По-добре поощрение, отколкото наказание, смята Антон Михайлов, който се занимава

...
По-добре поощрение, отколкото наказание, смята Антон Михайлов, който се занимава
Коментари Харесай

Не порода, а характер: как да възпиташ куче с любов

По-добре подучване, в сравнение с наказване, счита Антон Михайлов, който се занимава с държанието на кучетата и по-скоро с проблемите, които държанието основава на стопаните.

Той прави връзка сред ранното образование при децата и при кучетата. " Ако отидете на една детска площадка, ще чуете: " Не там! Слез! Спри да правиш това нещо! Не по този начин, ще се пребиеш! " Никой не споделя " Леле, какъв брой съм впечатлен, че се качи по пързалката. Спомняш ли си, че оня ден не можеше? Това е велико! Дай да ти стисна ръката и след това ще вървим да ти взема един сладолед " – което към този момент има напълно различен прочувствен заряд. В случая детето или кучето ще придобие самочувствие, убеденост по какъв начин да поддържа връзка със средата. А самочувствието е другар на спокойствието, а спокойствието е майка на триумфа в градска среда ", споделя той.

Антон Михайлов е създател на учебното заведение за кучета и стопани Citydogs.bg и платформата за просветителни събития в областта на образованието и държанието на кучета " Академия за стопани ". Има 3 кучета – две осиновени и едно по този начин наречено работно куче, с което се занимава малко по-сериозно.

Интересува се от поведенческите проблеми и ранното образование на кучетата. Избрал е да работи с напълно положителни способи и отхвърля концепцията за доминиране, причиняването на болежка и потреблението на санкции. " Ако има метод да се повлияе върху държанието на кучето, аз се съсредоточвам върху това да го променяме посредством укрепване на нещо, което желаеме, а не да го наказваме поради това, което не желаеме ", изяснява Антон Михайлов.

За бебешките проблеми като гризане на мебели и пишкане у дома той споделя, че първо пренастройва упованията на стопанитe, тъй като доста от тях чакат да натисне вълшебно копче и казусът да изчезне.

" Малките кучета са като пластилин - средата към момента не е оставила бездънен отпечатък върху държанието им, те пробват почвата, приспособяват се. Можем да им помогнем да се приспособяват добре, само че можем да им помогнем и да се приспособяват зле. И след това стопаните да ме викат, като кучетата пораснат ", предвижда Михайлов. По думите му отговорността за държанието на кучето значително се носи от стопаните, тъй като те са съществена част от средата му. Именно средата отключва държанието на кучето, а противоположната връзка, която то получава, кара държанието му да се повтаря, изяснява експертът.

И дава за образец куче, което скача по хора. " Ние протягаме ръце и споделяме " долу " или не му обръщаме внимание, което в неговия свят може да е нещо, което да укрепва държанието и ние без да желаеме вършим държанието да се повтаря ", прибавя. По думите, му когато се търси верният метод, е добре да се дефинира ясно крайното държание на кучето. " Когато не желаеме да скача, ние не му даваме информация какво желаеме. Първо би трябвало да решим какво желаеме – примерно да сяда, когато види човек, или четирите лапи да са на земята, фокусът му да е в ниска точка. И в случай че оставяме всякога, когато идва човек, лакомство на земята – " храним си обувката ", скоро, когато види човек, стартира да гледа обувката и да търси за ястие.

Антон Михайлов не поучава родителите, чиито деца желаят куче, да се осланят на техния избор, тъй като постоянно той е прочувствен. Неговата рекомендация е да се иде в приюта за кучета и да се вземе " не порода, а темперамент ". На въпроса кои породи е добре да се отглеждат в апартамент и кои - в къща с двор, Михайлов няма отговор. Повтаря, че кучето е машина за пригаждане. Казва, че е виждал всевъзможни породи във всевъзможни пространства, само че при всички положения поучава стопаните с къщи и двор да прибират кучетата си у дома, с цел да лимитират дразнителите им.

Не порода, а темперамент
 Антон Михайлов
© Юлия Лазарова

Антон Михайлов

" Сюзън Фрийман, професор в университет в Съединени американски щати, споделя, че проучването на държанието е проучване на индивида. Така че едно от първите неща, които захвърлих, беше да имам предубеждения за породите, защото съм виждал и типични, и извънредно нетипични ", споделя Антон Михайлов.

Интересува го да добие самостоятелни усещания от кучето. " Често хората си купуват порода, очаквайки нещо. И моята работа е да смачкам и изгоря упованията им на първата среща, което не всеки път се приема добре ", прибавя той, Казва, че по-скоро породата може да го ориентира за това какъв е стопанинът, " защото малко или доста към момента кучетата са подбирани на статус принцип, което намирам за притеснително ". Затова в предварителния телефонен диалог постоянно пита каква е породата - с цел да придобие по-добра визия за стопанина, както и концепция какво той ще чака.

" Винаги предлагам на хората да си осиновят темперамент, вместо да се поддадат на суетата си и да си вземат нещо, което би им отивало на фотоси. В приюта се намират и породисти кучета. "

Да оставим кучето да бъде куче

Просто да оставим кучето да бъде куче, поучава експертът и прибавя, че в градска среда това е малко мъчно. " Кучето е машина за адаптиране и в случай че се фокусираме върху вярното държание и го награждаваме, ще дадем ясна информация на кучето по какъв начин тъкмо да се впише. "

Той избирам ненапълно да оставя кучето да се приспособява със собствен темп, като го води сходно на планински лидер. Междувременно създава цялото смирение като игра.

" До 20-та седмица кучето се социализира, набира усещания от света. Това е прекомерно сензитивен интервал. Например, в случай че тупна по масата и кучето се стресне, може след това цялостен живот да заобикаля да е покрай маси ", изяснява.

Добавя, че е неточност да се остави кучето единствено в заградената площадка да си играе с 20 други кучета, някои от които са прекомерно груби за него. Така подрастващото куче губи връзка със стопанина си. " И в случай че се любува прекомерно, след това ще е невероятно стопанинът да го извика от игра с кучета, тъй като когато е било малко, му " е обяснил ", че това е най-забавното нещо на света. Все едно му споделя: " Не аз, а играта с други кучета е по-интересна, аз съм просто обслужващ личен състав, който те води там. Другият вид е по-лошият – кучето да стане сензитивно, защото е затворените пространства, които аз не утвърждавам, кучето не може да реагира по верния метод, в случай че има проблем – да се отдалечи ", изяснява. И макар че поздравява софийската община за затворените площадки за кучета, за Антон Михайлов те са " кошер за проблеми ". Защото " средата детонира държанието ".

Любов, самообладание и неизменност

Това са нещата, които би трябвало да е подготвен да даде човек, решил да си вземе куче. Колкото до това какъв брой пари би трябвало да се отделят, основоопределящ фактор за това са килограмите на кучето. " Има храни от лев до 20 лева за кг и респективно месечни разноски за храна са сред 10 и 300 лева, за ежемесечното обезпаразитяване - сред 10 и 30 лева, според от килограмите на кучето. Задължителното начално съоръжение е 100 - 500 лева ", пресмята Антон Михайлов.

Един собственик би трябвало да е толерантен, да преглътне някои неща, като одобри неудобството за премеждие, и да настрои упованията си вярно, също да бъде непрекъснат в това, което желае да даде като противоположна връзка на кучето, поучава още експертът. " Понякога би трябвало да затвърдим едно държание 100 пъти и на 101-я то стартира да действа като табиет. "

Често той се възхищава на търпението на кучетата. " Когато се постанова да отложа храненето, те си чакат търпеливо. Те са привикнали да чакат неща от нас, без да са припряни, без да упорстват, и това е почтено за удивление. "

" Кучетата са същества, които живеят просто и щастливо, и единствено фактът, че са в близост, ни приземява да бъдем щастливи ", има вяра Антон Михайлов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР