По наша оценка конфликтът не е в патова ситуация, настоя

...
По наша оценка конфликтът не е в патова ситуация, настоя
Коментари Харесай

Украйна: Затънали в калта

" По наша оценка спорът не е в патова обстановка ", настоя в края на август 2023 година Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на американския президент. " Украйна завладява територии " методично и систематично ", продължи той. Уви, обстоятелствата сега сочат, че контраофанзивата на Киев е спряла да напредва много по-рано от декларираната минимална цел и че войната може би в действителност е навлязла във фаза на невъзможност. Следващата година ще бъде сложен, рисков интервал за Украйна.

Нейната контраатака, която стартира през юни, отбелязва непретенциозен прогрес по фланговете към източния град Бахмут, който Русия завладя през май, както и на юг в Запорожка област. Комбинацията от изтощени бойни елементи, дефицит на муниции и влажно време ще забави настъпателните дейности през зимата, макар че офанзивите с дребни пехотни елементи ще продължат на тактическо равнище.

През зимата евентуално ще станем очевидци на нова интензивна акция с удари на огромна отдалеченост и от двете враждуващи страни. Русия складира ракети и евентуално още веднъж ще нападна енергийната мрежа на Украйна. Киев натрупа дронове и ще продължи да нанася удари по окупирания от руснаците Кримски полуостров, помагайки си с дребни количества далекобойни оперативно-тактически ракети ATACMS, получени от Съединени американски щати. Украйна също по този начин може да разшири дейностите си, обстрелвайки съветската електропреносна мрежа, с цел да реализира най-малко непълен възпиращ резултат. Тези удари може да издигнат украинския морал, само че стратегическото им влияние евентуално ще бъде непретенциозно.

Решаващият проблем през 2024 година ще е коя от враждуващите страни може да възвърне повече висококачествени бойни формирования по най-бързия метод. Отчасти това е въпрос на човешки запаси. Руската войска не извърши задачите си за привличане на бойци, само че събра задоволително войски, с цел да удържи фронта през лятото. Ако желае да премине в нахлуване, както направи през зимата на 2022-2023 година, може да се наложи тя да провежда по-мащабна готовност. Русия също по този начин разполага с огромен запас от наборници и запасняци, само че ангажирането им във войната крие съществени политически опасности. Украйна също би трябвало да реши дали да призове в армията и млади мъже на към 20-годишна възраст, доста от които до момента заобикалят мобилизацията.
Реклама
Войниците също по този начин се нуждаят от оръжия и муниции. В края на 2022 година Русия укрепи своята военна промишленост и през 2024 година евентуално ще създаде 1-2 млн. снаряда, както и стотици нови и ремонтирани танкове. Северна Корея също изпраща огромни количества, увеличавайки още съветската огнева мощност. Западните държавни управления вложиха във военно произвеждане със забавяне, тъй че е малко евентуално Украйна да получи преимущество при артилерийските снаряди, които ще са единственият най-съществен фактор на тактическо равнище до края на 2023 или началото на 2024 година

Киев не може да разчита, че още веднъж ще получи огромни количества военно съоръжение, както се случи напролет на 2023 година Вместо това фокусът на западната помощ ще падне върху ремонта на бойната техника. Ключово ще бъде решението на съюзническите държавни управления дали още веднъж да пуснат индустриални линии за остарели оръжейни системи, които самите те към този момент не употребяват, или да дават на украинските военни фабрики своя сензитивна интелектуална благосъстоятелност. Пристигането на американските муниции GLSDB при започване на 2024 година ще попълни украинския боеприпас от ракети с по-голям обхват. Киев ще получи и изтребители F-16, макар че е малко евентуално те сами по себе си да имат трансформиращ резултат на бойното поле.

Изборът на точния миг също е значим. Всяка от враждуващите страни се надява да поеме самодейността. Украйна би желала опцията за нова пролетна атака да остане на масата, само че ще би трябвало да постави старания, с цел да събере нужната сухопътна мощност. Руският президент Владимир Путин също има предпочитание армията му да продължи да провежда символни офанзиви, като да вземем за пример протичащото се сега нахлуване против Авдеевка на изток. Но непрекъснатото мятане на зле подготвени войски в тежки борби вид " месомелачка " единствено ще отслабва съветската войска, без да реалокира фронтовата линия.

Ключово предизвикателство за 2024 година, което ще повлияе и на годината по-късно, е дали сътрудниците на Украйна могат да разширят и реформират системата за образование на бойци. Лятната атака на Украйна очерта доста проблеми. Някои тях ще би трябвало да бъдат решени, в случай че желаеме идващото огромно нахлуване да бъде по-успешно. Например украинските батальони и бригади се нуждаят от доста повече щабни офицери, които могат да възнамеряват и управляват комплицирани интервенции с присъединяване на доста бойни елементи, ситуирани на необятен фронт.
Реклама
Ако през 2024 година никоя от враждуващите страни не успее да сътвори значима офанзивна опасност, преобладаващи за войната евентуално ще се окажат фактори отвън бойното поле. Черно море може да заеме все по-централно място, като Русия стартира да нападна товарни кораби, а Украйна - да нанася удари по съветския военен флот и уреди. Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще бъде обсъждана като тест за западната поддръжка. Стратегията на Русия е елементарна: да продължава, до момента в който сътрудниците на Украйна се изморят. Западът пък има желание да не се отклонява от сегашната посока. Оптимистите настояват, че войната форсира политическия разпад в Русия. Песимистите обаче предизвестяват, че господин Путин може да продължава всичко това с години.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР