Пловдивският апелативен съд намали наказанието на Веска Хаджиева от 9

...
Пловдивският апелативен съд намали наказанието на Веска Хаджиева от 9
Коментари Харесай

Извънредни новини за баба Веска, която уби мъжа си в Пловдивско

Пловдивският апелативен съд понижи наказването на Веска Хаджиева от 9 на 7 години отнемане от независимост. Тя бе приета от окръжните магистрати през месец февруари тази година за отговорна в това, че на 13.01.2019 година, в село Труд, съзнателно е умъртвила брачна половинка си Костадин Хаджиев.

Присъдата беше обжалвана от отбраната с изказванието, че в тази ситуация подсъдимата е работила в изискванията на превишаване рамките на неизбежната защита, дължащо се на нерешителност и разстройване.

Прокуратурата стачкува наложеното наказване и искаше неговото увеличение. В първото правосъдно съвещание пред Апелативния съд митингът беше отдръпнат.

По време на правосъдното съвещание апелативните съдии назначиха спомагателна сложна съдебнопсихиатрична и психична експертиза. С оглед заключението на движимостите лица и обстоен разбор на всички останали доказателства по делото, съдът реши, че не са открити данни за съществуване на нерешителност и разстройване у Веска Хаджиева по време на случая. Няма и съображение да се одобри, че тя е работила в положение на афект.

Според решението на съда, в тази ситуация не може да се одобри и съществуването на неизбежна защита. Това е по този начин, тъй като умъртвяването на Веселин Хаджиев е осъществено откакто експанзията, проявена от него по отношение на брачната половинка му, към този момент е била прекъсната, той се е намирал паднал на земята и объркан.

Апелативен съд – Пловдив реши, че в съответния случай вярно е преценено съществуването на извънредно смекчаващо отговорността събитие, което обаче не е регистрирано в цялостна степен в присъдата.

Отношенията сред съпрузите от дълги години са били влошени. Установено е и съществуването на физическа експанзия от убития към жена му и то за дълъг интервал от време. Припомняме, че Костадин дълги години е малтретирал брачната половинка си, биел я, тормозел я, спял в общата им спалня с любовницата си.

В решението на Апелативния съд се споделя, че държанието на потърпевшия по отношение на подсъдимата е дало отражение и на дейностите й по време на случая, който, въпреки и почнал като нещо всекидневно и всекидневно сред тях, е ескалирал и е довел до съдбовния за потърпевшия излаз.

Като смекчаващо отговорността събитие е регистриран и фактът, че след почналото сбиване в началото Костадин Хаджиев взел превъзходство и се е намирал над Веска Хаджиева, въпреки по-късно да е прекратил нападението.

Въз основа на тези несъмнено открити обстоятелства Пловдивският апелативен съд реши, че наложеното на подсъдимата наказване от 9 години отнемане от независимост е най-справедливо да бъде понижено на точно 7 години отнемане от независимост, което е пропорционално и по отношение на публичната заплаха на подсъдимата.
Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване или митинг пред Върховен касационен съд в петнадесетдневен период от известието до страните, че е направено.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР