Площади, улици и дори цели градове носят имената на популярни

...
Площади, улици и дори цели градове носят имената на популярни
Коментари Харесай

Обичайни думи, кръстени на известни хора

Площади, улици и даже цели градове носят имената на известни персони. Но историята знае случаи, когато имената на известни хора са дали наименованията на избрани думи, за които не сме и подозирали. От мавзолея, та чак до блутуута:

Мавзолей

Днес всички знаят мавзолеите като монументално погребално оборудване, което строили в чест на знатни покойници. В мавзолеите освен поставяли останките на мъртвите а от време на време в тях строили и възпоменателни зали. Произходът на думата „ пантеон “ датира от 4-ти век и идва от името на кирийския цар Мавзол. След неговата гибел сестра му вдигнала впечатляваща гробница и този първи пантеон станал едно от 7-те чудеса на античния свят.

Бегония

Шарл Плумие, френски кралски ботаник и откривател, бил прочут с това, че кръщавал растения в чест на свои другари. По време на една експедиция в Южна Америка през 1669 година той донесъл нови, непознати растения. Плюме разкрил фуксията, която нарекъл в чест на немския лекар и ботаник Леонард Фукс. Магнолията кръстил на френския ботаник Пиер Магнол, а бегониите наименувал на своя настойник Мишел Бегон – някогашен губернатор на френската колония на Хаити.

Силует

Думата „ контур “ от дълго време е нормална в актуалния свят, само че нейното потекло е доста необичайно и малкоизвествно. Думата идва от името на Етиен Дьо Силует – френски министър на финансите, който подхванал серия стопански наказания по време на Седемгодишната война. Заради скъперничеството на министъра, почнали да вършат негови карикатури, като рисували очертанията му на фона на негов портрет. Тези карикатури-силуети бързо станали доста известни.

Гупи

Рибките гупи са може би най-разпространеният тип аквариумни рибки. Не всички знаят, че те са кръстени на Робърт Джон Лечмър Гупи – английски натуралисти, който изпратил екземпляри от този тип от Тринидад в Музея на естествената история в Лондон.

Шрапнел

Експлозивните артилерийски муниции са необятно употребявани за поразяване на жива мощ по време на войните през 19-ти век. Кръстени са в чест на своя основател – генерал-майор Хенри Шрапнел (1761 — 1842). Дори по време на Втората международна война, десетилетия след неговата гибел, снарядите се поризвеждали по правилото, създаден от английския офицер.

Никотин

Никотинът, този мощен алкалоид, носи името на растението Nicotiana tabacum, което от своя страна е кръстено на френския дипломат в Португалия Жан Нико Де Вилмейн, който през 1560 година изпратил тютюн и семена в Париж. Той рекламирал лечебните свойства на това растение, а пушенето се смятало, че предотвратява заразяване с чума.

Блутут (blue tooth)

Технологията за предаване на информация сред устройства Bluetooth, която в превод значи „ наследник зъб “, през днешния ден се употребява на практика на всички места. Разработена е от компанията Ericsson и носи името на Харалд I Синезъби, който обединил воюващи племена от Дания и Норвегия. Този крал се отличавал с тъмния цвят на зъбите си.

Сандвич

Двете филии самун с салам или месо сред тях от дълго време е с паметен статут в доста елементи на света. Въпреки това, произходът на думата „ сандвич “ е малко прочут. Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич, бил общественик от 18-ти век и разпален картоиграч. Толкова разпален, че му било мъчно да прекъсва картите даже да обядва. Затова графът карал прислужниците си да му носят на масата за ядене парче месо с две филии самун. Така получил името си популярния сандвич.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР