По предложение на кмета от ГЕРБ на Стара Загора Живко

...
По предложение на кмета от ГЕРБ на Стара Загора Живко
Коментари Харесай

Кметът от ГЕРБ Живко Тодоров даде 9 дка гора на бизнесмена от ДС Венцислав Драганов за вилно селище

По предложение на кмета от ГЕРБ на Стара Загора Живко Тодоров 9 декара гора в землището на старозагорското с. Сулица ще бъде застроена, с цел да може предприемачът Венцислав Драганов, чиновник на комунистическата Държавна сигурност и непосредствен другар на алената хала Емилия Масларова, да построи вилно населено място.

На последната си априлска сесия Общинският съвет в Стара Загора гласоподава решение за смяна на Общия организационен проект (ОУП), която ще разреши застрояването на парцел, който в този момент е част от територия, отредена за озеленяване, заяви „ За истината “.

Искането, дружно с техническо задание за планиране, е подадено от притежателя на сдружението „ Тема “ ООД на 23 март т.г., а предлагането в Общинския съвет е импортирано персонално от кмета Живко Тодоров за повторно. На предходната сесия той го отдръпна от дневния ред, с цел да не провокира публичното неодобрение тъкмо преди парламентарните избори.

Предложението вижте тук

В него кметът показва, че Общият организационен проект на Стара Загора, утвърден на 30 юни м.г., “прави парцела на практика негоден и опонира на желанието на притежателя за смяна на предназначението му и следващо застрояване “. А с плана за изменението на Общ устройствен план поземленият парцел ще бъде унифициран със прилежащите му, за които е отредена устройствена зона за вилно населено място.

Предложението е в съгласие с отрасловия зам. кмет Янчо Калоянов, с основния проектант Младен Иванов и с арх. Николай Василев – шеф отдел „ Устройство на територията “ в Общината. Съгласно приложената схема бъдещото вилно населено място ще бъде ниско-етажно, с височина на застрояване до 10 м,  оптималната компактност на застрояване – 30 %, оптимален коефициент на активност на застрояване: Кинт – 1.2 и минимална озеленена повърхност – 50 %.

От запис на сесията, излъчена онлайн от ТВ „ Загора “, се вижда, че Ива Ангелкова –  общинската съветничка от партия „ Възраждане “, напомня на сътрудниците си Закона за устройство на територията, който не разрешава сходна смяна.

Разпоредбата на член 62, алинея 2, гласи, че  „ Озеленените площи, които съставляват обществена благосъстоятелност, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат употребявани за други цели “.

Реклама

Това би трябвало да знае добре и Венцислав Драганов, когато е купувал въпросния парцел. Ако той го е придобил от общината/държавата, притежателят на компания „ Тема “ ООД ще би трябвало да заплати всяко отсечено дърво, според Наредбата за запазване на озеленените площи и декоративна растителност от 1993 година

 Схема на парцела край старозагорското с. Сулица, върху който би трябвало да бъде издигнато частно вилно населено място

Срещу решението на Общински съвет се опълчва и Илка Петкова от групата на Българска социалистическа партия. Според нея кметът би трябвало да внася в общинския съвет Доклад за осъществяването на Общия организационен проект всяка година и настоя подобен отчет да бъде показан. И тогава да бъде изработен разбор възможни ли са измененията в Общ устройствен план, признат преди по-малко от една година.

Тогава всички съветници са се обединили към концепцията този проект да остане постоянен административен акт и промените в него да са по изключение, а не да се одобряват на всяка сесия.

Становището на Петкова за съответния парцел е, че преди да се вземе решение за смяна на предназначението му, би трябвало да се направи тактика за развиването на курорта Старозагорски минерални бани и на близките села, измежду които е и Сулица.

На общинската съветничка от Българска социалистическа партия опонира юристът от ГЕРБ Таньо Брайков, също някогашен офицер от Държавна сигурност и ръководител на Общински съвет в интервала 2017-2019 година По думите му наредбата на Закона за устройство на територията разрешавала Общ устройствен план да се трансформира без мнения и отчети на кмета. Според него това било една общоприета процедура и не разбирал за какво би трябвало да се стопират вложенията на хора и търговски сдружения. 

Друг общински консултант – Янко Янков напомня, че всички жители са равни пред закона и без значение, че ползите на доста притежатели в кв. „ Бедечка “, предназначен за озеленяване, са наранени, никой от тях не е внесъл предложение в Общински съвет за смяна на статута на парцела си. 

Що се отнася до позицията на кмета Живко Тодоров, тя е мощно притеснителна.

Веднъж, тъй като той два пъти внася предложение, което удовлетворява избран частен интерес за сметка на публичния и в нарушаване на закона. И основава, не за първи път, неприятното чувство за взаимозависимост от тайните служби на някогашната тоталитарна страна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР