По данни на Световната банка през 2022 г. развиващите се

...
По данни на Световната банка през 2022 г. развиващите се
Коментари Харесай

Бедните страни са похарчили рекордните $443,5 млрд. за покриване на дългове

По данни на Световната банка през 2022 година разрастващите се страни са платили рекордните 443,5 милиарда $ за обслужване на обществените си задължения, защото лихвените проценти в международен мащаб са се повишили.

Това е нарастване с 5% по отношение на миналата година, а  ситуацията може да се утежни още повече за най-бедните в света, отбелязва CNBC.

Разходите за обслужване на дълга на 24-те най-бедни страни може да набъбнат с цели 39% през 2023 и 2024 година, съгласно последния отчет на Световната банка за интернационалния дълг, оповестен през днешния ден (14 декември).

" Рекордните равнища на дълга и високите лихвени проценти са сложили доста страни на пътя към рецесията ", съобщи Индермит Гил, основен икономист на Групата на Световната банка и старши вицепрезидент по стопанска система на развиването.

" Всяко тримесечие, през което лихвените проценти остават високи, води до това, че от ден на ден разрастващи се страни изпадат в затруднено състояние и са изправени пред сложния избор да обслужват обществените си задължения или да влагат в опазване на здравето, обучение и инфраструктура ", добави той.

Като акцентира сериозността на обстановката, Световната банка заяви, че през последните три години в 10 разрастващи се страни са настъпили 18 държавни банкрута - повече от общия брой за предходните две десетилетия, взети дружно.

Списъкът включва Гана, Шри Ланка, Замбия и други.

28 страни имат право на заеми от Международната асоциация за развиване на Световната банка – инструмент, ориентиран към подкрепяне на най-бедните страни в света. Понастоящем те са изложени на висок риск от дългови усложнения, а 11 от тях към този момент са в затруднено състояние, се споделя в отчета на Световната банка.

Нарастващите лихвени проценти и мощният щатски $ оскъпяват обслужването на заемите на задлъжнелите страни. Повече от една трета от външния дълг на разрастващите се страни включва променливи лихвени проценти, които са уязвими към неочаквани съмнения, съобщи Световната банка.

Международни финансови организации, в това число Световната банка и Международният валутен фонд, усилиха напъните си да оказват помощ на разрастващите се страни да рефинансират дълга си, защото новите благоприятни условия за финансиране от частни източници понижават.

През 2022 година частните кредитори са получили 185 милиарда $ повече под формата на погасителни вноски, в сравнение с са отпуснали под формата на заеми в разрастващите се страни - за първи път от 2015 година насам е настъпил подобен поврат, се споделя в отчета.

Световната банка добавя, че през 2022 година интернационалните банкови институции са дали 115 милиарда $ под формата на нови форми на на ниска цена финансиране за разрастващите се страни, като към половината от тях са предоставени от самата Световна банка.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън трансформира облекчаването на задълженията на разрастващите се страни в крайъгълен камък в контактите си със международните водачи, отбелязва CNBC. Тя прикани интернационалните кредитори, като Китай, да дават форма на незабавно облекчение на дълга на разрастващите се страни, изправени пред банкрут, с аргумента, че това би било от изгода за международната стопанска система.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР