Като погледнете картата на света, почти всички хронични заболявания (и

...
Като погледнете картата на света, почти всички хронични заболявания (и
Коментари Харесай

Как да елиминираме риска от инфаркт?

Като погледнете картата на света, съвсем всички хронични болести (и съответно сърдечно-съдовите) са съсредоточени в западните страни. А ги има и всички тези други страни, изключително в Азия и Африка, където тези заболявания съвсем не участват.

Например дамите в Съединените щати са двайсет пъти по-склонни да развият рак на гърдата спрямо дамите в Кения. В началото на 50-те години на предишния век ракът на гърдата е съвсем чужд в Япония (по-късно честотата стартира да се повишава, когато японците стартират да възприемат метода на живот и питателните привички на заможните представители на западното общество). Внимателно вглеждане в културите с ниски равнища на рак на гърдата сподели явен общ знаменател: невисок банкет на хранителни мазнини и надлежно ниски равнища на холестерол. Същото важи и за рака на дебелото черво, простатата и яйчниците, както и за диабета и затлъстяването.

Колкото повече четях, толкоз повече се убеждавах, че връзката сред храненето и заболяването е от основно значение. Взаимовръзката изглеждаше най-изразена при коронарната артериална болест – водещата причина за смъртността при мъже и дами в Съединените щати. Това стана по-ясно през последното десетилетие, само че даже и преди двайсет години общото схващане беше, че връзката сред холестерола и сърдечните болести е от първостепенно значение. Епидемиологичните доказателства изглеждаха неоспорими. В тези елементи на света, където коронарната артериална болест е рядка, диетите са с ниско наличие на мазнини и равнищата на серумния холестерол се поддържат непрекъснато под 3,879 ммол/л. В Съединените щати, където съдовите болести са водеща причина за смъртността, междинният американец изяжда двайсет и девет кг и половина лой годишно – като е консумирал два тона тлъстина до шейсетгодишната си възраст, а междинните равнища на холестерола му се движат към 5,172 ммол/л.

Аутопсии на бойци по време на корейската и на виетнамската война демонстрират резултата от американската диета, която предизвиква задръстване на артериите даже при доста младежи. Артериите на азиатските бойци са значително чисти, без мастни натрупвания. При съвсем осемдесет % от американските жертви на бойното поле има съществени доказателства за съществуване на коронарна артериална болест – задръстване и увреждане, които, в случай че бойците бяха оживели, щяха да се утежняват с всяко минало десетилетие. Нещо повече, през последните години откривателите означават, че когато поданици на региони с ниска периодичност на сърдечносъдови болести стартират да възприемат по-западен метод на живот и хранене, честотата на болесттите – изключително коронарната болест – нараства фрапантно.

Може да минат години, преди да разберем всяка стъпка и всеки колорит на процеса, при който питателните мазнини и холестеролът унищожават коронарните артерии. Но ние добре познаваме общите аспекти. Просто казано, тъкмо както се нуждаете от камък, с цел да изградите каменна стена, по този начин имате потребност и от несъмнено равнище на мазнини и холестерол в кръвния поток, с цел да позволите на атеросклерозата да стесни и да запуши артериите ви.

Когато холестеролът, пренасян в кръвния поток, доближи рискови равнища, мазнините и холестеролът се отсрочват върху обвивката на кръвоносните съдове. Тези отлагания се назовават плаки. Старите плаки могат да съдържат фиброзна тъкан и калций и могат непрекъснато да се уголемяват, като мощно стесняват и от време на време блокират артериите. Една доста стеснена артерия не може да достави сърдечния мускул с задоволително кръв. Сърдечният мускул, лишен от обикновено кръвоснабдяване, предизвиква болежка в гърдите или стенокардия.

Повечето хора считат, че точно окончателното затваряне на съда, изцяло блокиран от огромна остаряла плака, предизвиква сърдечен удар или инфаркт на миокарда. Това не е по този начин. Този развой в действителност изяснява единствено към дванайсет % от смъртните случаи в резултат на инфаркт. Най-новите научни доказателства сочат, че множеството инфаркти са породени от новообразувани мастни плаки – плаки, които са прекомерно дребни, с цел да причинят явните признаци, които нормално водят до механични интервенции като ангиопластика.

Ето какво се случва: обвивката, която покрива такива плаки, се раздира и мастните натрупвания вътре се отделят в кръвта. Тялото реагира, като форсира процеса на съсирване, с цел да поправи вредата. Когато процесът на съсирване успее, цялата артерия се съсирва и затваря, като по този метод изцяло лишава от кръвоснабдяване зона от сърдечния мускул, а това предизвиква гибелта му.

Ако човек оцелее след такава офанзива, мъртвата зона от сърдечния мускул се покрива с цикатрикс. Множество инфаркти и огромни сектори с фиброзна тъкан отслабват сърцето, като от време на време предизвикват отвод – положение, наречено застойна сърдечна непълнота. Ако инфарктът е просторен, в случай че наруши ритмичното стесняване или в случай че застойната сърдечна непълнота е продължителна, жертвата може да почине.

Моите проучвания демонстрират, че целият този развой е предотвратим и че посредством хранене (плюс ниски дози медикаменти за намаление на холестерола в някои случаи) рискът от инфаркт и сърдечна непълнота може да бъде отстранен “.

Д-р Колдуел Есълстин – хирург, откривател, клиницист и създател на книгата „ Да предотвратим и излекуваме сърдечните болести “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР