По данни на Пентагона в неделя в Червено море са

...
По данни на Пентагона в неделя в Червено море са
Коментари Харесай

Хутите нападнаха разрушител и търговски кораби в Червено море

По данни на Пентагона в неделя в Червено море са били атакувани американски боен транспортен съд и три търговски плавателни съда, което е евентуална ескалация на последствията от спора на Израел с " Хамас " в жизненоважен търговски кулоар. Министерството на защитата на Съединени американски щати цитира известия за удари по търговски кораби и по разрушителя USS Carney, който е работил в района и съгласно публични лица през последните седмици е свалял безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Йемен, оповестява Financial Times.

Хутите, подкрепяна от Иран бунтовническа формация, която управлява част от Йемен, настрана поеха отговорност за ударите против два кораба с дрон и ракета. Групата твърди, че корабите са били свързани с Израел. Централното командване на Съединени американски щати заяви, че хутите в Йемен, " напълно подкрепени от Иран ", са насочили три търговски кораба, свързани с 14 страни, с балистични ракети или дронове.

В неделя са били атакувани три търговски кораба - Unity Explorer, Number 9 и Sophie II, се споделя в изказване на американското централно командване (US Central Command USCENTCOM). Според изказването американският унищожител Carney се е отзовал на бедствените сигнали на превозвачите и е оказал подпомагане. Съобщава се, че разрушителят е свалил три дрона, като един от тях се е бил насочил към американския транспортен съд.
Реклама

Според изказването на USCENTCOM трите атакувани кораба са съобщили за вреди. Около 12:35 Unity Explorer оповестява, че е бил ударен от изстреляна от Йемен ракета, като оповестява за леки вреди вследствие на удара. Около 15:30 Number 9 оповестява за повреди, само че без жертви, вследствие на друга ракетна офанзива. Един час по-късно Sophie II изпраща катастрофален сигнал, в който се показва, че корабът е бил ударен от ракета, като не споделя за обилни вреди.

" Тези офанзиви съставляват директна опасност за интернационалната търговия и морската сигурност ", се споделя в американското изказване. " Също по този начин имаме всички учредения да считаме, че тези набези, въпреки и подхванати от хутите в Йемен, са напълно подкрепени от Иран. Съединени американски щати ще обмисли всички подобаващи ответни ограничения в цялостна съгласуваност с интернационалните си съдружници и сътрудници. "
Атаки против " израелски " кораби
Същия ден йеменската формация разгласи, че направила офанзиви с ракета и дрон против два израелски кораба - Unity Explorer и Number 9. Според представител на хутите, представен от Reuters, корабите са били нападнати, откакто са отхвърлили предизвестия. Според изказване на групировката нападенията са в отговор на настояванията на жителите на Йемен, както и на апелите на ислямските страни да поддържат палестинския народ, прибавя организацията.
Реклама
Според данни на LSEG, представени от Reuters, плаващият под бахамски байрак Unity Explorer се ръководи от основаната в Лондон Dao Shipping Ltd. Корабът е прекосявал през Червено море в посока Сингапур, където би трябвало да дойде на 15 декември. Number 9, чиято последна цел е Суец, плава под панамски байрак и е ръководен от английската Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Според USCENTCOM Sophie II плава под панамски байрак.

Според изказване на BSM пред Reuters Number 9 сега плава и няма известия за вреди или замърсяване след случая. Корабът е бил ударен от ракета, до момента в който е прекосявал през протока Баб ал-Мандаб, прибавя компанията. Reuters оповестява, че организацията не е съумяла да се свърже със притежателите на Unity Explorer за коментар.

Червено море и водите, разделящи Близкия изток и Африка, са един от най-важните търговски коридори в света, който съставлява директен път за корабите, пътуващи сред Азия и Европа. През последните седмици корабоплаването беше разтърсено от възходящата опасност за корабите в района, изключително откакто през ноември хутите сили се качиха на борда и отвлякоха транспортен съд, пренасящ коли, обвързван с израелския предприемач Абрахам Унгар, и го пренасочиха към близко пристанище под техен надзор.

До неделя обаче относително дребният брой кораби, благосъстоятелност на Израел, се считаше за най-изложен на риск, като някои оператори избраха да заобиколят района.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР