По-малко от шест или повече от десет часа сън, както

...
По-малко от шест или повече от десет часа сън, както
Коментари Харесай

Продължителността и качеството на съня са свързани с риска от диабет

По-малко от шест или повече от 10 часа сън, както и недоброто му качество са свързани с по-голям риск от диабет, сочат резултатите от проучване, показано по време на годишната среща в Чикаго на Дружеството по ендокринология и представени от електронното издание " Юрикалърт ".

Тази връзка е оценена и преди, само че последните разбори имат за цел да покажат продължителните резултати.

" Повечето предходни изследвания не изследват измененията в другите гликометаболитни параметри за интервал от време - 14 години. Моделът на измененията, които настъпват при тях, може да ни даде ключ към механизма, намиращ се в основата на връзката сред продължителността на съня и отключването на диабет вид 2 ", споделя доктор Вонджин Ким от Медицинския университет в Сеул, Южна Корея.

Изследователите събират данни за 8816 от 10 030 здрави участници в провежданото сега Корейско проучване на генома и епидемиологията. Те преглеждат случаи на пациенти с диабет, дълготрайност и качество на съня им. 

Времето, през което спят в едно денонощие, е разграничено в четири групи: по-малко от шест часа, сред шест и седем часа, сред осем и девет часа, или девет часа. Качеството на съня е оценено измежду доброволците с дълготрайност на съня по-малко от 10 часа дневно.

По време на 14-годишния интервал на следене 18 % (1630 от 8816 участници) са диагностицирани с диабет. Изследователите следят U-образна взаимозависимост сред продължителността на съня и диабет вид 2, като максимален риск има при дълготрайност на спането от 10 или повече часа дневно, установяват специалистите. 

" Дори в случай че продължителността на съня е по-малко от 10 часа, вероятността от отключването на диабет е по-голяма, когато човек не спи добре ", е заключението на Ким.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР