По разпореждане на заместник-министъра на земеделието доц. д-р Крум Неделков

...
По разпореждане на заместник-министъра на земеделието доц. д-р Крум Неделков
Коментари Харесай

Новото ръководство на БАХБ затяга контрола върху фермите за норки

По предписание на заместник-министъра на земеделието доцент доктор Крум Неделков Българската организация по сигурност на храните стяга контрола върху фермите за норки.

Приета е програма за надзор и контрол на COVID-19 при норки, отглеждани за рандеман на скъпи кожи в България за интервала 2021-2022 година Тя ще бъде изпълнявана в обектите за норки с потенциал над 500 животни, оповестиха от БАХБ. Целта на програмата е да откри има ли циркулация на вируса SARS-CoV-2 измежду животните и евентуалната им роля при преместването му върху хората. Определят се и правила за мониторинг и докладване на инфекциите при животните. Надзорът в границите на тази програма е основан на актуалните епизоотични данни за заболяването в международен мащаб, като главен приоритет е публичното здраве, показват от организацията.

В България има две ферми за норки - едната за развъждане на животните за скъпи кожи, а другата е за научна цел.

Основна причина за приемането на програмата обаче са установените пропуски в досегашния надзор върху фермата за норки в с. Маджерито , област Стара Загора. Тя е благосъстоятелност на старозагорския предприемач Иван Ангелов, който попадна във водовъртежа на разкритията за скандални схеми в земеделието и непосредственост до някогашния министър председател Бойко Борисов. Във фермата в с. Маджерито се отглеждат над 120 000 животни. От основаването й преди 5 години против нея непрекъснато има митинги и сигнали за нарушавания, свързани с екологично замърсяване и нечовешко отношение към животните, само че това по никакъв метод не попречи за просперирането на този бизнес. Предприятието не бе затворено даже когато в други страни бяха избити хиляди норки заради заплаха от разпространяване на COVID-19 от животни към хора. Собственикът на фермата обаче съумя да издейства работниците в нея да бъдат едни от първите имунизирани в страната, наред с лекарите и медицинските сестри в ковид-отделенията.

Проверката, разпоредена от служебния министър на земеделието Христо Бозуков, е открила, че през ноември предходната година от в началото основаната стратегия за надзор и надзор на фермата е отпаднало задължението за ежеседмично проучване на трупове на животни за зараза с ковид . Тази смяна е направена единствено три месеца след приемането на програмата. Като претекст е посочено, че не били установени позитивни проби на изследвани животни.

Освен това условието за проучвания е сменено с клинични прегледи от ветеринарен доктор и всекидневно следене на смъртността на норките. От притежателя се е изисквало да изпраща проби от норки при повишена смъртност или от животни, които демонстрират признаци на вируса.

При инспекцията във фермата са открити и други пропуски, свързани с биосигурността на фермата, с хуманното отношение към животните и проследимостта на страничните скотски артикули.

БАБХ, ще наложи съответните административнонаказателни ограничения, спазвайки прецизно националната и европейска нормативна уредба за развъждането на животни за скъпи кожи, посоха от организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР