По Конституция главният прокурор не може да носи отговорност за

...
По Конституция главният прокурор не може да носи отговорност за
Коментари Харесай

Гешев не отговарял нито за собствените си бездействия, нито за чуждите действия

По Конституция основният прокурор не може да носи отговорност за безучастие, а единствено за деяние. Това съобщи Иван Гешев на няколко пъти в четвъртък по време на разискването на предложенията за отстраняването му от служба, направени от служебния министър проф. Янаки Стоилов и сегашния министър Надежда Йорданова. Другояче казано, от неговите думи излиза, че през целия си 7-годишен мандат основният прокурор може да не извършва нито едно от законовите си отговорности, без да носи последствия за това. Нещо повече, в случай че нищо не прави, е доста по-сигурно, че няма да носи отговорност за нищо.

Тази теза, несъмнено, е мощно неуместна, също така тя няма по какъв начин да е вярна. Според член 129, алинея 3 от Конституцията основанията за освобождение включват с изключение на навършване на 65-годишна възраст оставка, присъда от затвор за съзнателно закононарушение, трайна фактическа неспособност да се извършват отговорностите си за повече от една година, само че и тежко нарушаване илисистемно несъблюдение на служебните отговорности , както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Поддържането на сходна теза обаче е показателно за Гешев, още повече до момента в който главната му защитна тактика е да укорява съперниците си в непросветеност, изключително Министерството на правораздаването.

Заседанието на Висшия правосъден съвет по предлагането за премахване на Гешев стартира сутринта в 9:30 часа и продължава и досега, по всичко проличава, че то ще продължи до късно вечерта.

Основната теза, стартирана от Гешев, по отправените му обвинявания (както и от поддържащите го членове от болшинството на ВСС), е, че на процедура основният прокурор не може да носи отговорност за положението на прокуратурата, за съответни порочни практики и така нататък Гешев не носи отговорност за нарушавания, осъществени от други прокурори и от администрацията, не носи отговорност и за това, че такива нарушавания са останали без последици, нито за публичния отзив на тези дейности.
Реклама
Гешев нямал отношение към медийната политика на прокуратурата, както и за нахлуването на Бюрото за отбрана в президентството през лятото на 2020 година - тъй като било по искане на шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова и доказано от съда. Той нямал никакво отношение към основаването на спецотдели в столичния областен и градски съд, с които да се отстрани правилото на инцидентно систематизиране на корупционни каузи и те да се разпореждат на група командировани прокурори, това си било решение на техните ръководители Илияна Кирилова и Невена Зартова. Нямал юридическо обвързване да реагира по какъвто и метод на решението на Европейския парламент, че наказателно произвеждане против евродепутатката Елена Йончева е явно политически стимулирано, по тази причина се отхвърля снемане на имунитета й. И тъй наречените

Като ви чувам, излиза, че основният прокурор няма никакви пълномощия, сподели членът на съвета Атанаска Дишева.
Защитните тези на Гешев
Предложението не е писано от Надежда Йорданова, " една колежка младши прокурор от Софийската районна прокуратура сподели, че са го писали трима индивида, които не са си говорили ". На такива тези кандидат-студент по право ще се смее, юридическата общественост се забавлява откровено, настояването не преследва задачите на закона, а конюнктурни политически цели, като крайната цел е да се назначи някой дисциплиниран основен прокурор и да се употребява прокуратурата. Твърди се, че основният прокурор носи отговорност за дейностите на цялата прокуратура, в това число и за решения на обособения прокурор. Това би било същото като ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да носят отговорност за решенията на който и да е арбитър. Това неуместно приравняване на основния прокурор и ръководителите на висшите на съдилища, което прави Гешев, не се стартира за първи път, само че то е извънредно спекулативно и несъстоятелно - няма нищо общо сред съдиите, които в правораздавателната си функционалност нямат шеф, и прокурорите, в една мощно йерархизирана прокуратура, където горестоящия прокурор има законовото пълномощие да анулира всички актове на подчинения. Прокуратурата не била централизирана, била единна - по този начин Гешев поправя Надежда Йорданова в опит да отмести дебата от конкретиката в теоретизиране. " Работя за сътрудниците си, а не за българските политици, тъй като българските политици са нездравословни " - това разгласи основният прокурор Гешев във встъпителното си изказване на съвещанието на Висш съдебен съвет.
Медийната политика на прокуратурата е идея на всеки обособен прокурор
Главният прокурор не знае кой разгласява информациите на уеб страницата на прокуратурата, в това число и тези, в които изборно се популяризират данни от досъдебни производства и се разгласяват фрагменти от диалози, подслушани със специфични разследващи средства. Но даже и да знае, той няма никакъв метод да влияе върху тези изявления на прокуратурата и медийната й политика, тъй като това си го взема решение пресцентърът на прокуратурата и съответни чиновници и те носят отговорност. В случая обаче те няма защо да носят отговорност, тъй като изявленията за подслушани диалози по съответни досъдебни производства се вършат с позволение на наблюдаващите прокурори. Министърът може да изиска да наказване на наблюдаващите прокурори, но отминалостта за това е изтекла.
Реклама
Това е част от обясненията на Гешев пред Висш съдебен съвет при разискването на първите точки от предложенията за оповестяване на данни от досъдебни производства, в които са включени и аудиозаписи и стенограми от подслушани диалози на политици, публицисти, предприемачи, в това число и диалог сред президента Румен Радев и командващия Военновъздушни сили ген Цанко Стойков.Разпореждания не съм давал, заповеди не давам, има съответни отговорности на съответни чиновници, няма по какъв начин да нося отговорност за медийната политика на обособени прокурори и за пресцентъра, съобщи Гешев.

Гражданите имат право да получават информация - след позволение на наблюдаващия прокурор, който единствен преценя какъв размер от информация, по кое време да бъде оповестена, сподели Гешев. И направи извода, че всеки прокурор си следвал медийна политика, както си реши, всяка обособена прокурорска работа си имала своя лична медийна политика , на който основният не може да въздейства. Всичко това било в осъществяване на европейските условия за бистрота, които всеки прокурор си преценя по какъв начин да направи.

" Явно някой се тормози и се пробва да забрани на прокуратурата да дава информация - освен това при съблюдаване на всички законови условия ", споделя Гешев.

В отговор членът на съвета Атанаска Дишева му цитира разпоредбите на прокуратурата, съгласно които медийната политика на прокуратурата е на директно послушание на основния прокурор в осъществяване на правилата на правда, безпристрастност, хипотеза на невиновност, отбрана на персоналните данни и други Комуникацията с медиите се реализира от представителя на ГП, който му е директно зависещ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Компании 3 Имена 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Имена 1 Имена 2 Градове 3 Коментари и разбори Реклама
Очаквайте детайлности
Свързани публикации Невидимата борба за Висш съдебен съвет 1 юли 2022, 06:08 Колко коства прокуратурата? 27 май 2022, 06:37 Висш съдебен съвет отново отсрочи дебата за отстраняването на Иван Гешев 18 май 2022, 11:55 Конституционен съд ще гледа всъщност делото за спецсъда, това може да забави закриването му 17 май 2022, 16:36 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР