Пловдив има два многомандатни избирателни района (МИР) – Пловдив-град и

...
Пловдив има два многомандатни избирателни района (МИР) – Пловдив-град и
Коментари Харесай

НАРОДЪТ ПОМНИ: ГЕРБ праща калинката с 38 000 лв. заплата Десислава Трифонова за водач в Пловдив

Пловдив има два многомандатни изборни региона (МИР) – Пловдив-град и Пловдив-област, от които общият брой депутати е 22-ма, по 11 от всеки МИР. За разлика от други градове в страната, в които преброяването на популацията може да промени броя на мандатите фрапантно, в Пловдив такава смяна евентуално няма да има.

Месец преди предварителните парламентарни избори на 2 октомври са ясни и претендентите, които ще се борят за депутатски места с вота от Пловдив.

Продължаваме промяната

В главната си част листите на „ Продължавам смяната “ за Пловдив-град и Пловдив-област се припокриват с тези от предходната година.

Голямата смяна идва с лидера на градската листа. На мястото на Кирил Петков, който я оглавяваше на предходния избор, отпред в този момент е подложен някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев. На последните избори той оглавяваше листата в Перник, където първи в този момент е някогашният вътрешен министър Бойко Рашков.

Втори след Минчев е изпълнителният шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов, който заемаше същата позиция и на изборите предишния ноември. По-нататък в листата следват четиримата някогашни депутати от „ Продължаваме промяната “ от 47-ото Народно събрание – Росен Костурков, Александър Ракшиев, Венцислава Любенова, Николай Ангов.

Костурков е подложен и отпред на листата в Пловдив област. „ Амбицията ни е за 5 мандата в Пловдив и 4 в региона “, разгласи той. След него са двама от депутатите от последния парламент – Стойо Стоев и Гергана Данева.

На четвъртото място е подложен някогашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който е и лидер на „ Продължаваме промяната “ в Плевен. Присъствието на Христанов в листата в Пловдив област съгласно Костурков е поръчка за политиките, които ще се подхващат в интерес на земеделците в района.

Демократична България

Обединението беше измежду дребното политически сили, които оповестиха своите кандидатски листи в последния ден за регистрация в районните изборни комисии – 30 август. Очаквано отпред на листата е водачът на „ Да, България “ Христо Иванов, който за четвърти път ще е лидер на Демократична България в Пловдив-град. Иванов за пръв път ще води и в 24 МИР-София, където ще се изправи против Кирил Петков от Политическа партия, Тома Биков от ГЕРБ и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Изненадата идва при второто място в градската листа – на него застава някогашният регионален шеф Йордан Иванов от ДСБ, който оглавява и листата на Пловдив-област. Трети е доктор Борислав Матеев – един от учредителите на „ Да, България “, следван от 3-ма от четиримата общински съветници на Демократична България в Пловдив: Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.

Като лидер на регионалната листа Йордан Иванов заема мястото от предходната година на Велизар Шаламанов – зам.-министър на защитата в интервала 1998-2001 година, който в този момент не е е лидер на никое място.

В листите не участва и Манол Пейков, който беше народен представител в 46-ото Народно събрание след изборите през юли, само че не и в 47-ото, защото от Пловдив той беше втори, само че от Пловдив влезе единствено Христо Иванов, който не съумя да се пребори от листата във Велико Търново. За евентуална причина за отсъствието на Пейков се сочат и локалните избори, на които той е евентуален претендент за кмет.

Българска социалистическа партия

В Пловдив е една от локалните структури на Българска социалистическа партия, в които най-силно се усеща разцеплението в партията. В града още веднъж Българска социалистическа партия за първи път от доста избори насам показват цялостна листа от 22-ма кандидат-депутати.

Начело е Кристиан Вигенин, който е лидер и в Ямбол. Втори е Иван Петков, който заемаше същата позиция и на парламентарните избори през ноември 2021 година – той е един от най-близките до Корнелия Нинова социалисти и оглавява градската организация на Българска социалистическа партия в Пловдив.

Следващите в листата са доктор Георги Йорданов и арх. Костадин Папазов. Двама от новите водачи на районните структури на Българска социалистическа партия също са включени в нея – ръководителят на регион „ Западен “ Наум Китанов и на регион „ Централен “ Николай Иванов, като и двамата бяха определени на управителните постове откакто с решение на Националния съвет на Българска социалистическа партия бяха прекъснати мандатите на всички управителни позиции в града.

Реклама

Нито един от общинските съветници на Българска социалистическа партия в Пловдив не попада в листата за идните избори, откакто преди месец и половина те оповестиха, че сменят името на групата си на „ Автентична лява Българска социалистическа партия “ и на районните и градска отчетно-изборни конференции доверието от тях беше свалено. В региона отпред още веднъж е Веска Ненчева.

ГЕРБ

Най-големите изненади в двете пловдивски листи пристигнаха от ГЕРБ. В градската не беше включен някогашният кмет Иван Тотев, който беше народен представител от партията на Борисов в предходния парламент. От листата в Пловдив област пък отпадна някогашният регионален шеф по времето на ГЕРБ Дани Каназирева, която на последния избор я оглавяваше и също беше народен представител. Отсъствието им също се свързва с локалните избори следващата година, на които и двамата имат упоритост да вземат участие.

Бойко Борисов резервира водаческото си място в Пловдив-град и по традиция оглавява и листата в 25-и МИР в София, макар че след изборите през ноември предходната година той отхвърли да стане народен представител. Втори след него в Пловдив е доцент Стефан Шилев, някогашен началник на отдел „ Екология “ в общината и някогашен депутат.

Изненадващо на третата позиция е подложен някогашният министър на културата и някогашен народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов, който отсъстваше от листата на трите парламентарни вота предходната година.

След него е досегашният народен представител Радомир Чолаков, а на петото място е подложен някогашният началник на летище Пловдив Спас Шуманов. Прави усещане, че този път от листата с претендентите за Народно събрание отсъстват общински съветници от ГЕРБ, а градският водач на партията Иван Тотев не пристигна за регистрацията на листата в РИК.

На мястото на Дани Каназирева като лидер за област Пловдив беше сложена Десислава Трифонова, известна като калинката на ГЕРБ. Тя беше народен представител в предходния парламент, само че влезе от Плевен.

Трифонова е някогашен шеф на Агенцията по вложения по време на ръководството на Борисов и се прочу с колосалната си заплата – 38 000 лв. на месец. За нея се твърди, че е била държанка на близкия до Бойко финансов състезател Владислав Горанов.

На второ място в регионалната листа е доктор Иван Червенков, някогашен началник на асеновградската болница, който беше народен представител и до момента, а след него е подложен Йордан Кръстанов.

ИТН

Промяна има и във водаческото място в листата на „ ИТН “. Вместо Тошко Йорданов, зам.-председател на партията на Слави Трифонов, за тези избори отпред е подложен някогашният вицепремиер и районен министър Гроздан Караджов. Той е преди всичко и в листата на Има Такъв Народ в Хасково. Йорданов обаче си резервира водаческото място в Пловдив област и е отпред във Варна.

В листите на Има Такъв Народ за града и региона се виждат съществени промени по отношение на предходните избори през ноември, което се дължи на преструктурирането на партията след отцепването на доста от локалните ѝ структури и отлива на партийните членове.

Кои са другите играчи в Пловдив

Движение за права и свободи също изчакаха последния ден, с цел да записват кандидатските си листи в районните изборни комисии. Водач в града е Танер Али, народен представител от Пловдив в последните два Народното събрание, който от 2003 година три поредни пъти е кмет на община Антоново, област Търговище. Начело в Пловдив област е Рамадан Аталай.

Подобно на „ ИТН “ и партията на Костадин Костадинов пострада от загубата на фрагменти. В последния парламент определената точно от Пловдив Елена Гунчева се отдели от групата на „ Възраждане “. За тези избори отпред в Пловдив-град е Ангел Георгиев – народен представител от последното Народно събрание, който предния път водеше регионалната листа. Сега на първото място в нея е подложен Стоян Послаков, който водеше листата в Пазарджик през ноември.

Водач на листата на „ Български напредък “ в Пловдив-град е водачът на партията Стефан Янев, а на областната- районният министър от служебното държавното управление Виолета Комитова. След нея се подрежда Румен Йончев, с чиято партия „ Български напредък “ взе участие на изборите “, написа „ Капитал “.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР