По данни на Агенцията за закрила на детето 32% от

...
По данни на Агенцията за закрила на детето 32% от
Коментари Харесай

ОПАСНА МРЕЖА: Родителите се хванаха за главите – всяко трето дете мълчи за кибернасилие

По данни на Агенцията за протекция на детето 32% от децата, взели участие в изследване, не са споделили, че са били обект на киберпрестъпление. Това заяви шефката на организацията за протекция на детето (ДАЗД) Елеонора Лилова на конференция за отчитане резултатите по плана “Не на кибернасилието против дами и деца ”. Форумът е проведен от “Зонта Интернешънъл ”, утвърден и финансиран от Европейската комисия и сбъднат под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Лилова цитира изследване на ДАЗД, Регионалното ръководство по обучение София – град и Черноморската академия за сигурност, в което вземат участие над 2400 деца. 30% от хлапетата споделят, че са получавали покана от непознати за среща онлайн, 40% от интервюираните имат познати, които употребяват подправена идентичност, 26% от децата са получавали оферти за дарове от непознати в мрежата. Лилова дефинира като най-тревожно в резултатите от тази анкета това, че 32% от децата, което прави всяко трето, не споделят с никого, че са претърпели принуждение. Тя прикани за по-добра информираност на децата, с цел да могат да отсяват вярното от погрешното и да не се поддават на операции и посочи, че в тази битка би трябвало да се включат както родители, по този начин и бизнес и институции.

Бистра Илиева, шеф на „Зонта Интернешънъл“ за България, Румъния и Северна Македония, заключи задачите на плана. Сред тях са изследване и необятна осведомителна акция, набиране и образование на доброволци, обучителни срещи-дебати в цялата страна и оформяне на рекомендации към изпълнителната и правосъдната власт. Тя заяви, че в границите на плана е основана проведена мрежа от обучители на територията на съвсем всички райони в страната и са подготвени 500 доброволци.

Като резултат от плана Илиева показа рекомендациите, които организацията насочва към изпълнителната и правосъдната власт. По думите и би трябвало да бъдат усъвършенствани ограниченията за предварителна защита на киберпрестъпността, ограниченията за отбрана, както и за дейно наказателно гонене на нарушителите.

Комисар Владимир Димитров, шеф на отдел “Киберпрестъпност ” в ГДБОП заяви, че една от линиите на работа в Министерство на вътрешните работи е противопоставяне на разпространяването на детска порнография. Той осведоми, че в съответния миг, в който приказва, има към 300 ай пи адреса в България, които смъкват сходни материали, няколкостотин мъже копират това наличие. По-малко от 1% от тях са подготвени да осъществят контакт в интернет пространството, а под 1% от този % са подготвени на персонална среща. Димитров посочи, че, въпреки и процентът да е невисок, цифрата не е дребна, а ресурсът на полицейски чиновници, които се занимават с това, е извънредно непълен. По неговите думи в ГДБОБ петима служители на реда се занимават с киберпрестъпността, а голяма част от активността им се състои в предварителна защита.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР