Пловдивската опера открива новия сезон на 28 септември с премиера

...
Пловдивската опера открива новия сезон на 28 септември с премиера
Коментари Харесай

Фалстаф с първо изпълнение в Пловдив

Пловдивската опера открива новия сезон на 28 септември с премиера на комичната опера " Фалстаф " - последната творба на Верди по пиесите на Шекспир " Веселите уиндзорки " и " Хенри IV ". Диригент е Павел Балев - началник на Филхармонията в Баден-Баден. За ролята на комичния Шекспиров персонаж доцент Нина Найденова е поканила баритона Кирил Манолов, провъзгласен от Рикардо Мути за " най-хубавия Фалстаф на нашето време ". В премиерната режисура ще вземе присъединяване и международната прима Марияна Пенчева. Заглавието се извършва за първи път в Пловдив.

Вместо в Средновековието, премиерната режисура " потапя " чревоугодника и рогоносец Сър Джон Фалстаф в колоритната атмосфера на La Dolce Vita - епохата на " сладостен живот " в Италия от 60-те години на предишния век. Сценографка и художничка на костюмите е Елена Иванова, хореографски дизайн - Анна Пампулова, хормайстор е Драгомир Йосифов.

Спектаклите и концертите от програмата на " Опера оупън 2019 " привлякоха общо 22 000 фенове и регистрираха растеж от 60 % в приходите по отношение на 2018 година, споделя управлението на Пловдивската опера. До огромна степен това се дължи на развиването на оперния туризъм: интернационалната аудитория (включително проведени туристически групи от Испания, Швейцария, Гърция и Франция) е била 30 на 100, което значи сериозна добавена икономическа стойност за хотели, заведения за хранене, превоз и търговски обекти в Пловдив.

За първи път беше заменена гледната точка и феновете, сложени на сцената на Античния спектакъл, каменните редове се трансфораха в " бял екран " за мултимедийни проекции - авторска идея на режисьорката Нина Найденова за откриващия театър " Огънят/Празникът ".

Постановката на Стефано Пода " Орфей и Евридика " провокира интереса на профилираните интернационалните медии и Опера Пловдив бе публично включена в листата с сътрудници на музикалния канал MEZZO паралелно до " Ла Скала " и " Метрополитън ". Над 7000 души посетиха представлението на Античния спектакъл и това е феномен за сходно камерно бароково заглавие.

От 2019 година децата на Пловдив също имат собствен оперен фестивал " Опера оупън " с Госпожа Опера. Той се организира край актуализирания шадраван на Бунарджика. Фестивалът е част от новата идея за ръководство на Пловдивската опера с развиване на публики и политики за деца.

Без подозрение " Опера оупън " е главен акцент в програмата на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ". В концепцията и програмата за " Опера оупън 2020 " са готови и датите за използването на Античния спектакъл към този момент са декларирани пред Оперативна програма " Старинен Пловдив ". Чрез Асоциацията на българските туроператори е получено публично питане за оповестяване на спектаклите за 2020-а заради интереса от чужбина. Стои отворен въпросът с финансирането на " Опера оупън " и след 2019 година Растящият интерес към летния фестивал е непосредствено обвързван с качеството на продукциите и ранга на гостуващите солисти. И те зависят от обезпечено съответно финансиране.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР