Плодовете и зеленчуците са полезни за нас и никой няма

...
Плодовете и зеленчуците са полезни за нас и никой няма
Коментари Харесай

Сок или смути: Кое е по-добро за мен?

Плодовете и зеленчуците са потребни за нас и никой няма да оспори това. Когато се употребяват всекидневно, и то в прясно положение, могат да понижат риска от сърдечни болести, инсулт и рак, като в същото време оказват помощ да се управлява тежестта.

Два чудесни метода, по които да си ги набираме всеки ден, са изцедени на сок или приготвени във тип на смути. И двата разновидността улесняват приема на повече плодове и зеленчуци в нашата диета.

Каква е разликата сред соковете и смутитата?

С отделянето на сока се отстраняват всички влакнести материали, оставяйки единствено течността от плодовете и зеленчуците. С блендирането получаваме всичко - пулпата и влакната.

Нека да обърнем внимание на изгодите от двата разновидността.

1. Сок

- по-концентрирани количества витамини и хранителни вещества;

- по-лесно асимилиране на питателните вещества;

- някои сокове съдържат повече захар, в сравнение с газираните напитки;

- липса на фибри, което е от значително значение за здравословното храносмилане, управление на кръвната захар и понижаване на риска от сърдечни болести.

2. Смути

- смлените плодове и зеленчуци резервират всичките си фибри за здравословно храносмилане;

- влакнестите елементи от плодове и зеленчуци засищат и съдържат доста антиоксиданти.

Концентрация на питателните субстанции

Когато пиете свеж сок от плодове и зеленчуци, може да получите по-концентрирани, по-лесно абсорбиращи се хранителни субстанции. Това е по този начин, тъй като по-голямата част от витамините и минералите, нормално са в сока, а не в пулпата и влакнестата материя.

Съдържание на растителни нишки

 Смути

Соковете съдържат малко или никакви фибри. Фибрите са извънредно значими за вярното храносмилане и положителното здраве. Разтворимите фибри като тези в ябълките, морковите, граха, зелените зърна и цитрусовите плодове, се разтварят във вода и забавят храносмилането, което спомага за регулирането на равнището на кръвната захар. Неразтворимите фибри, които се намират в зеленчуци като карфиол, картофи и тъмни листни зеленчуци, подтикват функционалностите на червата.

Антиоксидантите

Фибрите не са единственото нещо, което се съдържа в смлените плодове и зеленчуци. Изследване през 2012 година съпоставя съществуването на фитохимикали, антиоксидантни съединения с евентуални противоракови свойства в сок от грейпфрут и в смлени грейпфрути. Учените разкрили, че смлените плодове имат по-висока централизация на потребното съединяване, тъй като това съединяване се намира най-вече във влакнестите мембрани на плодовете.

Улесняване на храносмилането

Застъпниците на соковете настояват, че приемът на плодове и зеленчуци без фибри дава на тялото отмора от упоритата работа на храносмилането и усъвършенства усвояването на питателните субстанции.

Един разбор удостоверява, че бета-каротинът, потребен каротеноид, получен от сок вместо от целия зарзават, води до по-високите му равнища в кръвта. Много изследвания откриват, че по-високите плазмени или кръвни равнища на бета-каротин предвиждат по-нисък риск от рак. Учените декларират, че разтворимите фибри понижават абсорбцията на бета-каротин с 30 до 50 %.

Те обаче показват, че пасирането също е от изгода, тъй като когато влакното остава в сместа, клетъчните стени на питателните артикули се разграждат. Това разрешава по-добра всмукване на бета-каротин.

При някои болести се предлагат диети, небогати на фибри, и в тези случаи би било оправдано да се избират соковете.

Захар

 Сок

Със смлените плодове и зеленчуци мъчно може да се одобри огромно количество захари, тъй като те са доста засищащи. Пулпата, кожата и влакната оказват помощ да се усили размерът на напитката, която засища и лимитира общото ползване на калории. Но със соковете можете да консумирате същото количество плодове и зеленчуци и към момента да не се чувствате сити.

Някои търговски пресни сокове съдържат даже повече захар, в сравнение с газираните питиета. Изследванията, оповестени през 2014 година, демонстрират, че приблизително плодовите сокове съдържат 45.5 грама фруктоза на литър, близо до междинната стойност от 50 грама на литър в газираните питиета.

Равносметката

Соковете имат разнородни преимущества, в това число по-голяма централизация на хранителни субстанции, увеличена консумация на плодове и зеленчуци и нараснала всмукване на хранителни субстанции.

От друга страна, със соковете се лишавате от значими фибри и други значими съединения, присъстващи в целулозата и мембраните на продуктите.

Със смутитата получавате всичко, което плодовете и зеленчуците могат да Ви предложат, само че влакнестата текстура може да е несъответствуваща за някои хора.

И в двата случая обаче внимавайте за съществуването на високи равнища на захар, изключително в случай че загубата на тегло е вашата цел.

Можете да сведете до най-малко покачването на кръвната захар от течни калории, като добавите източници на фибри, белтъчини или мазнини като авокадо, семена от чиа, протеини на прахуляк или неподсладено кисело мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР