По-широк достъп до култура, запазване на културното многообразие, необходимостта от

...
По-широк достъп до култура, запазване на културното многообразие, необходимостта от
Коментари Харесай

Европа има нужда по-широк достъп до култура

По-широк достъп до просвета, опазване на културното разнообразие, нуждата от по-сериозно публично финансиране, подвижността на създателите - това бяха част от посланията, към които се сплотиха министрите на културата на страните членки на Европейския съюз след днешното съвещание на Неформалния съвет по обучение, юноша, просвета и спорт в София. Мотото на форума беше „ Културата – приобщаваща полезност на Европейски Съюз “. В изявленията си представителите на разнообразни страни показаха също културата като средство да се противостои на евроскептицизма и популизма.

„ Дълбоко имам вяра, че културата има първостепенна роля за бъдещето на Европейския съюз и България. В подтекста на Европейската година на културното завещание Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз има за цел да способства за одобряване мястото на културата и културното завещание в политическия дневен ред на Съюза ", уточни министърът на културата Боил Банов.

Участие в неофициалния съвет взеха Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта, и Петра Камерверт, ръководител на комисията на Европейския парламент по образованието и културата.

Приветствие към гостите насочи писателката и драматург Теодора Димова. Тя посочи, че България е най-старата страна в Европа и ще означи 140 години от освобождението си единствено след дни.

Дискусията мина в два панела - одобряването на възприятието за принадлежност към Европа посредством културата и отчитане ползите и ролята на младите европейски жители, търсене на пътищата за активизиране силата и капацитета им в опазването и развиването на европейските полезности посредством културата. Министър Банов подчертава върху ролята на неповторимата българска институция – читалището, в този развой. Той уточни и незадоволителното публично финансиране на културата. Делегатите споделиха опита на страните си при реализацията на разнообразни планове, ориентирани към приобщаване на младежите към културните политики.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР