Законът за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление

...
Законът за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление
Коментари Харесай

С промени в ЗМСМА от 1 юли заседанията на Общинските съвети и комисиите трябва да се излъчват в интернет


Законът за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, обнародван в Дъждовни води бр. 8/26.01.2024 година, планува, че всяко намерено съвещание на общинския съвет следва да се излъчва в действително време в интернет посредством уеб страницата на общинския съвет или на общината, като записите от съвещанията да се съхраняват на съответния уеб уебсайт.

Всички общини в страната са сложени пред провокациите да обезпечат онлайн видео лъчение на всички открити общински съвещания, онлайн видео лъчение на съвещания на общински комисии, да поддържат видео списък от всички съвещания и да ги обезпечат налични на личните си уеб уеб сайтове. Едновременно с това периодите за реализация са доста къси, не е планувано финансиране на държавно равнище, а голям брой от общините не разполагат с подобаващи ИТ фрагменти.

Българската компания Еволинк, известна със своята платформа за онлайн видео стрийминг и експертиза в региона, се зае да позволи тези провокации. Компанията си сложи за цел да предложи изцяло решение, което да е изцяло автоматизирано, елементарно за потребление, да не изисква промяна на уеб страницата и хостинга на община, да няма потребност от ИТ специалисти на място, да разрешава използването на най-широк кръг налична видео техника, да се базира на към този момент утвърдилата се стрийминг платформа на Еволинк и да подхожда на регулациите и GDPR. Най-вече решението да бъде извънредно икономично и да не натоварва прекалено общинските бюджети.

Специализираната видео платформа за общински съвещания и комисии на Еволинк проработи през месец април. Само с три стъпки всяка община ще може да започва онлайн предавания онлайн на съвещанията на Общинските препоръки и комисиите и да поддържа видео списък на уеб страницата си.

Според Светослав Христов, Председател на СД на Еволинк и Продуктов управител на видео стрийминг услуги: „ Предизвикателството пред компанията ни в съответния случай беше да създаде сложно решение, което с изключение на всичко да бъде интуитивно и автоматизирано, тъй че да може да бъде ръководено от хора без пълномощия в ИТ сферата, както и да бъде на допустима цена без да товари бюджета на общината с разноски, което не са били планувани.

Понастоящем компанията интензивно прави демонстрации пред представители на общините в България, като провокира голям интерес точно поради лекотата на използване и икономичността на решението. Чрез услугата на Еволинк десетки общини към този момент осъществяват онлайн предавания в своите уеб сайтове.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР