В американския щат Тексас човек е диагностициран с птичи грип

...
В американския щат Тексас човек е диагностициран с птичи грип
Коментари Харесай

Тексасец е диагностициран с птичи грип, след като е бил в контакт с крави

В американския щат Тексас човек е диагностициран с птичи грип - зараза, обвързвана с неотдавна открития вирус при млечни крави, предадоха информационните организации, като цитираха здравните управляващи.

Пациентът е лекуван с антивирусно лекарство и единственият му признак е зачервяване на очите, оповестиха здравните управляващи в Тексас. Служителите споделят, че индивидът е бил в контакт с крави, за които се допуска, че са били инфектирани. Здравните управляващи не престават да настояват, че рискът от заболяването за популацията остава невисок, отбелязва Асошиейтед прес. 

Това е първият прочут случай в света на човек, който се е заразил с този вариант на птичия грип от бозайник, обявиха федералните здравни чиновници.

Въпреки това няма доказателства за разпространяване на инфекцията сред хората или пък за инфектиран човек вследствие на консумация на мляко или месо от добитък, споделя доктор Нирав Шах, заместник-директор на Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати, написа Българска телеграфна агенция. Генетичните проби не дават съображение да се счита, че вирусът ненадейно е почнал да се популяризира по-лесно или че предизвиква по-тежки болести, добавя той. Според Нирав Шах сегашните антивирусни медикаменти към момента работят.

Миналата седмица беше обявено, че млечни крави в щатите Тексас и Канзас са инфектирани с птичи грип, а по-късно федерални аграрни чиновници потвърдиха инфекцията и при стадо в Мичиган, което неотдавна е получило животни от Тексас. Нито една от стотиците наранени крави не е умряла, означи доктор Шах, представен от Асошиейтед прес.

От 2020 г.  вирусът на птичия грип се популяризира измежду от ден на ден скотски типове - в това число кучета, котки, скунксове, мечки, даже тюлени и морски прасета, в десетки страни. 

Откриването на вируса при добитъка в Съединени американски щати обаче е " непредвиден и спорен поврат ", споделя доктор Али Хан, някогашен чиновник в Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати и сегашен декан на Колежа по публично здраве към университета на Небраска.

За първи път този вид на птичи грип е разпознат като опасност за хората по време на зараза в Хонконг през 1997 година По данни на Световната здравна организация през последните две десетилетия повече от 460 души са умряли от заразяване с него, напомня Асошиейтед прес. 

По-голямата част от хора са се инфектирали непосредствено от птиците, само че учените са нащрек за всевъзможни признаци на разпространяване. 

Представителите на тексаските управляващи не оповестяват самоличността на новозаразения човек, нито пък дават детайлности за повода, заради която е бил в контакт с кравите. 

От американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите не предлагат да се изследват хора, които нямат признаци. Приблизително дузина души в Тексас, които са имали признаци, са били тествани по отношение на инфекциите при млечните крави, само че единствено при един човек резултатите са били позитивни, споделя доктор Шах.

Това е едвам втори случай, при който човек в Съединени американски щати е диагностициран с така наречен вирус вид А H5N1. През 2022 година пандизчия се разболял, до момента в който по специфична стратегия ликвидирал инфектирани птици в птицеферма в щата Колорадо. Единственият проявен от него признак бил отмалялост и той се е възстановил.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР