По отношение на това, как светът отива все по-далеч от

...
По отношение на това, как светът отива все по-далеч от
Коментари Харесай

Новите натриеви батерии са ефективни, колкото литиевите, но с 80% по-евтини

По отношение на това, по какъв начин светът отива все по-далеч от потреблението на изкопаеми горива, в посока възобновими енергийни източници, специалистите предвиждат доста нарастване в търсенето на капацитивни и евтини акумулатори , които могат безвредно и дейно да съхраняват силата. Въпреки това, литиево-йонните разновидности, които са налични и през днешния ден, са по-скъпо “удоволствие”, и с цел да се реши този проблем, трима откриватели от Станфордския университет са основали “солен” аналог – батерия въз основата на натрий , която може да съхранява същото количество сила, само че производството е с 80% по-ниска себестойност .

В този случай, нововъведението е освен в потреблението на натрий, а и в структурата на това устройство и неговата евтина цена на производството.

“Нищо не може да надмине лития по производителност” – споделя един от участниците в този план, инженер-химикът Женан Бао. “Но добивът и извличането на лития е обвързвано с такива компликации, че човечеството би трябвало незабавно да му откри евтина замяна. И натрият – това е прелестен вариант”

В новата батерия, анодът е направен от фосфор, а натриевият катод се свързва с органично съединяване, известно под името мио-инозитол , който се извлича от оризовите трици и от страничните артикули след преработката на царевицата. И тъкмо, ефикасното “сътрудничество” на натрия и мио-инозитола доста покачват продуктивността на новата батерия, правейки я сходна на литиево-йонните модели . При това, главната суровина за основаването на тези акумулатори е детайл, който надали не е 10 пъти по-евтин, в сравнение с лития.

Към момента, тази батерия към момента е в тестов пример и учените към момента работят по нейното рационализиране, само че към този момент е ясно, че в близко бъдеще човечеството може да стартира да създава евтини акумулатори , не на основата на литий. Евтините батерии ще могат да създадат възобновимата сила по-достъпна, а електротранспорта – стопански и финансово по-изгоден.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР