По думите на трима бивши афганистански генерали афганистански войници от

...
По думите на трима бивши афганистански генерали афганистански войници от
Коментари Харесай

Гардиън: Обучени от САЩ афганистански командоси биват набирани в руската армия

По думите на трима някогашни афганистански генерали афганистански бойци от специфичните сили, които са се сражавали дружно с американски войски, а по-късно са избягали в Иран след безредното евакуиране на Съединени американски щати предходната година, в този момент са вербувани от съветската войска да се бият в Украйна, предава БГНЕС.

Генералите обявиха, че руснаците желаят да привлекат хиляди от някогашните елитни афганистански командоси в " задграничен легион " с оферти за постоянни заплати от 1500 $ на месец. Освен заплащането, има и обещания за несъмнено леговище за тях и фамилиите им, с цел да избегнат депортиране вкъщи, което съгласно мнозина би било гибел от ръцете на талибаните.

" Те не желаят да се бият - само че нямат избор ", споделя военачалник Абдул Раоф Аргандивал. Той прибавя, че към дузината командоси в Иран, с които си е писал, се опасяват най-вече от депортиране. " Те ме питат: " Дай ми решение? Какво би трябвало да създадем? Ако се върнем в Афганистан, талибаните ще ни убият ".

Аргандивал споделя, че набирането е било ръководено от съветската " Вагнер ". Друг военачалник, Хибатула Ализай, последният шеф на афганистанската войска преди талибаните да вземат властта, съобщи, че напъните се подкрепят и от някогашен пълководец на афганистанските специфични сили, който е живял в Русия и владее езика.

" Не измъкнахме тези хора, както обещахме, и в този момент това се връща вкъщи ", споделя Майкъл Мълрой, пенсиониран офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ, който е служил в Афганистан. Според него афганистанските командоси са висококвалифицирани бойци. " Честно казано, не желая да ги виждам на никое полесражение, само че сигурно не и в стълкновение с украинците. "

Подробности за напъните бяха обявени за първи път от списание " Форейн Полиси " предходната седмица въз основа на неназовани афганистански военни източници и източници от сферата на сигурността.

Говорител на създателя на група " Вагнер " Евгений Пригожин отхвърли концепцията за продължаващо изпитание за набиране на някогашни афганистански бойци като " безумна нелепост ".

Високопоставен чиновник от министерството на защитата на Съединени американски щати допуска, че вербуването не е изненадващо, като се има поради, че " Вагнер " се е пробва да записва бойци в няколко други страни.

Не е ясно какъв брой афганистански военнослужещи от специфичните сили са били в контакт с руснаците. Един от тях съобщи пред АП, че поддържа връзка посредством WhatsApp с към 400 други командоси, които обмислят предложенията.

Командосът споделил, че офертата му включва съветски визи за него, както и за трите му деца и брачната половинка му, които към момента са в Афганистан. На други е било препоръчано удължение на визите им в Иран.

" Human Rights Watch " съобщи, че повече от 100 някогашни афганистански бойци, разузнавачи и служители на реда са били убити или принудително " изчезнали " единствено три месеца откакто талибаните поеха властта, макар обещанията за прошка.

Братът на афганистански командос в Иран, който е приел съветското предложение, съобщи, че талибанските закани затрудняват отхвърли. Той споделя, че брат му е трябвало да се крие три месеца след рухването на Кабул. Той е обикалял сред къщите на роднините си, до момента в който талибаните са претърсвали дома му.

" Брат ми нямаше различен избор, с изключение на да одобри офертата ", споделя братът на командоса Мурад. " Това не беше елементарно решение за него. "

Един от някогашните бойци изпрати текст на Аргандивал, който гласеше: " Получаваш военно образование в Русия в продължение на два месеца, а по-късно отиваш на бойната линия. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР