Пловдивският сценограф и графичен дизайнер Кънчо Касабов изненада многобройната публика

...
Пловдивският сценограф и графичен дизайнер Кънчо Касабов изненада многобройната публика
Коментари Харесай

Кънчо Касабов изненада публиката с дигитални плакати

Пловдивският сценограф и графичен дизайнер Кънчо Касабов изненада многочислената аудитория в изложба „ Капана “ с една друга и непредвидена галерия. До 27 февруари в изложба „ Капана “ той показва цифрови произведения – постерни графики по определението на доцент доктор Александър Гьошев, началник на катедра „ Дизайн “ в пловдивската Академия по изкуствата (АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “. Според него, изложбата ни демонстрира Касабов в доста друга светлина, в посока на ползи, отличаващи се от сценографската му работа. Гьошев дефинира изложените произведения като артистични опити, които могат да бъдат наречени също и плакати, и картини, тъй като са резултат на креативен акт, при който е употребена цифровата технология. Компютърът, софтуерът са единствено инструмент и срещата на актьора с този инструмент отваря необятно поле за творчество, уверен е доцент Александър Гьошев. Главното е, че технологията е помогнала за се появи пред аудитория „ оня спектакъл на въображението, на креативната игра, която дава най-различни направления на вижданията на създателя по какъв начин се работи с форма и цвят “.



„ Радваме се, че дойдохте и споделихте с мен това „ Отворено “ пространство, с цел да ви покажа това, което в последно време мощно ме вълнува и превзема в ателието ми. Бъдете отворени към това, кето виждате “ – показа Кънчо Касабов.

Касабов е роден в Пловдив, където приключва Националната гимназия за театрални и екранни изкуства (1993). Продължава своето обучение в Националната художествена академия в София в компетентност „ Сценография “ при проф. Красимир Вълканов. През 2001 година се дипломира като художник сценограф със спомагателна подготовка „ Педагогика на изобразителното изкуство “.

Автор е на сценографията за 46 театрални представления в театри в цялата страна.



В реализирането на театралните планове е работил с редица изтъкнати български режисьори.

Работи като хоноруван учител по „ Компютърни стратегии “ към АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив. А от 2016 до 2019 е  графичен дизайнер за „ ZIDO FOOD “ ЕООД, София. От началото на 2008 досега работи в Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив като преподавател по компютърна графика, изобразяване и художествено осветяване.

Има десетки участия в независими и групови изложения, показва планове в доста театрални фестивали в България, Чехия, Австрия, Русия, районен съд Македония, Турция, Кипър. Касабов е 3D дизайнер в документален филм „ Червен бряг – приказката продължава “, както и 3D дизайнер на неолитно населено място за документален филм „ Неолитна къща от Слатина “ по книгата на чл.-кор. проф. Васил Николов.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР