По данни на регионалния министър, за тази година бюджетът на

...
По данни на регионалния министър, за тази година бюджетът на
Коментари Харесай

Комитова: Парите от бюджета на АПИ са изхарчени до април

По данни на районния министър, за тази година бюджетът на АПИ за настоящ ремонт и поддръжка на пътища е 382 милиона, предоставените контракти обаче са за милиард и половина.

Говорителят на държавното управление - Антон Кутев, назова това планувана машинация и съобщи, че казусът би трябвало да се проверява от прокуратурата.

Според изнесените данни за интервала 2018-2021 година всички заложени в бюджета на АПИ са надвишени в пъти. За тази година плануваните в бюджета 382 милиона за цялата година били разплатени още до април. А в този момент компаниите питали ще си получат ли останалите пари по договорите за милиард и половина.

" Срещали сме се с тези компании и сме ги питали за какво работите, без договорите ви да са обезпечени. Оказва се, че те са взимали единствено дребни задатъци, а цялата сума по договорите им е била плащана в края на годината с постановления на Министерския съвет и пари от остатъка ", съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

Комитова сподели, че тя, като длъжностен министър, не може да изясни по какъв начин става това един бюджет от 382 милиона да се прескочи до такава огромна степен, че да бъде надвишен близо 5 пъти. И за какво, когато се е знаело какъв брой пъти е надвишен за всяка от годините от 2018 година насам, в този за идващите години отново се предвиждали най-много към 400 милиона.

" Аз това го назовавам форма на машинация, тъй като компаниите, с които ти си подписал контракт и си заречен да платиш парите ти си ги измамил. Тези пари ги няма в бюджета ", добави представителят на държавното управление Антон Кутев.

Според Кутев прокуратурата би трябвало да се занимае с проблема.

В отговор пред Българска национална телевизия някогашният районен министър Петя Аврамова назова обвиняванията за контракти на стойност милиард и половина неистина. Обясни, че всичко предоставено е в границите на одобрения бюджет.

" Но компаниите постоянно са употребявали летния сезон да създадат ремонт на пътните прави, за които дават отговор и да ги приготвят за зимата. Като постоянно са знаели, че в бюджета се търсят средства за застраховане на средствата, които те са употребявали за тези поправки ", добави Петя Аврамова, някогашен министър на районното развиване и благоустройството.

Никой не знае дали тази година ще има остатък и дали тези контракти за милиард и половина ще могат да бъдат покрити, отвърнаха от Министерство на регионалното развитие. Според Аврамова обаче пари за разплащане с компаниите има и в този момент.

Към момента районният министър се е схванала с компаниите, реализатори на ремонтите и поддръжката, че ще продължат да работят както и до момента. Надеждата на министерството е, че в края на годината още веднъж ще има нужния остатък, с цел да бъдат платени тези милиард и половина по договорите.

Няма заплаха от прекъсване на поправки и градежи на пътища, подсигуряваха от ведомството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР