По повод възпоменателния ден на Холокоста над ромите, който се

...
По повод възпоменателния ден на Холокоста над ромите, който се
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Споменът за преследването на ромите е колективно европейско задължение

По мотив възпоменателния ден на Холокоста над ромите, който се отбелязва на 2 август, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали обявиха:

" Отбелязваме Европейския възпоменателен ден на Холокоста над ромите. Ние отдаваме респект на стотиците хиляди роми, жертви на Холокоста, и възобновяваме напъните и уговорката си за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите.

Споменът за преследването на ромите е групово европейско обвързване, което ни подсеща за нуждата да се оправим с продължаващата им дискриминация. Омразата, насилието на расова основа и етническото профилиране нямат място в Съюза ни, построен върху зачитането на човешките права.

Отново призоваваме страните членки да се ангажират със Стратегическата рамка на Европейски Съюз за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите от октомври 2020 година Заедно можем да създадем Европейския съюз по-равнопоставен, изключително за членовете на неговото най-голямо етническо малцинство. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР