Енергийният министър Владимир Малинов и посланика на Азербайджан в България

...
Енергийният министър Владимир Малинов и посланика на Азербайджан в България
Коментари Харесай

Министър Малинов разговаря с посланиците на Азербайджан и Германия

Енергийният министър Владимир Малинов и посланика на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов разискаха опциите за задълбочаване на енергийното съдействие. „ Като стратегически сътрудник на България Азербайджан заема водещо място за гарантиране на диверсификацията на доставките на природен газ и за повишението на енергийната сигурност в района ", акцентира министър Малинов. „ Значим е капацитетът за съдействието сред страните по отношение на енергийните съглашения сред Европейския съюз и Република Азербайджан. Разчитаме партньорството ни да продължи като развием капацитета за доставка на спомагателни количества природен газ от Азербайджан към България и района ", сподели министър Малинов. Посланикът на Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейнов съобщи от своя страна, че сега България има ролята на стратегически център, през който се транспортира природен газ за района. Двамата означиха и възходящата роля на азерския природен газ след евентуалното преустановяване на превозването на съветски природен газ през украинска територия.

Сред тематиките на диалога с дипломат Хюсейнов бе и планът за създаване на подводен електрически кабел в Черно море. По думите на енергийния министър Малинов самодейността би могла да се употребява за транспорт на зелена сила като по този метод ще се способства и за укрепването на енергийната сигурност.

Министър Малинов и Н. Пр. Ирене Планк, дипломат на Федерална Република Германия в България означиха стратегическото партньорство сред страните и обрисуваха тематики от общ интерес, в границите на които то може да се задълбочи. Енергийният министър подчертава върху проектите на българската страна за опазване и развиване потенциала на нуклеарната енергетика. „ Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй " е измежду водещите цели на държавното управление. Приветстваме евентуалното присъединяване на всяка задгранична компания с опит в дейностите по реализация на плана при прецизно съблюдаване на всички условия за сигурност ", добави Малинов.

Посланик Планк срещна министър Малинов с развиването на пазара на полутечен природен газ в Германия. Те се сплотиха към това да се задълбочи съдействието сред страните в процеса по обезпечаване на нужните за Европа количества природен газ след предстоящото преустановяване на преноса на съветски природен газ през Украйна.

Двамата разискаха и опцията да се показа капацитетът на района на Стара Загора пред задграничните вложители за опазване на неговата непоклатимост. „ Поетапното прекосяване към енергийна промяна ще подсигурява опазване на експертния потенциал на комплекса „ Марица-изток ", акцентира Малинов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР