябвало да хвърлиш тонове трошляк, с цел да направиш едно грамче ", споделя той.

От години вади доста рубини край реката. Обикновено те не са ювелирни - дребни са. За бижута би трябвало да са по-големи, да имат прозрачност и непорочност. „ Когато имам доста дребни насипни рубини, нормално ги купуват за декорация на икони. Вграждат се към самата икона - в рамката или в обкова. Когато някой светия е с корона - дребните рубини се вграждат към нея”, споделя търсачът на камъни.

Продажната цена на рубините зависи от каратите. В региона на Кърджали има две богати залежи на рубини. Едното до Джебел, а другото съвсем на границата. „ Където има бял мрамор - тъкмо там се изливат и доста рубини. Има и изключения - в Джебелско няма мрамор, а има рубини”, споделя той.

Често с рубините вади и изумруди. Човек, като се вгледа в парчето канара, и вижда синеещия изумруд. Редовно вади кварц и ахат. Намира непрекъснато и хубави ахатови геоди. Отвън наподобяват като елементарен камък, а от вътрешната страна са с прелестни кристали. „ Излизали са от земята при огромно вулканично изригване при 2000-3000 градуса. Град Маджарово е в огромен вулканичен кратер. Затова излизат и доста каверни - кухини, където има централизация на кристали и скъпоценни камъни. Има и кристали, чиито шипове са до 12-15 сантиметра”, споделя Вилиян Колев.

Като се пенсионирал като старшина, изкарал 3 години в търсене на минерали, без да работи нищо друго. Не било елементарно, тъй като през 90-те не е имало още създаден пазар за камъни и минерали. От 2003-а продава камъните си в туристическия център под Перперикон. Един ден копае, различен ден е на сергията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР