По последни социологически проучвания 80% от македонците изразяват подкрепа за

...
По последни социологически проучвания 80% от македонците изразяват подкрепа за
Коментари Харесай

Новите приятели от запад

По последни социологически изследвания 80% от македонците показват поддръжка за контракта с България. Най-приятелския народ за 44% от запитаните македонци, това са сърбите, а най-неприятелски - това са гърците - с 59% преднина над всички останали. Българите биват възприемани за най-приятелски народ от едвам 11% от запитаните, само че и са възприемани за най-големия зложелател от едвам 3.1%.

Още по тематиката
Договорът с Македония е наложително изискване България да успее да остави позитивен отпечатък на Западните Балкани

Евродепутатът от Европейската национална партия пред " Капитал "

Сериозната упоритост на премиера Зоран Заев да промени посоката на Македония следва да бъде подложена на съществени тествания в идващите месеци.

Обещанието за изваждане на Македония от тежката интернационална изолираност беше подкрепено с дейности от новото държавно управление в Скопие още в първите му седмици. Ненавършил и месец на премиерския пост, Зоран Заев към този момент беше направил визити в Брюксел и в София през юни. Докато първата дестинация бе поръчка за търсената посока на Македония към Европейски Съюз и НАТО, то втората бе доказателство, че за Скопие този път неизбежно минава през изглаждане на комплицираните връзки със съседите.

И в случай че разногласието за името с Гърция продължава да наподобява безнадеждно безизходен, то размразяването със София е реалност и идва под формата на сключване при започване на август на Договора за добросъседство, който виси сред двете страни повече от десетилетие. Фактът, че Заев съумява да устои на истеричния вътрешен напън против съглашението, е първият му сериозен тест като министър председател.

На нож против добросъседството

Още след завръщането от София обръщенията към Заев вкъщи минаха от " българофил " към " изменник ". По мотив концепцията за взаимно честване на празници учен Митко Манджуков даже съобщи по македонската телевизия, че " Илинден е сърцето на македонската страна ". Под лозунга, че " да честваме дружно Илинден значи, че нямаме страна ", се включи и някогашният шеф на македонския народен списък - Филип Петровски, който е и член на ВМРО-ДПМНЕ на някогашния министър председател Никола Груевски. Според организация " Фокус " всички родственици на Петровски имат български паспорти. Което не му попречи да съобщи в народен ефир неотдавна, че " в избрани исторически моменти София е била най-големият македонски град ".

Според проф. Кешиф Бахиу, учител по политология в Университета в Тетово, на хора като акад. Манджуков просто не би трябвало да се обръща внимание. Той е " една скандална персона ", чиито тези " не са научно подкрепени, а се изрича съгласно политиката на деня – по отношение на това кои са му по-близки ", показва проф. Бахиу пред " Капитал ".

Сред рационалните гласове, съгласно които в общата история няма нищо ужасно, е и

49 от македонската конституция, който задължава страната да се грижи за македонските жители в прилежащите страни. Точно по нея някогашният външен министър от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски твърди, че се плануват " доста повече права за Република България като страна в този контракт и доста повече ограничавания, рестрикции и отговорности за Република Македония ".

Първият сериозен тест на Зоран Заев занапред следва - ще може ли да прокара договорът за добросъседство с България, с цел да се насочи към по-големия проблем - въпросът с името.

Фотограф:

Кой се опасява от контракта

преподавателят от Университета в Тетово.

Македонският публицист Борян Йовановски е безапелационен, че всички демократични структури в обществото поддържат изцяло контракта с България. " Той е огромният късмет за Македония да реанимира анестезирания си път към Европейски Съюз и НАТО, както и да влезе в развой на самоотърсване от националистическите легенди, корозивни македонската национална тъкан ", показва той пред " Капитал ".

В социологическо изследване на Македонския център за интернационално съдействие и локалната " ТВ Телма ", изработен при започване на юли, близо 80% от интервюираните декларират, че подписването на контракта с България е от изключителна значимост. Близо 30% от запитаните дават отговор, че главният проблем сред двете страни са тяснопартийните ползи, а подобен % виждат корена на несъгласията в другите тълкувания на историята. Както обобщава пред " Капитал " филологът Васко Цветковски, най-силна поддръжка за контракта и европейската интеграция на Македония има главно измежду младежите, до момента в който остарялото потомство е " към момента прекомерно повлияно от югопропагандата. "

управлението на ВМРО-ДПМНЕ от повдигнатите обвинявания след разкритията от така наречен бомби, повдигнали завесата за пленяването на страната от партията. Както отбелязва Йовановски, ВМРО-ДПМНЕ не действа като политическа партия, а като " мощна формация, която би трябвало да пази своите криминогенни структури " и за които кресливият шовинизъм е единствено прикритие за закононарушенията им. За тези хора договорът и отварянето към Европейски Съюз и НАТО са сериозна опасност и " те няма да сортират средства, с цел да се отбраняват ".

Добрата вест е, както отбелязва пред " Капитал " Мирослав Ризински,
Точки на изкривяване

сновните точки, предизвикващи напрежение:
- член 8, който постановява, че " двете страни ще провеждат по взаимна договореност взаимни празнувания на общи исторически събития и персони ". Това в действителност е огромното ново нещо в контракта спрямо декларацията от 1999 година, подписана от тогавашните министър председатели Иван Костов и Любчо Георгиевски. Ще бъде основана и експертна комисия на паритетен принцип, кояточл. 11, алинея 5, в който " Македония удостоверява, че нищо от нейната конституция " не може да се употребява като мотив " за интервенция във вътрешните работи на България по отношение на лица, които не са жители на Република Македония ".
- член 14 постановява, че договорът ще бъде подписан на формалните езици – български език, според Конституцията на Република България, и македонски език, според Конституцията на Република Македония.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР